Autor Wątek: Wynajem, leasing itp.  (Przeczytany 26019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Wynajem, leasing itp.
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Lutego 2024, 14:24:29 »
My z żoną mamy teraz ravke kupioną prywatnie,ale od roku żona ma założoną działalność … ii tak sie zastanawiam (na razie to co wyczytam,etc,bo nie bylem jeszcze w Tojce pytać..) - czy jak sie wezmie nowe auto na firme, to gdy np zawiesi sie po 1/2 latach (ewentualnie) - to jak wygląda leasing (?) mozna to nadal płacić (i wtedy kosztów już sie nie wlicza 'w firme') .
Czy olać leasing i oddać ravke w 'rozliczeniu' a reszte dobrać $ ?

btw

Sprzedawal ktos auto do salonu i brał nowe? To wtedy kase przelewają na konto i ty decydujesz, ile im wpłacisz - czy zostawiają sobie całość (?) a ty reszte doplacasz (ewentualnie placisz rate jako leasing)

Jak coś przekrecilem,to mnie poprawcie
Jeżeli żona weźmie leasing na firmę i zawiesi działalność, to teoretycznie leasingodawca nie ma prawa wystawiać na nią faktur, bo działalność nie funkcjonuje. Należy więc rozliczyć się z firmą leasingową, zakończyć umowę i wykupić samochód przed terminem podstawowym. Oczywiście jeżeli były raty odpisywane od kosztów i VAT, rozliczyć się z Urzędem Skarbowym. To w teorii, bo w praktyce, jeżeli żona nie poinformuje firmy leasingowej, że zawiesiła działalność, będzie nadal dostawała faktury. Jeżeli będzie je terminowo opłacała, umowa dotrwa do końca i zakończy się sprzedażą pojazdu żonie( do firmy żony).
Co do drugiego pytania, dealer nie jest instytucją charytatywną i z chęcią weźmie Twój samochód w rozliczeniu, ale za taką cenę, przy której będzie jeszcze mógł zarobić sprzedając ten samochód. Ja tak chciałem zrobić, dealer dał mi cenę o 10 tys niższą niż cena, za którą sprzedałem samochód na OtoMoto.

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Lutego 2024, 14:53:52 »
My z żoną mamy teraz ravke kupioną prywatnie,ale od roku żona ma założoną działalność … ii tak sie zastanawiam (na razie to co wyczytam,etc,bo nie bylem jeszcze w Tojce pytać..) - czy jak sie wezmie nowe auto na firme, to gdy np zawiesi sie po 1/2 latach (ewentualnie) - to jak wygląda leasing (?) mozna to nadal płacić (i wtedy kosztów już sie nie wlicza 'w firme') .

btw

Sprzedawal ktos auto do salonu i brał nowe? To wtedy kase przelewają na konto i ty decydujesz, ile im wpłacisz - czy zostawiają sobie całość (?) a ty reszte doplacasz (ewentualnie placisz rate jako leasing)

Jeżeli żona weźmie leasing na firmę i zawiesi działalność, to teoretycznie leasingodawca nie ma prawa wystawiać na nią faktur, bo działalność nie funkcjonuje. Należy więc rozliczyć się z firmą leasingową, zakończyć umowę i wykupić samochód przed terminem podstawowym. Oczywiście jeżeli były raty odpisywane od kosztów i VAT, rozliczyć się z Urzędem Skarbowym. To w teorii, bo w praktyce, jeżeli żona nie poinformuje firmy leasingowej, że zawiesiła działalność, będzie nadal dostawała faktury. Jeżeli będzie je terminowo opłacała, umowa dotrwa do końca i zakończy się sprzedażą pojazdu żonie( do firmy żony).
Co do drugiego pytania, dealer nie jest instytucją charytatywną i z chęcią weźmie Twój samochód w rozliczeniu, ale za taką cenę, przy której będzie jeszcze mógł zarobić sprzedając ten samochód. Ja tak chciałem zrobić, dealer dał mi cenę o 10 tys niższą niż cena, za którą sprzedałem samochód na OtoMoto.
U mnie jeszcze  lepiej jeśli chodzi o rozliczenie: za auto warte 70000 salon oferował 12000. I jeszcze  w poczuciu wdzięczności...to już tysiac złoty więcej proponowała  znana firma AAA....  tyle że faktycznie  sprzedawałam auro na koniec  roku w martwym  sezonie i 1.5 miesiąca czekałam  ale sprzedałam 12 tysięcy drożej.

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Lutego 2024, 14:54:29 »

btw

U mnie jeszcze  lepiej jeśli chodzi o rozliczenie: za auto warte 70000 salon oferował 12000 mniej. I jeszcze  w poczuciu wdzięczności...to już tysiac złoty więcej proponowała  znana firma AAA....  tyle że faktycznie  sprzedawałam auro na koniec  roku w martwym  sezonie i 1.5 miesiąca czekałam  ale sprzedałam 12 tysięcy drożej.

Offline mjaniszewski

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: MY24, C+S AWD-i
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Lutego 2024, 14:54:45 »
Przy sprzedaży do salonu można i tak i tak, albo w rozliczeniu za nowe, albo na konto. Nawet nie musi być Toyota w rozliczeniu, bo zostawiłem Nissana.
W moim przypadku na konto przelane w ciągu 1-2 dni od sprzedaży. Cena niższa niż podobne w ogłoszeniach na otomoto o 8k, ale pytanie na ile te ogłoszenia są sprzedawane faktycznie w tej kwocie, bo wątpię. Więc w praktyce może 5k mniej, a przynajmniej załatwione w 30 minut, bo wystawiłem FV.  Czysta formalność, polecam :)

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Lutego 2024, 14:57:19 »
Przy sprzedaży do salonu można i tak i tak, albo w rozliczeniu za nowe, albo na konto. Nawet nie musi być Toyota w rozliczeniu, bo zostawiłem Nissana.
W moim przypadku na konto przelane w ciągu 1-2 dni od sprzedaży. Cena niższa niż podobne w ogłoszeniach na otomoto o 8k, ale pytanie na ile te ogłoszenia są sprzedawane faktycznie w tej kwocie, bo wątpię. Więc w praktyce może 5k mniej, a przynajmniej załatwione w 30 minut, bo wystawiłem FV.  Czysta formalność, polecam :)
Sprzedałam w kwocie jaka wystawiłam. Salon powiedział  koszt przeglądu, wyszykowania auta oleje pranie tapicerki auta i powiedział wprost że 10000 muszą wyjść na czysto jak się okazuje czy to auto za 70000 czy za 150000. Więc  kwestia dla kogo  to dużo kasy i komfort jazdy "do konca" i nie odbierania durnych często telefonów  i dziwnych klientów bo takich pełno. Chociaż ja sprzedałam auto zdalnie bez oglądania, targowania, cena z ogłoszenia, wysłany zadatek, za 2 dni odbiór Więc też zależy 
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2024, 15:01:56 wysłana przez Edytka89 »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Wynajem, leasing itp.
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Lutego 2024, 15:01:35 »

Tu mialem na myśli, czy płacą na konto za to Twoje auto - czy zostawiają sobie wszystko na poczet rozliczenia/kupna nowego.

Czy po prostu im sprzedajesz - aa salon nie interesuje - co zrobisz z tymi pieniędzmi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Lutego 2024, 15:03:44 »

Tu mialem na myśli, czy płacą na konto za to Twoje auto - czy zostawiają sobie wszystko na poczet 'rozliczenia/kupna nowego' .

Czy po prostu im sprzedajesz 'aa salon nie interesuje' co zrobisz z tymi pieniędzmi.

Nie interesuje: mogłam sprzedać auto w grudniu dostać kasę na konto maks w 14 dni a nowe auto ma być dopiero w kwietniu.  W mojej ocenie zwykła  transakcja  jak z komisem samochodowym. Chociaż fakt byłam "zapowiedziana" przez zakupowca że nabyłam auto.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Wynajem, leasing itp.
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Lutego 2024, 15:05:25 »
Dziekuje Wam za szybkie odpowiedzi - już nie spamuje ;)

« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2024, 15:09:00 wysłana przez crystian09 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Lutego 2024, 15:06:28 »
Tu mialem na myśli, czy płacą na konto za to Twoje auto - czy zostawiają sobie wszystko na poczet rozliczenia/kupna nowego.

Czy po prostu im sprzedajesz - aa salon nie interesuje - co zrobisz z tymi pieniędzmi.
Żeby salon mógł dysponować Twoim samochodem, musi nastąpić przeniesienie własności. To Ty decydujesz, czy chcesz pieniądze na konto, czy dopłacasz różnicę.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Lutego 2024, 16:14:22 »
Jak zostawiałem auto w rozliczeniu (2019 rok), to umówiliśmy się na konkretną cenę w kwietniu, jeździłem tym autem do dnia odbioru (koniec maja), w którym podpisałem umowę sprzedaży, a cena, która była w umowie została zaliczona jako wpłata własna na samochód, który brałem w najem (nie polecam).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

pireus

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Lutego 2024, 16:25:13 »
za auto warte 70000 salon oferował 12000
Nie bardzo rozumiem. Za samochód wartości 70 tys. zł salon dawał 12 tys. zł? Chyba w to nie uwierzę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Lutego 2024, 16:31:14 »
Chyba chodziło o 12k mniej od rynkowej, a wyszło rzeczywiście "dziwacznie" w poście.
U mnie najwięcej daje salon Hondy, .a najmniej salon Mazdy.
Toyota, tylko odkup za gotówkę w Szczecinie.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2024, 16:34:25 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Lutego 2024, 16:43:56 »
Chyba chodziło o 12k mniej od rynkowej, a wyszło rzeczywiście "dziwacznie" w poście.
U mnie najwięcej daje salon Hondy, .a najmniej salon Mazdy.
Toyota, tylko odkup za gotówkę w Szczecinie.
Oczywiście  12 tys mniej dawali niż sprzedałam. A byłam  zszokowana bo salon PL serwisowane niski przebieg. Przy droższych  autach  też pewnie kwestia bezpieczeństwa  transakcji, w sprzedaży  przeszkadzali mi ludzie którzy chcieli przyjechać  z gotowka 70 tysięcy.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2024, 16:46:25 wysłana przez Edytka89 »

Offline kamngur

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Lutego 2024, 18:39:42 »
g na firmę i zawiesi działalność, to teoretycznie leasingodawca nie ma prawa wystawiać na nią faktur, bo d
Jaki bierzesz leasing to podpisujesz umowę w której o

Offline kamngur

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Lutego 2024, 18:45:51 »

g na firmę i zawiesi działalność, to teoretycznie leasingodawca nie ma prawa wystawiać na nią faktur, bo d
(Mhhhh nie mam praw do edycji :/)
Jaki bierzesz leasing to podpisujesz umowę w której oświadczasz że nie zamkniesz działalności w trakcie trwania umowy. Natomiast zawiesić działalność możesz. Po prostu nie możesz wówczas rozliczyć rat leasingowych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl