Autor Wątek: Yaris diesel brak mocy na wysokich obrotach  (Przeczytany 2831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: różne
Yaris diesel brak mocy na wysokich obrotach
« dnia: 30 Października 2023, 16:51:18 »
Witam serdecznie,

Nowy na forum.
Moje autko to Yaris 1, 2002 rok, 1.4 D4D 75KM. Słuszny przebieg 350.000km, z czego 80tyś zrobione przeze mnie w ostatnich 3 latach.
Autko bezawaryjne i naprawdę go za to lubię i szanuję.
Niestety w zeszłym roku gdy ceny paliw poszybowały pod sufit skusiłem się na kilka tankowań olejem roślinnym. Kiedyś miałem starą Vectrę z silnikiem Isuzu i taki olej paliła niczym stara patelnia więc pomyślałem; a czemu nie?
Niestety, tu sprawa się skomplikowała.
Po jakimś czasie zobaczyłem że przy 3200 obrotów czuć lekką odcinkę. Tzn auto jedzie powyżej tej prędkośći obrotowej, ale ze znacznie gorszym przyspieszeniem i na dobrą sprawę lepiej jest wtedy zmienić bieg na wyższy. Jak długo to trwa nie mam pojęcia bo ani żona ani ja nie pałujemy go powyżej 3k obrotów. A o powyższym dowiedziałem się jakoś z półtora roku temu, jak pojechałem na przejażdżkę po górach.
Oczywiście, tak, mogłem nie lać, tak, jak najbardziej.

WYMIENIONE CZĘŚCI:
-Błędów brak
-filtr paliwa
-turbo
-przepływomierz
-wyczyszczony EGR
-wycięty katalizator
-posprawdzane czujniki podciśnienia od sterowania turbo
-wyczyszczony intercooler, przepustnica
-olej wymieniany co 15.000km
-Płukanie wtrysków TEC2000 bezpośrednio z pojemnika
Nie mam już pomysłów i nikt nie chce przy tym grzebać (nie ma błędów- nie ma gwarancji że coś wygrzebie).

Po zdjęciu przepustnicy i EGRa usunąłem ile się dało syfu z kolektora dolotowego. Czarna, gruba na 1cm smoła, upieczona od góry. Niestety głowica z kolektorem dolotowym stanowią 1 element, więc nie mogę tego rozebrać w łatwy sposób.
Nie sprawdzone wtryski i pompa, ale auto pali od strzała w każdych warunkach.
Wszelkie dobre rady mile widziane.

P.S. Przyspieszenie 0-100 robi w 20sekund zamiast fabrycznego 12.9 a Vmax to ledwie 148km/h (jechałem tym kiedyś 192km/h)
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2023, 16:54:32 wysłana przez DieseLover »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris diesel brak mocy na wysokich obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopada 2023, 12:50:33 »

Oczywiście, tak, mogłem nie lać, tak, jak najbardziej.

Mądry Polak po szkodzie, jednak najlepiej uczyć się na cudzych błędach. Dla Common rail to zabójstwo.
Miałem i ja jako student nisko budżetowe Isuzu w corsie B 1.5 TD i 1.7D.  Był kiedyś na stacjach BIOdiesel, smakował im jak miodek.
Oleju z Biedronki do isuzu nie lałem, ale znam takich co śmigali tylko na roślinnym. Silniki robiły po 700 tys a podłużnic w oplu już nie było:)

W moim jak robiło odcinkę <silnik gasł przy wysokich obrotach 1.4 75KM>  to winny był czujnik na listwie wtryskowej, ale mocy nie stracił, przyspieszał jak  zawsze.

Wteyski mozna sprawdzić, tylko trzeba je wyciągnąć i na maszynę. Pompę wysokiego ciśnienia możesz kupić na allegro i podmienić.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2023, 12:53:10 wysłana przez smokofilidanek »

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2023, 22:04:05 »
Wteyski mozna sprawdzić, tylko trzeba je wyciągnąć i na maszynę. Pompę wysokiego ciśnienia możesz kupić na allegro i podmienić.

Jest to jakiś pomysł.
Tak naprawdę to niewiele tam zostało do sprawdzenia:)
Przez półtora roku to można się przyzwyczaić, choć jak pojeździłem miesiąc Avensisem i wsiadłem w Yariskę to pomyślałem że pewnie hamulce gdzieś przyblokowały, bo niemożliwe żeby był taki wolny!!!  :grin:
Będę na pewno apdejtował, bo widzę że podobne tematy zazwyczaj się kończą po pierwszym wpisie.

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2023, 20:37:55 »
Pora na aktualizację.
Problem połowicznie rozwiązany. Połowicznie, bo po zainstalowaniu chipboxa na railu auto odzyskało chęć życia, a przetestowałem dopiero połowę z 10 programów schodząc z przyspieszeniem poniżej 17s. Jeszcze druga połowa, ta mocniejsza czeka na testy ale chyba założę z powrotem letnie 205/40/17 bo szkoda tych wielosezonowych 14tek palić.
Do wskazówek kolegi się jeszcze nie zastosowałem bo trzeba pompę i wtryski wyjąć, zawieść, przywieść i włożyć więc jeszcze nie znalazłem czasu i chęci, choć dostałem namiar na jakiś warsztat ok 50km ode mnie co ponoć uczciwie sprawdza, a nie wszystko co przywiezione do regeneracji :)
Co do czujników na railu: kolejne koszta i części zapasowych przybędzie więc jak sprawdzę wtryski i pompę to potem ewentualnie czujniki.
Prędkość maksymalna pozostała bez zmian, czyli na piątce nie jest w stanie pociągnąć powyżej tego +/-3250 obr

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2023, 15:14:50 »
Problem połowicznie rozwiązany. Połowicznie, bo po zainstalowaniu chipboxa na railu auto odzyskało chęć życia
Odważny jesteś by do niesprawnego silnika ładować box-a - to się aż prosi o kopoty.

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2023, 22:31:01 »

Odważny jesteś by do niesprawnego silnika ładować box-a - to się aż prosi o kopoty.
Wiesz... wiem że tam jest jest jakiś niedobór, najprawdopodobniej paliwa, nie jest to kwestia grających panewek. Więc przy niedoborze gorzej być nie może. Przynajmniej wiem że chip działa, bo chciałem go włożyć do innego auta, ale nie byłem przekonany więc postanowiłem przetestować w yarisie. Teraz przynajmniej mam większą motywację żeby wyeliminować usterkę i cieszyć się osiągami. Poza tym rozważam sprzedaż w jakiejś przyszłości więc chcę sprzedać sprawne a nie z usterką bo obniży mocno wartość. A chipa mogę tam zostawić, co może zachęcić jakiegoś młodego człowieka do zakupu lub wsadzić do Avensisa (upewniłem się że pasuje do obu) :)
Korci mnie żeby wymienić czujniki na railu co @smokofilidanek o nich wspominał. Trochę z czasem było ciężkawo ale chcę teraz się za to wziąść.

P.S. Apropo tych pomiarów przyspieszenia. Chyba nie miałem auta, które nie oszukiwało by na prędkościomierzu względem GPSa zawyżając wynik. W starszych autach, jak ten egzemplarz nawet 10%. Setkę na GPSie mam przy 111 na liczniku więc można by te czasy jeszcze teoretycznie obniżyć do tego, co mówią dane techniczne.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2023, 23:19:55 wysłana przez DieseLover »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2023, 12:38:39 »
Więc przy niedoborze gorzej być nie może.

Poczytaj o wypalających sie tłokach w d4d - to nie musi byc twoj problem ale uważaj.

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2024, 16:09:05 »
Więc przy niedoborze gorzej być nie może.

Poczytaj o wypalających sie tłokach w d4d - to nie musi byc twoj problem ale uważaj.

Mimo szczerych chęci nic o tej usterce nie znalazłem, ale rozumiem dlaczego o tym wspomniałeś.
Do 3200rpm wszystko gra i buczy, więc niedoboru tam nie ma. Jest powyżej, dlatego zmieniam bieg.
Kupiona listwa z 2 czujnikami i pompa z czujnikiem oraz zaprojektowałem zimny dolot ze stożkiem z pod zderzaka :)
Jak przyjadą częśći będę się bawił.

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2024, 13:54:00 »
Prawie pół roku przerwy. Ponieważ nie mam dachu nad głową do grzebania w aucie czekałem na poprawę pogody. Wymieniłem:
-Czujnik na railu od prawej- brak poprawy
-czujnik na railu od lewej- brak poprawy
-czujnik na pompie wtryskowej- brak poprawy
Mam jeszcze drugą pompę na podmianę, a jak nie pompa to zostaną jeszcze wtryski do sprawdzenia

Offline Piotr36

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maja 2024, 20:41:06 »
Ja mam Yaris2015 1.4 d Od wczoraj na wyższym biegu auto nie ma mocy.Dodatkowo silnik pracuje głośniej jak zwykle.Po zatym zauważyłem że kontrolka od chłodnicy gaśnie szybciej niż zwykle.Jakies rady?

Offline Piotr36

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maja 2024, 20:42:57 »
Dodam jeszcze że spadek mocy jest znaczny i podniosło się spalanie.Szczegolnie na 5 i 6 biegu.

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Maja 2024, 12:45:11 »
Piotr pierwsze pytanie gdzie tankowałeś? Teraz to trzeba uważać bo te paliwa są tragicznej jakośći czasami. Jakiś czas temu zalałem starego Avensisa na Aplegreen (odpowiednik BP w Irlandii) i też mi silnik hałasował, zmiany mocy nie pamiętam. Podjechałem do kumpla mechanika przerażony a on bez wysiadania z auta pyta gdzie tankowałęm bo słyszał po pracy wtrysków że paliwo biedne.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2024, 12:50:55 wysłana przez DieseLover »

Offline DieseLover

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Maja 2024, 12:59:31 »
No dobrze, do kolekcji części doszła pompa wysokiego ciśnienia, nadal brak poprawy.
Czaiłem się do jej wymiany parę tygodni a tu raptem 25 minut pracy i gotowe.
Kolejny krok to sprawdzenie wtrysków.

Jako ciekawostkę napiszę że w maju pojechałęm Yarisem na tor wyścigowy, bo moje auto na tor zepsute już pół roku i też nie wiadomo co, a już się stęskniłem za tym.
Myślałem że silnik zatrę, bo po dwóch kółkach kontrolka od oleju się zaczęła świecić od przeciążeń w zakrętach ale finalnie zrobiłęm 125km i wróciłęm do domu o własnych siłach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl