Autor Wątek: Woda w kabinie po stronie pasażera  (Przeczytany 10117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
Woda w kabinie po stronie pasażera
« dnia: 23 Października 2023, 21:00:28 »
Od pewnego czasu po opadach deszczu znajdowałem mniejsze lub większe ilości wody na gumowym dywaniku po stronie pasażera. Ewidentnie wyglądało to jakby ciekło po kokpicie pomiędzy schowkiem i drzwiami. Obejrzałem drzwi i zauważyłem podwiniętą uszczelkę trochę ją podgrzałem żeby wróciła do właściwego kształtu i myślałem, że jest ok. Deszczu nie było a jak był to na tyle mały, że byłem z siebie zadowolony. Po sobotnich obfitych opadach deszczu byłem z siebie jeszcze bardziej zadowolony bo otworzyłam dziś rano samochód i w środku było sucho... do czasu gdy samochód z pozycji lekko pochylonej do przodu został zaparkowany dwoma kołami na chodniku i przechylił się w prawo. Spod schowka chlusnęło co najmniej pół szklanki wody!.
Zacząłem macać ale nie bardzo miałem na to czas bo musiałem do huty jechać. W trakcie jazdy zauważyłem, że mam wilgotne końcówki słupków przy kokpicie - zaznaczone na zdjęciach czyli wygląda tak jakby tam dostawała się jakoś woda (samochód stał lekko pochylony do przodu na podjeździe.  W schowku było sucho, filtr powietrza suchy.
Macie jakiś pomysł którędy może wlewać się woda? Czy gdzieś są jakieś kanały odprowadzające wodę z podszybia? Może one się zatkały. Idzie zima i chciałbym bym mieć lodu w samochodzie.
https://drive.google.com/file/d/1Bw2aDPAYGUg8XUMuTrZm1XfE0X6AAism/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1i-M-8ILjAfERNO4kF1gzTdhZ4SYde68z/view?usp=sharing

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Woda w kabinie po stronie pasażera
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2023, 21:05:42 »
Sprawdź podszybie i ilość syfu w odplywach
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2023, 21:13:16 »
Sprawdź podszybie i ilość syfu w odplywach
Gdzie są odpływy? Podszybie łatwo rozebrać?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Października 2023, 01:04:36 »
Pewnie pomyłka, chyba że obcokrajowiec jesteś.  :-)
otworzyłam

A kto ten dodatkowy monitorek z kablem montował, może to to. Może szyba przednia była wymieniana. Na moje oko, po bokach w błotnikach jest mega przestrzeni dla wody, podszybie jest poniżej góry kokpitu, woda do góry nie leci. Od strony drzwi raczej odpada, jest rant i dwie uszczelki. Może prze lusterko. Lub pod podszybiem masa liści i przez kanały klimy wchodzi. Dwie osoby, dobre światło, jedna w środku obserwuje, druga robi deszcz.  :-) A pod dywanikami materiał suchy był ?

« Ostatnia zmiana: 24 Października 2023, 01:06:57 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2023, 21:57:36 »
Pewnie pomyłka, chyba że obcokrajowiec jesteś.  :-)
otworzyłam

A kto ten dodatkowy monitorek z kablem montował, może to to. Może szyba przednia była wymieniana. Na moje oko, po bokach w błotnikach jest mega przestrzeni dla wody, podszybie jest poniżej góry kokpitu, woda do góry nie leci. Od strony drzwi raczej odpada, jest rant i dwie uszczelki. Może prze lusterko. Lub pod podszybiem masa liści i przez kanały klimy wchodzi. Dwie osoby, dobre światło, jedna w środku obserwuje, druga robi deszcz.  :-) A pod dywanikami materiał suchy był ?

Monitorek to od czujników parkowania - zamontowany "fabrycznie" - był od zawsze. Szyba nie wymieniana. Woda wyleciała zza schowka i to chlusnęła jak samochód się w prawo przechylił.
Jak dobrać się do podszybia żeby nic nie połamać?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Października 2023, 21:13:37 »
Zanim, możesz tam (podszybie) poświecić dobrym światłem i może coś zobaczysz. Dalej schowek wyjąć, dobre światło + obserwacja i polewanie auta. To są kroki wstępne bez obaw o łamanie czegoś. 

Zdejmowanie podszybia całkiem = zdejmowanie ramion wycieraczek + uwaga na szybę, aby nie pykła. W Toyocie nie zdejmowałem, pewnie są jakieś filmiki, w VW tak. Najpierw poszedł ściągacz standardowy do ramion. Wykorzystałem od sklepowego tylko śrubę i zrobiłem mocniejszy. Samo podszybie trzeba z uwagą i wyczuciem, lustereczko i dobre światło wskazane. Warto zachować cierpliwość, kolejnym razem będzie szybciej.  :-) 
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2023, 21:15:13 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2023, 17:33:11 »
No i doopa.
Podszybie rozebrane, wyczyszczone, wszystko drożne i woda nadal leje się do środka. Dziś się zawziąłem i zacząłem delikatnie polewać z góry po szybie i dłubać w środku i pod maską. W wyniku czego ustaliłem, że woda zbiera się tuż pod szybą - jest widoczne na jednym  poniższych filmów. Nie ma śladu wody pod osłonami przednich słupków, nie ma przy podsufitce.
Wycieka na podłogę nad schowkiem pasażera w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. Oczywiście w tym miejscu wypływa jak samochód pochylony jest w prawo.
Zerknijcie proszę na załączone filmy i na to co dziej się pod maską i w środku samochodu i powiedzcie czy ponowne wklejenie szyby pomoże? A może to nie wina kleju tylko woda wlewa się gdzie indziej aczkolwiek wątpię aby płynęła do góry.
Miejsce wylewania się wody - https://drive.google.com/file/d/10_ommbmLItm1vwVn2HWUP5tumvD9Uo3m/view?usp=sharing
Woda pod szybą - https://drive.google.com/file/d/10Vw7a3GFGz5dmc735w9QlFD86EOPlyS0/view?usp=sharing
Kapie sobie - https://drive.google.com/file/d/10YCsyy7pTH70xInObQ7w0UGhjKwylQVu/view?usp=sharing
o tu kapie - https://drive.google.com/file/d/10gNb6T64hZXEh-gyykfKnssEhI_rfb4d/view?usp=sharing

Offline simonruler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2023, 18:37:19 »
Napiszę swoje doświadczenia w fordzie mondeo.
Kiedyś parkowałem auto pod drzewami i po deszczach miałem pełno liści i przy okazji piachu. W pewnym momencie odpływy przestały być drożne na podszybiu zewnętrznym. Któregoś razu zechciało mi się to wyczyścić. Nieświadomy zbyt mocno nacisnąłem otwór odpływowy po stronie pasażera w taki sposób, że on pękł od spodu podszybia. Potem przyszedł deszcz i na dywaniku po stronie pasażera było pełno wody. Woda lała się po otworze wentylacyjnym do kabiny. Były zacieki, Już nie pamiętam co tam mechanik-kolega robił, ale nic to nie dawało. Okazało się, że wyłamany został ww. odpływ. Kupiłem na szrocie, wymieniłem i już nigdy wody nie było. A problem zbierania wody w wewnątrz pod podszybiu nigdy nie miałem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2023, 21:29:24 »
Ja bym spróbował zakleić taśmą połączenie szyby z dachem, słupkiem itp. I wtedy łac wodą. Może szyba jest źle wklejona. Próbowałeś ściągać osłony słupków i zweryfikować czy tam nie ma przecieku na styku szyby i słupka?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2023, 21:50:35 »
Pisał wyżej, że tak.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2023, 08:16:31 »
Napiszę swoje doświadczenia w fordzie mondeo.
Kiedyś parkowałem auto pod drzewami i po deszczach miałem pełno liści i przy okazji piachu. W pewnym momencie odpływy przestały być drożne na podszybiu zewnętrznym. Któregoś razu zechciało mi się to wyczyścić. Nieświadomy zbyt mocno nacisnąłem otwór odpływowy po stronie pasażera w taki sposób, że on pękł od spodu podszybia. Potem przyszedł deszcz i na dywaniku po stronie pasażera było pełno wody. Woda lała się po otworze wentylacyjnym do kabiny. Były zacieki, Już nie pamiętam co tam mechanik-kolega robił, ale nic to nie dawało. Okazało się, że wyłamany został ww. odpływ. Kupiłem na szrocie, wymieniłem i już nigdy wody nie było. A problem zbierania wody w wewnątrz pod podszybiu nigdy nie miałem.
No ale podszybie i kanały odpływowe są poniżej miejsca, w które wsadzam palec i widać, że stoi tam woda więc raczej mało prawdopodobne żeby woda dostawała się tam przez nieszczelne podszybie. Swoją drogą zastanawiam się czy w komorze silnika powinno tak siurkać jak siurka na filmie?

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2023, 08:17:16 »
Ja bym spróbował zakleić taśmą połączenie szyby z dachem, słupkiem itp. I wtedy łac wodą. Może szyba jest źle wklejona.
To wydaje się być dobry pomysł.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopada 2023, 08:52:46 »
Na tym filmie widać https://youtu.be/azqmteB8O0w?si=x0iK4g9HyRU2yNTy (od 3:47), że klej jest wokół całej szyby co oczywiście wydaje się być logiczne. Mniej więcej w 6:20-23 widać podczas nakładania kleju wystającą nieco niżej część chyba grodzi silnika i tu pytanie czy jest możliwość aby w jakikolwiek sposób przy szczelnej szybie woda tamtędy mogłaby dostawać się do środka?

Tutaj widać, że raczej nie ma takiej opcji jak jest szyba wklejona https://allegro.pl/oferta/auris-ii-cwiartka-przednia-prawa-lewa-przod-12293810630
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2023, 08:56:06 wysłana przez HerrMajki »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopada 2023, 10:27:53 »
Woda może się dostawać przez wiązkę główna. Wnika przez peszel w komorze silnika przy podszybiu, po prawej stronie. Wyplywa za schowkiem pasazera. Kilka takich wozów już bylo
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopada 2023, 19:11:46 »
Woda może się dostawać przez wiązkę główna. Wnika przez peszel w komorze silnika przy podszybiu, po prawej stronie. Wyplywa za schowkiem pasazera. Kilka takich wozów już bylo
Woda jest pod szybą w miejscu gdzie maczam palec na filmie, zaraz obok przedniego słupka. Nie ma możliwości aby dostała się tam główna wiązką - tam jest sucho w sensie dopóki nie wysiurka się spod szyby.
https://drive.google.com/file/d/10Vw7a3GFGz5dmc735w9QlFD86EOPlyS0/view?usp=sharing

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl