Autor Wątek: Błąd aktywnego tempomatu  (Przeczytany 9205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online topoll

• Toyot Spamer
Błąd aktywnego tempomatu
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Listopada 2023, 10:39:14 »
Ok. Rozumiem. Tak działa system LTA.’Możesz go wyłączać, ale na stałe go nie wyłączysz. Możesz wyłączyć samo centrowanie pasa.
Co do ACC. Sam z siebie po zatrzymaniu zostawia około 3 metrów luzu do poprzedzającego samochodu. Ja po prostu podjeżdżam kawałek i tyle. Natomiast w trakcie jazdy reaguje tak jak mi pasuje. Oczywiście, trzeba pilnować. Ale zdecydowanie bardziej autonomiczna Tesla też popełnia błędy.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2023, 10:46:51 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Błąd aktywnego tempomatu
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Listopada 2023, 13:13:30 »
pireus:
tak - podałem ten link, tak z Niemiec - żeby pokazać, że problem występuje. Ty wybrałeś odpowiedź od kogoś z Kaliforni, kto śnieg i deszcz ogląda w telewizji, jako argument, że jednak nie. teraz rozumiesz?

zakończmy ten wątek, bo coraz bardziej się pogrążasz...

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Listopada 2023, 13:15:48 »
Szkoda czasu na karmienie trolla.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Listopada 2023, 13:30:06 »
(jakoś dziś mam straszny problem z cytowaniem postów;/)
@kenny:

Po pierwsze - po co/kiedy? Ja używam tempomatu zarówno na trasie (ekspresówki i autostrady), ale też w mieście, w korkach/sznurze aut. Zwłaszcza w tym drugim przypadku bardzo go lubię (tak, bardziej, niż na trasie!) - nie muszę pilnować odległości, auto jedzie samo (mam na myśli sytuacje, w których raczej wiecej się jedzie, niż stoi, tylko z minimalną prędkością).

Sterowanie faktycznie działa słabo, ale to juz nie aktywny tempomat (ACC), a trzymanie pasa ruchu (LTA) - osobny system. z tego w zasadzie nie korzystam

Pisałeś też, że w korku ACC zostawia za dużo miejsca - czy ja wiem? pewnie mógłby podjechać ciut bliżej, ale na pewno nie jest to przestrzeń, która jakoś bardzo odbieega od norm i mi przeszkadza. Używam tego "najmniejszego" ustawienia

PS: zapobieganie kolizji to jeszcze inny system (PCS? nie jestem pewien) - on działą również bez włączonego ACC

PPS: tryb ECO połączony z ACC to jakaś porażka - samochód przyśpiesza jak zółw po zwolnieniu pasa przed nami - trzeba mieć przynajmniej NORMAL
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2023, 13:33:06 wysłana przez firek »

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Listopada 2023, 13:31:32 »
Zgadzam się z tym. W korku najbardziej użyteczne.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Listopada 2023, 13:32:24 »
(mam na myśli sytuacje, w których raczej wiecej się jedzie, niż stoi, tylko z minimalną prędkością).
Potwierdzam, w takich warunkach to jest genialne i jak ktoś nagle przed toba da po heblach, nie ma szans byś w niego wjechał nawet jak jesteś mało skoncentrowany.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Listopada 2023, 13:33:35 »
musiałem pisać ten post na trzy razy, bo za cho.... forum nie chciało mi go przyjąć;/ sorki za EDITy

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Listopada 2023, 14:47:57 »
Ja w pierwszy dzień posiadania ravki przełączyłem LTA na mniejszą czułość. Teraz po 30kkm w zasadzie nie czuję, że go mam oprócz sytuacji gdy bardzo lekko trzymając kierownicę zaczyna mi sygnalizować, że mam ją dzierżyć w dłoni mocniej. LTA wykorzystuję na drogach z wyraźnie namalowanymi pasami gdy muszę sobie odkręcic napój czy rozpakować kanapkę.
A tempomat aktywny to faktycznie jest bardzo wygodne urządzenie choć czasami patrzę, że jadę 110 bo akurat dogoniłem kogoś wolniejszego i tempomat delikatnie zwolnił, tak że nie zwrócilem na to uwagi. W korkach tak jak firek pisał mega wygodna rzecz. Na autostradach mam odległość ustawioną na maxa, w korkach skracam.

PS. Kumpel wsiadł w wakacje do Tipo z wypożyczalni, nie mając nawet świadomości że tam było LTA. W ktorymś momencie była jakaś zwężka czy cuś i te takie mini-słupki elastyczne naklejone. Jednak pasy były tak namalowane, że LTA mu dość agresywnie skontrowało i przejechał po tych słupkach. Na szczęście nic nie uszkodził ale powiedzieć. że był wk......ny to nic nie powiedzieć, długo wyrażał swoje zdanie na temat włoskiej myśli technicznej. BTW ja jechałem przed nim skodą Karoq, tez był LTA ale nic sie nie wydarzyło, nawet nie kojarzyłem które to miejsce było. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Listopada 2023, 17:01:54 »
Asystenci mają pomagać, a nie zastępować kierowcę. Do jazdy autonomicznej jeszcze im bardzo daleko.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Listopada 2023, 18:49:12 »
Dokladnie Markid. Zresztą przecież LTA piszczy jak sie kierownicę puści.... ale.... nikt mi nie wytłumaczy dlaczego LTA po krótkiej chwili się deaktywuje. IMHO powinien drzeć sie głośno jak piszczek od pasów ale przenigdy nie deaktywować. Na wypadek zasłabnięcia kierowcy to przecież jest szansa na uratowanie mu i innym życia. Prosty algorytm. Kierownica puszczona, ostrzegamy cicho, potem głośno, natarczywie, awaryjne, zwalniamy, zjazd na pobocze do zatrzymania, telefon na 112. Wszystko co potrzebne jest. Nawet jak na tym poboczu przekosimy po jakis krzakach czy słupkach to daje to duzo wiekszą szansę na uratowanie niż deaktywacja i wywalenie na pełnej kicie w bariery, rów czy na czołówkę. Nawet ten natarczywy piszczek mógłby zwrócić uwagę pasażerów - jeśli są - że coś z kierowcą nie tak.

Zadałem to pytanie do TCE ale chyba nie zrozumieli bo odpisali że to pomagacz. Wiem że tego nam nie zmienią ale może kiedys w nowszych pomyślą.

A jak to jest w innych markach, bo może jednak są jakies powody do takiego rozwiązania jak my mamy?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Listopada 2023, 19:58:18 »
A jak to jest w innych markach, bo może jednak są jakies powody do takiego rozwiązania jak my mamy?
W moim MB samochód włącza światła awaryjne, zwalnia i zjeżdża na pobocze jeżeli nie wykryje na innym pasie przeszkody. Robiłem próbę przy prędkości ok 50km/h.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2023, 20:04:56 wysłana przez pireus »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Listopada 2023, 21:17:59 »
No i tak to powinno działać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Listopada 2023, 21:25:56 »
styd! to jest ściągać do Polski taki złom, że nie masz odwagi podać jego nr Vin.
Jednak się nie wstydzę :
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55479.msg797379;topicseen#msg797379

Zapraszam zainteresowanych złomem  :-)

Reszty naszego doradcy serwisowego prosto z salonu nie komentuje  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl