Robił ktoś aktualizacje map w nowej Camry? Pobrałem ze sklepu na toyota.pl Toyota SMART CONNECT Plus - EU (T2)
Zrobiłem aktualizacje, miało się robić samo zdalnie, no ale pewnie jak z cyfrowym kluczykiem.
Krótka instrukcja, można ją przenieść do innego wątku, ale jest dla nowej Camry.
1. Logowanie do toyota.pl na konto na którym jest samochód
2. W e-sklep kupujemy za 0zl aktualizacje mapy - najnowsza jaka jest dostępna.
3. Przy zakupie podajemy kod z systemu multimedialnego, pierwszy ma format 1234-5678-9012-345 drugi 6 znaków, obydwa są w informacjach z systemu multimedialnego w aucie.
4. Przechodzimy do "zakupy" i tam jest widoczna aktualizacja. Zapisujemy kod który widnieje z mylącym komunikatem: Nie udało się odzyskać klucza licencyjnego. Spróbuj ponownie później. : 12345678 (to jest pin do aktualizacji)
5. Pobieramy plik zip ok 20GB, rozpakowujemy, a katalog MAPUPDATE umieszczamy bezpośrednio na pendrive (musi być sformatowany w FAT32)
6. Czekamy z godzinę albo dłużej, kopiowanie trwa długo.
7. Uruchamiamy samochód (tak jak do jazdy) Jeżeli stoimy w garażu, to wyłączamy wentylacje / światła itp, żeby ograniczyć uruchamianie silnika.
8. Jak system się uruchomi, wpinamy pendrive - jak jest USB-A a nie USC-C, to potrzebna przełączka.
9. Przechodzimy do ustawień nawigacji - aktualizacja i tam pojawia się opcja aktualizacji z Pendrive. Weryfikujemy wersje, podajemy pin i pojawia się komunikat, że aktualizacja zostanie przeprowadzona po ponownym uruchomieniu.
10. Uruchamiamy ponownie samochód (tak jak do jazdy, z podłączonym pendrive) rozpoczyna się aktualizacja.
U mnie zajęła ok 40 minut. Przez chwile myślałem, że się zawiesiła, bo długo nic się nie działo. Miałem też jakiś jeden komunikat błędu, który zniknął, ale trzeba czekać cierpliwe do końca, aż do pojawienia się komunikatu "Aktualizacja mapy została ukończona. Wyjmij nośnik."
Wykonanie aktualizacji bez uruchomionego auta w trybie do jazdy spowoduje wyłączenie zasilania po 15 minutach i pewnie konieczność wizyty w ASO. Dlatego samochód musi być uruchomiony, można też zrobić aktualizację podczas jazdy.
Choć zwykle nie używam tych map, to jak już pisałem, uzupełniają powiadomienia o fotoradarach w mapach Google, informują o zatorach, ale przy nieaktualnych mapach są też błędne powiadomienia np. o zamkniętej drodze.