(jakoś dziś mam straszny problem z cytowaniem postów;/)
@kenny:
Po pierwsze - po co/kiedy? Ja używam tempomatu zarówno na trasie (ekspresówki i autostrady), ale też w mieście, w korkach/sznurze aut. Zwłaszcza w tym drugim przypadku bardzo go lubię (tak, bardziej, niż na trasie!) - nie muszę pilnować odległości, auto jedzie samo (mam na myśli sytuacje, w których raczej wiecej się jedzie, niż stoi, tylko z minimalną prędkością).
Sterowanie faktycznie działa słabo, ale to juz nie aktywny tempomat (ACC), a trzymanie pasa ruchu (LTA) - osobny system. z tego w zasadzie nie korzystam
Pisałeś też, że w korku ACC zostawia za dużo miejsca - czy ja wiem? pewnie mógłby podjechać ciut bliżej, ale na pewno nie jest to przestrzeń, która jakoś bardzo odbieega od norm i mi przeszkadza. Używam tego "najmniejszego" ustawienia
PS: zapobieganie kolizji to jeszcze inny system (PCS? nie jestem pewien) - on działą również bez włączonego ACC
PPS: tryb ECO połączony z ACC to jakaś porażka - samochód przyśpiesza jak zółw po zwolnieniu pasa przed nami - trzeba mieć przynajmniej NORMAL