0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
W jaki sposób olej chłonie wilgoć??? To nie płyn hamulcowy. Olej i woda się nie miesza.
Cytat: topoll w 01 Grudnia 2023, 20:38:17W jaki sposób olej chłonie wilgoć??? To nie płyn hamulcowy. Olej i woda się nie miesza.https://warsztat.pl/dzial/12-paliwa-i-oleje/artykuly/jak-starzeje-sie-olej-w-manualnej-skrzyni-biegow-k,70343
Tak zle napisalem. Woda moze sie wykraplac i w formie niemieszalnej z olejem jakos tam byc. Inna kwestia ze olej to tez dodatki i nie jestem w 100% przekonany czy ktorys z tych dodatkow jednak wody nie chlonie. Tak czy siak poza wilgocia sa inne wymienione w temacie powody do wymiany oleju.
Cytat: Piwo w 03 Grudnia 2023, 15:27:15Tak zle napisalem. Woda moze sie wykraplac i w formie niemieszalnej z olejem jakos tam byc. Inna kwestia ze olej to tez dodatki i nie jestem w 100% przekonany czy ktorys z tych dodatkow jednak wody nie chlonie. Tak czy siak poza wilgocia sa inne wymienione w temacie powody do wymiany oleju.w tego typu skrzyni nie bardzo je widzę, w klasycznej CVT już tak.
Cytat: aks w 03 Grudnia 2023, 16:02:51Cytat: Piwo w 03 Grudnia 2023, 15:27:15Tak zle napisalem. Woda moze sie wykraplac i w formie niemieszalnej z olejem jakos tam byc. Inna kwestia ze olej to tez dodatki i nie jestem w 100% przekonany czy ktorys z tych dodatkow jednak wody nie chlonie. Tak czy siak poza wilgocia sa inne wymienione w temacie powody do wymiany oleju.w tego typu skrzyni nie bardzo je widzę, w klasycznej CVT już tak.Dlaczego nie widzisz powodu do wymiany oleju w E-CVT? Olej pracuje i się zużywa.
Pytam się o techniczne powody