Autor Wątek: Błąd aktywnego tempomatu  (Przeczytany 9229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
Błąd aktywnego tempomatu
« dnia: 02 Listopada 2023, 09:44:04 »
Nie wiem czy taki wątek już był, ostatnio robiłem trasę, na strzała 900 km, zastała mnie po drodze sroga ulewa( w sumie padało przez 3/4 drogi), dwa razy wyświetlił mi się komunikat o błędzie aktywnego tempomatu, który się wyłączył, za każdym razem pomagało zatrzymanie auta, wył/włączenie zapłonu; w poprzedniej ravce taką akcję miałem kilka razy , ale to w czasie śnieżycy, tutaj deszcz raptem, czy to normalne w sensie ten typ tak ma ? Czy coś  nie tak?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Błąd aktywnego tempomatu
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2023, 09:54:38 »
W czasie śnieżycy też miałem błędy tempomatu - radar na logo Toyoty się obladzał i przestawał działać.
W czasie ulewy nie miałem ale może jest tak, że przy dużych opadach działanie radaru zostaje zakłócone.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2023, 09:56:51 »
ten typ tak ma

Tak ma, ujęte jest to w instrukcji obsługi
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2023, 10:06:33 »
dzięki , coś tam stękał o instrukcji obsługi na wyswietlaczu, ale kto czyta takie rzeczy :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2023, 20:32:45 »
Taka filozofia marki… czyli teoretycznie w momencie w którym jest najbardziej potrzebny (śnieżyca, ulewny deszcz), to wywala błędem. W poprzedniej wersji Rav4 i Camry jest tak samo.
Może kiedyś to ogarną. :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2023, 20:44:09 »
Taka filozofia marki… czyli teoretycznie w momencie w którym jest najbardziej potrzebny (śnieżyca, ulewny deszcz), to wywala błędem. W poprzedniej wersji Rav4 i Camry jest tak samo.

Ty to musisz mieć smutne życie, nie?:)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2023, 21:10:16 »

Ty to musisz mieć smutne życie, nie?:)

W sensie, że nie ekscytuje się wszystkim jak małpa bananem?  :)

Ja wychodzę w życiu z założenia, że jak coś jest źle zrobione to jest źle zrobione i tyle.
Nie podniecam się czymś co mi nie działa jak najbardziej tego potrzebuje.
Czy mam przez to smutne życie? Nie zauważyłem :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2023, 21:26:46 »
Oceniając po Twoich postach, to ty chyba nigdy się niczym nie ekscytowałeś:) wszystko jest złe i bezsensowne, a w okół sami partacze...

Z czystej ciekawości poświęciłem 10 min i sprawdziłem manuale BMW, Mercedesa, audi, Range Rovera, Jaguara i Porsche. W KAŻDYM z nich było ostrzeżenie, że ACC może nie działać w złych warunkach atmosferycznych z wyszczególnieniem śniegu i deszczu. Widać wszystkie marki kopiują filozofię toyoty, no bo jak to inaczej wytłumaczyć?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2023, 21:45:42 »
Oceniając po Twoich postach, to ty chyba nigdy się niczym nie ekscytowałeś:) wszystko jest złe i bezsensowne, a w okół sami partacze...

Jest takie powiedzenie: Każdy sądzi według siebie...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopada 2023, 21:51:54 »
Jesteś w błędzie..
Ekscytuje się jak wsiadam do 42 letniej Hiace. Czar wspomnień z udanego dzieciństwa.
Skrzynia biegów pod kierownicą i parę innych fajnych niespotykanych dziś rozwiązań :)
Polecam przeglądnięcie instrukcji Subaru, tam radary są za szybą i oblodzenie im nie grozi.
W autach, które wymieniłeś radary za znaczkiem są podgrzewane więc też śnieg się na nich nie gromadzi.
No i zamiast czytać lepiej sprawdzić. Z własnego doświadczenia w Mazdzie, BMW i Audi nie znam sytuacji, żeby wyrzuciło błąd radaru co w Toyotach które miałem i mam jest nagminne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopada 2023, 22:05:34 »
Z własnego doświadczenia w Mazdzie, BMW i Audi nie znam sytuacji, żeby wyrzuciło błąd radaru
U mnie też w MB nie miałem takiej sytuacji. Tak jak piszesz, radar jest podgrzewany, kamera cofania się chowa i nie jest nigdy zabrudzona..Małe rzeczy a cieszą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopada 2023, 22:20:33 »
Nie każdego albo precyzyjnie nie każdą cieszą małe rzeczy. :)
To tak na poprawę humoru.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopada 2023, 22:28:15 »
E tam, może być mały a figlarny  :grin: A kolega Firek, jeżeli chodzi o samochody, jak zauważyłem, ma bardzo małe wymagania. Jemu nic nie przeszkadza i niewiele potrzebuje.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2023, 22:32:34 wysłana przez pireus »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2023, 07:55:10 »
Ekscytuje się jak wsiadam do 42 letniej Hiace. Czar wspomnień z udanego dzieciństwa.
Skrzynia biegów pod kierownicą
Twojego dzieciństwa nie będę poruszał ale możesz przybliżyć nam "skrzynie biegów pod kierownicą" bo wiesz interesuje się starymi toyotami, posiadałem/am ich sporo w wersjach mocno dziwnych ale akurat hiacy nie miałem chociaż jeździlem.

Zresztą inny forumowicze też mogą zainteresować takie "bajery" .

P.s.

W ostatnim temacie o czujnikach parkowania mialeś zadane pytanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2023, 11:10:02 »
Co do MB się nie wypowiem, ale w BMW też pokazuje błąd w śnieżycy. Grzanie nie daje rady przy dużych opadach i prędkości.
W polskich warunkach autopilot  też często gubi "drogę". Ale to wina naszych drogowców i ich słabej twórczości na jezdniach ( linie często mało widoczne lub ich brak)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2023, 11:13:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl