Autor Wątek: Zaniżone normy emisji spalin w bazie CEPIK  (Przeczytany 6925 razy)

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
Zaniżone normy emisji spalin w bazie CEPIK
« dnia: 14 Listopada 2023, 23:32:05 »
Wszystkim polecam sprawdzenie na historiapojazdu.gov.pl jaką wpisali Wam normę emisji spalin. Ja w Aurisie HSD z 2015 dostalem euro 5 zamiast 6.
Samochód był sprowadzony i szczęśliwie miałem do niego świadectwo homologacji. Prawidłowy wpis mam już w dowodzie rejestracyjnym a zobaczymy kiedy się to przemieli w systemach cepiku.
Warto tego dopilnować wcześniej, bo te normy mogą być brane pod uwagę przy wymiarze opłat od samochodów spalinowych, a zaniżone mogą za jakiś czas utrudnić wjazd do centrum Warszawy,  Krakowa, Wrocławia i innych motofobicznych miast.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Zaniżone normy emisji spalin w bazie CEPIK
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2023, 01:42:51 »
Na spokojnie, na razie to ograniczenia dla aut pow. 20 lat. Kto takim jeszcze lata, to na palcach u jednej ręki dotyczy. Akurat to teraz się wstrzeli w zabytki i emerytów, a te przypadki będą swobodne. Lepiej szykować rower, bo tam raz że szybciej, to i dróg nie będzie. Mam rodzinę w stolicy i włosy dęba stają. 10km do pracy autem z nawigacją omijającą kory jedzie się godzinę.  :shock:

Sukcesem myśli postępu jest jedna tłumacząca i wymuszająca korelacja. Zwężać/likwidować drogi, po to by tym wyjaśniać owe ograniczenia. Takie powolne wymuszenie, przez stworzenie beznadziejnej sytuacji. A jak będzie z tymi markami co swych drogich aut nie muszą elektryfikować ? Miasta takie wyjątki dla krezusów przewidziały ?

Ja mam EURO 5 z * w CEPIK.

* Poziom emisji zanieczyszczeń (norma EURO) wyznaczony automatycznie przez Centralną Ewidencję Pojazdów zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Cyfryzacji z dnia 11 sierpnia 2023 r. w sprawie katalogu danych gromadzonych w Centralnej Ewidencji Pojazdów (Dz.U. z 2023 r. poz. 1642 z późn, zm. ) oraz Rozporządzeniem (WE) NR 715/2007 Parlamentu Europejskiego I Rady z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie homologacji typu pojazdów silnikowych w odniesieniu do emisji zanieczyszczeń pochodzących z lekkich pojazdów pasażerskich i użytkowych (Euro 5 i Euro 6) oraz w sprawie dostępu do informacji dotyczących naprawy i utrzymania pojazdów, rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (WE) NR 595/2009 z dnia 18 czerwca 2009 r. dotyczące homologacji typu pojazdów silnikowych i silników w odniesieniu do emisji zanieczyszczeń pochodzących z pojazdów ciężarowych o dużej ładowności (Euro VI) oraz w sprawie dostępu do informacji dotyczących naprawy i obsługi technicznej pojazdów, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 715/2007 i dyrektywę 2007/46/WE oraz uchylające dyrektywy 80/1269/EWG, 2005/55/WE i 2005/78/WE.

Muszę interweniować, czy jest prawidłowo ?
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2023, 01:46:43 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2023, 08:00:40 »
Sprawdzilem wlasnie - EURO 6 W ( Auris TS HSD 2018)
Ktoś wie co te W oznacza?
Pzdr
DarioT

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2023, 10:10:35 »

Wystąp to Centrali Toyoty w Polsce podając numer VIN - otrzymasz pismo z podaniem normy EURO. Jak będzie 5, to nic nie robisz, jak będzie 6 to idziesz do WK i wnioskujesz o poprawę.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2023, 13:18:37 »
Ja mam EURO 5 z * w CEPIK.
ciekawe... silniki mamy te same a ja mam:  Norma euro: EURO 6 W*

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2023, 18:25:51 »
Afaik to w przedliftach jest Euro5, w poliftach Euro6.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2023, 14:10:01 »

Wystąp to Centrali Toyoty w Polsce podając numer VIN - otrzymasz pismo z podaniem normy EURO. Jak będzie 5, to nic nie robisz, jak będzie 6 to idziesz do WK i wnioskujesz o poprawę.

Czy to jest sprawdzona sprawa, Toyota w Polsce takie pisma wydaje? Mam stare auto które nie ma żadnych kwitów na emisje ale może spełniać normy bo kiedyś dostało zieloną plakietkę.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2023, 05:56:36 »
Sprawdzona. Otrzymałem z centrali pisma, które umożliwiły wpisanie Euro 4 w DR Corolii i Yarisa  z 2004 roku.

Choć tak naprawdę oba pojazdy spełniają EURO 6, ale Toyota takiego dokumentu już nie wyda
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2023, 10:14:25 »
Dzieki za odpowiedz. Wyslales e-mail (lub papierowy list) na jakis ogolny adres kontaktowy (wg strony: klient @ toyota .pl) czy do jakiegos konkretnego dzialu?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2023, 10:26:26 »
Mail na adres, który podałeś

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2023, 13:58:15 »
jak będzie 6 to idziesz do WK i wnioskujesz o poprawę
to jeszcze ja podpytam
W motocyklu wpisali mi "ND". Motocykl był sprowadzony z Niemiec ale mam oryginalny "certificate of conformity" wydany dla mojego VIN'u oczywiście nie po polsku :-)

Czy w wydziale komunikacji to wystarczy żeby wpisali mi normę spalin zgodną z tym certyfikatem, czy muszę to tłumaczyć? Czy w ogóle tylko ten dokument wystarczy czy coś jeszcze trzeba?

Ile to w ogóle kosztuje bo zastanawiam się czy w przypadku motocykla jest sens to odkręcać...

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2023, 14:54:09 »
Z wymagań dla polskich SCT wynika, ze motocykle nie będą podlegały ograniczeniom.

Ale poczytaj sobie jak to wygląda u sąsiadów - może warto?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2023, 21:51:15 »
Napisałem do centrali, łoczekiwanie 14 dni. Musiałem wysłać skany dowodu rejestracyjnego, oczywiście pewne info zakryłem. A dalej dywagują w temacie decyzja/dokument. Jeśli jest nie tak w CEPIK to czego oni tam potrzebują ?

1. Zwykłe potwierdzenie centrali w korespondencji.
2. Decyzja z centrali.
3. Dokument z centrali.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2023, 20:38:01 »
Twój post jest niezrozumiały

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl