Autor Wątek: Błąd aktywnego tempomatu  (Przeczytany 9225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Błąd aktywnego tempomatu
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Listopada 2023, 09:43:13 »
Ok, kto nie ma?
Np ja.
bo widzę, że masz olbrzymi problem ze zrozumieniem tekstu pisanego.
Ty chyba też, skoro napisałem, że nie mam problemu, podobnie jak Kuba, a Ty nadal pytasz kto nie ma.
O problemach z działaniem wiem z oficjalnych instrukcji, ale ze pewnie producenci mają mniejszą wiedzę od ciebie,
Problemy będą zawsze, ale chodzi o częstotliwość ich występowania, związany z konstrukcją radaru. Raczej radar który jest podgrzewany, będzie miał je rzadziej, niż ten pozbawiony tej funkcji. Nie jest to zbyt trudne do zrozumienia dla dorosłego człowieka, chyba, że wiesz lepiej od producentów.
Piszesz, piszesz a potem między słowami wychodzi skrajny laik motoryzacyjny ze słowotokiem.
Czyżbyś pisał o sobie?
Więc na drugi raz jak znajdziesz u siebie skrzynie biegów pod kierownicą,
A wiesz co to jest skrót myślowy? Bo chyba wszyscy zrozumieli o co chodzi, z wyjątkiem takiego speca, za jakiego się uważasz.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2023, 09:48:07 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Listopada 2023, 13:32:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Cytat: firek w Dzisiaj o 00:15:29
bo widzę, że masz olbrzymi problem ze zrozumieniem tekstu pisanego.
Ty chyba też, skoro napisałem, że nie mam problemu, podobnie jak Kuba, a Ty nadal pytasz kto nie ma.
Ale Kuba ma toyotę, a w toyocie podobno (według was) jest złe i nie działa, więc owszem - mam problem ze zrozumieniem tego, co piszesz.

Jeśli chodzi o Mercedesa, to pierwszy wynik z google: https://mbworld.org/forums/w213-amg/840975-cruise-control-issues.html

Problemy będą zawsze, ale chodzi o częstotliwość ich występowania
No więc u mnie występuje raz na rok, u innych forumowiczów widzę podobnie, to czemu się upieracie, że toyota ma to słabe?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Listopada 2023, 14:10:36 »
Ale Kuba ma toyotę,
Czy Ty naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem ? Kuba napisał jakie ma samochody łącznie z numerami VIN i napisał  również
Z własnego doświadczenia w Mazdzie, BMW i Audi nie znam sytuacji, żeby wyrzuciło błąd radaru co w Toyotach które miałem i mam jest nagminne
A jeśli chodzi o MB to ja piszę na podstawie własnych doświadczeń. A w linku który podałeś piszą
Nie jestem pewien, jak różne są DISTRONIC w FL W213 w porównaniu do mojego FL C205 (2019), ale nie doświadczyłem żadnego z tych problemów. Wygląda na to, że coś zgrzali. Aby być uczciwym, radar nie lubi śniegu, a nawet deszczu, a ja rzadko jeżdżę w mokrych warunkach, dzięki uprzejmości suchego klimatu tutaj w Kalifornii, ale użyłem DISTRONIC w bardzo ulewnej burzy podczas gdy w Niemczech i byłem zdumiony, że nadal działa.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2023, 14:15:46 wysłana przez pireus »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Listopada 2023, 14:33:46 »
to czemu się upieracie, że toyota ma to słabe?
Czemu się upierają hmm ? Przecież jak im się nic nie dzieje w autach sztuk jeden albo 3 to jest gitara prawda ?
Jak rozmawialiśmy o bmw że się jarają a naszemu znaffcy od skrzyni biegów pod kierownicą przeszkadzają zjarane żarówki w toyocie to co napisał :
Szwagier miał takie 7 lat tylko z salonu i od nowości, kilometrów zrobił tym nie mało i jakoś mu nie spłonął :)

firek
więc chyba nie będziesz polemizował z jednostką miary motoryzacyjnej "szwagier"  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Listopada 2023, 15:58:19 »
firek więc chyba nie będziesz polemizował z jednostką miary motoryzacyjnej "szwagier
Lepszy szwagier niż współpracownik laweciarz.
Co z tym VIN-em nówki sztuki po szkodzie całkowitej? Skrzynię biegów miała na zewnątrz, czy na siedzeniu kierowcy?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Listopada 2023, 16:28:56 »
Cytat: pireus
Czy Ty naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Kuba napisał jakie ma samochody łącznie z numerami VIN i napisał również
Z własnego doświadczenia w Mazdzie, BMW i Audi nie znam sytuacji, żeby wyrzuciło błąd radaru co w Toyotach które miałem i mam jest nagminne

po pierwsze: fakt, że nie czytałem wszystkich Postów Kuby w każdym wątku nie oznacza, że ich nie rozumiem, prawda?
Po drugie - nie mam bladego pojęcia co do za doświadczenia (jak długo jeździł tymi samochodami), natomiast kolejnym faktem jest, że wpisując każdą z tych marek w google z frazą "ACC snow problem" widać, że jednak nie jest to takie bezproblemowe.

Cytat: pireus
Aby być uczciwym, radar nie lubi śniegu, a nawet deszczu, a ja rzadko jeżdżę w mokrych warunkach, dzięki uprzejmości suchego klimatu tutaj w Kalifornii
No tak - problem, który jest spowodowany śniegiem/deszczem nie występuje w Kalifornii, gdzie śniegów i deszczów nie ma. Argument - killer;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Listopada 2023, 16:49:50 »
No tak - problem, który jest spowodowany śniegiem/deszczem nie występuje w Kalifornii, gdzie śniegów i deszczów nie ma. Argument - killer;)
Po pierwsze sam podałeś ten link jako argument, a po drugie post dotyczy Niemiec. Czytanie ze zrozumieniem kłania się cały czas.
Postów Kuby w każdym wątku nie oznacza, że ich nie rozumiem, prawda?
Po drugie - nie mam bladego pojęcia co do za doświadczenia (jak długo jeździł tymi samochodami
Po trzecie o radarze pisał w tym wątku, a jak nie wiesz jak długo jeździł to się zapytaj.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Listopada 2023, 16:56:59 »
A tak z ciekawości, po co jeździ się na tempomacie adaptacyjnym? Co Wam to daje. Frajda z jazdy jest?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Listopada 2023, 17:10:09 »
A tak z ciekawości, po co jeździ się na tempomacie adaptacyjnym?
Dla wygody i dla bezpieczeństwa. Nawet jak się zagapisz to unikniesz wypadku.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Listopada 2023, 17:12:04 »
Myślę, że tylko tak wybitny fachowiec jak Ty, nie zrozumiał, że chodziło mi o lewarek zmiany biegów.
Jak sobie to wszystko podsumujesz to co mamy ?

Piszesz, piszesz a potem między słowami wychodzi skrajny laik motoryzacyjny ze słowotokiem. Nie musisz mieć tego napisane na czole wystarczy wczytać się w głupoty które wypisujesz. Więc na drugi raz jak znajdziesz u siebie skrzynie biegów pod kierownicą, albo będziesz chciał kupić nowego isfa który nie istnieje a potem 2 razy zapłacić VAT od niego to nie chwal się na forum bo chyba są też tu osoby jak domniemań które poznałeś osobiście i trochę wstyd.

Wstyd! to jest ściągać do Polski taki złom, że nie masz odwagi podać jego nr Vin.
Tyle mam Ci do odpisania w temacie wstydu.
Każdy normalny zrozumiał, że chodzi mi o lewarek zmiany biegów. Ty w swoim życiu naoglądałeś się tyle złomów ze skrzyniami w przedziale pasażerskim, że nie dziwię się, że wziąłeś moją wypowiedź dosłownie.
Na temat vat’u przepisów celnych itp. wiem tyle, że po auto udaje się do salonu, a nie tak jak Ty na złomowisko w UE lub USA. Więc każdy może połączyć kropki i ustalić kto ma większe korzyści ze swojej wiedzy.
Masz „swój” wątek nt. złomów z USA i tam sobie śmieć na mój temat. Będzie fajnie jak odniesiesz się tam rzetelnie do moich obliczeń i przedstawisz nam jaki mamy budżet na tego Lexusa GX, tak żeby na gotowo wyszedł tyle co nowa Rav4. Przedstaw nam wyliczenia i zobaczymy jak bardzo się pomyliłem w obliczeniach. Bo masz tam to konkretnie przedstawione na konkretnych kwotach i nigdzie tam nie jest VAT policzony dwa razy. I następnym razem jak masz coś do mnie to podaj najpierw vin, złomiarzu. Bo przez takich ja Ty, to się śmieją z Polaków, że złom do kraju ściągają więc niezła bieda tam musi być…

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Listopada 2023, 17:13:19 »
A tak z ciekawości, po co jeździ się na tempomacie adaptacyjnym? Co Wam to daje. Frajda z jazdy jest?
Ja nie używam tempomatu adaptacyjnego. Ale radar już nie raz uratował mnie przed wjechaniem komuś w du.. :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Listopada 2023, 17:48:06 »
A tak z ciekawości, po co jeździ się na tempomacie adaptacyjnym?
Dla wygody i dla bezpieczeństwa. Nawet jak się zagapisz to unikniesz wypadku.
Zgoda, ale to chyba nie musi być tempomat adaptacyjny załączony, tylko pozostałe systemy (PKSB, PCS itd). Temat jest o błędzie w tempomacie adaptacyjnym.

Ja nie używam tempomatu adaptacyjnego. Ale radar już nie raz uratował mnie przed wjechaniem komuś w du.. :)
A no właśnie. Systemy które zapobiegają kolizji to spoko ale samodzielne prowadzenie przez auto działa IMO słabo. W mieście to bardzo daleko staje od poprzedzającego auta. Na pasie centruje tak sobie, lata auto od prawej do lewej krawędzi pasa :) no chyba że muszę go jakoś lepiej ustawić sobie i będzie wtedy to lepiej śmigało. Natomiast jak dla mnie to zabiera sporo zadowolenia z samej jazdy i prowadzenia auta samodzielnie. O ile podstawowy tempomat który daje utrzymywanie prędkości to rozumiem i mogę stosować na trasie, tak oddać prowadzenie toyocie szczególnie patrząc jak potrafi czytać znaki drogowe nie budzi zaufania :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Listopada 2023, 19:46:53 »
Błąd, Toyota nie prowadzi samodzielnie, tylko wspomaga. Jakość LTA bardzo zależy od jakości znaków poziomych. Masz kontrolę bujania aby ograniczyć wężykowanie. Poza tym masz 3 poziomy czułości ACC.
Ja jestem zadowolony z działania ACC. U brata w Volvo reaguje dużo później i gwałtowniej. Jeżeli uważasz, że zatrzymał się za daleko, dodajesz gazu i podjeżdżasz ale zawsze zachowuje margines bezpieczeństwa.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Listopada 2023, 06:51:05 »
Błąd, Toyota nie prowadzi samodzielnie, tylko wspomaga. Jakość LTA bardzo zależy od jakości znaków poziomych. Masz kontrolę bujania aby ograniczyć wężykowanie. Poza tym masz 3 poziomy czułości ACC.
Ja jestem zadowolony z działania ACC. U brata w Volvo reaguje dużo później i gwałtowniej. Jeżeli uważasz, że zatrzymał się za daleko, dodajesz gazu i podjeżdżasz ale zawsze zachowuje margines bezpieczeństwa.
Możesz nazywać to jak chcesz. Jeśli czuję, że kierownica na zakręcie mi sama skręca to toyota mnie wyręcza w tym manewrze. Rozumiem, jak reaguje gdy wyjadę poza pas i to jest wspomaganie i reagowanie na zagrożenie natomiast nie gdy zaczyna wykonywać za mnie manewr - wtedy to niejako ona prowadzi. Na pewno nie do tego stopnia jak w tesli ale jednak auto samo myśli. Gorzej jeśli to wyłącza myślenie komuś, bo niestety ten tempomat się gubi i może to uśpić czyjąś czujność. Próbowałem chwilę w jeździe miejskiej ale jednak mi to mocno przeszkadza szczególnie chyba jak daleko zatrzymuje się za autem w korku mimo ustawienia najbliższej odległości od poprzedzającego auta, takie zatrzymanie też te korki generuje :) nie mówiąc już o tym, że ktoś kto za tobą jedzie też może Ci się w tyłek wpakować bo zrobienie takiej dziury między autami jest irracjonalne.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Listopada 2023, 10:38:39 »
Na drogach szybkiego ruchu i autostradach, zwłaszcza gdy ruchu jest nieduży - aktywny tempomat i asystent pasa ruchu sprawdza się. Kilka godzin jazdy znacznie mniej męczy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl