Autor Wątek: Zaniżone normy emisji spalin w bazie CEPIK  (Przeczytany 6939 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Zaniżone normy emisji spalin w bazie CEPIK
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudnia 2023, 22:59:04 »
Wiesz jakie masz motto w podpisie ?  :-)

1. Co trzeba przedstawić w CEPIK z centrali Toyoty, aby zmienili normę EURO ? (jeśli w CEPIK jest nie ta)
2. Centrala Toyoty domniema o decyzji lub dokumencie, a ja nie wiem czego mi potrzeba.

Prościej nie potrafię.

A łopatologicznie. Jeśli ktoś interweniował w CEPIK, to co przedstawiał im z centrali Toyoty ?
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2023, 23:03:23 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudnia 2023, 14:08:32 »
Wyślij takiego maila do Toyoty:

Dzień dobry,   Ponieważ w wyciągu ze świadectwa homologacji którym
dysponuję nie na   wpisu o spełnionej normie EURO 4 proszę o przesłanie
oficjalnego dokumentu, który  będę mógł zaprezentować w wydziale
komunikacji celem wpisania normy do  dowodu rejestracyjnego.   
 Pojazd Toyota Yaris
Rok produkcji 2004
Numer VIN VNKJ

Dostaniesz oświadczenie, które prezentujesz w WK wraz z wnioskiem o skorygowanie danych w CEPIK
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:32:02 »
Przysłali mi z centrali Toyoty duplikat świadectwa zgodności WE po polsku, konkretnie z moim VIN-em. Okazuje się, że ja mam coś takiego oryginalnego tylko w języku potomków SS. Czyli w CEPIK mam zgodnie EURO 5, tak jak w tych dokumentach. Tylko odesłałem im pytanie dodatkowe, bo w tych dokumentach za EURO 5 jest jeszcze litera J, a w CEPIK jej nie ma. Co może oznaczać ta litera J, jeszcze nie wiem. 

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Grudnia 2023, 00:17:01 »
Dzięki, ale trzeba było zacytować resztę. Nie stawiałem ? bo czekam na centralę. Bundesamt ja ja..kto brzmi. Jest tam coś w 47 rubryce, ale nie widzę wyjaśnienia, legendy. Można się domyślać, że to ich tam jakieś dodatkowe oznaczenie, by inny kod był i opłata/kara.

Jak dobrze  :grin: mieszkać w stolicy, dziś uchwała przeszła. A ofensywa była kompleksowa i tu i tam (COP28), chempion eko. Stary kopci, a nowy V12 tylko spala.  :shock: Czyli biedni paszoł won, a promka dla bogatego jest. I tak dalej jak w bajce, a zobaczycie po tym wstępie, jak to dalej przyśpieszy. Teraz jedynie zostało zainstalowane narzędzie, dzięki któremu same zmiany zakresów będą formalnością. Tak obszaru, jak i wieku aut.   

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Grudnia 2023, 17:14:43 »
Wiesz jakie masz motto w podpisie ?  :-)

Dlatego mój wpis był w trybie oznajmującym, a nie pytającym

Co do oznaczenia J:

To jest na Niemcy.
Nowe oznaczenie Euro 5+:

Norma układu OBD »Euro 5+« = obejmuje mniej rygorystyczny współczynnik rzeczywistego działania (IUPR), monitorowanie NOx w przypadku pojazdów napędzanych benzyną oraz zaostrzone wartości progowe PM dla pojazdów napędzanych olejem napędowym.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2023, 17:22:58 wysłana przez Wojak WRO »
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Grudnia 2023, 23:00:00 »
Oznajmienie czy pytanie powoduje to samo dla mnie (dlatego tak napisałem), jedynie zmienia skalę zainteresowania, czy ciekawości u innych. 

Jeśli (J) Euro 5+ nie jest oficjalne wszędzie, to nie mam o co w CEPIK walczyć, jest samo EURO 5. Centrala nadal milczy.

W stolicy się chwalą, że już bodaj 280 miast ma strefy "czystości". A po wprowadzeniu w Londynie, spadły jakieś ilości tlenków chyba o 40%. Tylko tak, nikt nie pokazuje tego na skali, gdzie była by czerwona kreska limitu. Czyli było by widać gdzie ilości są przekroczone i co strefa wizualnie zmieniła. Nikt nie mówi, że strefa nie jest osłonięta polem siłowym z własną atmosferą. A więc i do stref doleci powietrze z CHRL, USA, Indii. To tak jakby w jednym miejscu świata z kranu tylko kapało, a w innym miejscu lało się non-stop i bez sensu. Jest rodzina, mąż oszczędza wodę, reszta rodziny pompuje na potęgę. Jaki wynik będzie, będzie taniej ogólnie, ale mąż będzie ograniczony. Kuriozalnie rodzina mniej zapłaci, natomiast za strefy się więcej zapłaci. W strefach przyszłości będzie jasny podział, bidoki do komunikacji miejskiej, a bogacze będą mieli swoje fury, także spalinowe. Masy wydoją z kasy, a bogatym będzie wolno. Zakazu kategorycznego dla wszystkich nie ma, tak jak i to jest stopniowane. Czemu, no bo tak na raz, to wy sami byście wyszli na ulicę. Mnie interesuje, dlaczego w kryteriach nie ma wzmianek o pojemności silnika choćby. Może i z takiego V6 cz 8 leci tyle samo syfu, ale ile toto spali na 100km.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2023, 23:03:58 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Grudnia 2023, 19:41:22 »
Centrala odpisała jak poniżej, ale bez wzmianki typu, to na DE jest.

"Jest to oznaczenie homologacyjne, które determinuje dane jak:

Normę emisji | Normę OBD | Kategorię i klasę pojazdu | Silnik (rodzaj) | Datę wprowadzenia: nowe typy | Datę wprowadzenia: nowe pojazdy | Ostatnią datę rejestracji (nowego pojazdu).

J | Euro 5b | Euro 5+ | M, N1 klasa I | PI, CI | 1.9.2011 | 1.1.2014 | 31.8.2015 |

Szczegóły dostępne są w rozporządzeniu Komisji Europejskiej (WE) nr 692/2008 w odniesieniu do emisji zanieczyszczeń pochodzących z lekkich pojazdów pasażerskich i użytkowych."

Pytanie jeszcze zadam, czy ja muszę do CEPIK-u wnioskować o dopisanie J jak w homologacji, lub +.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Stycznia 2024, 14:24:51 »
Nie ma potrzeby

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2024, 00:34:53 »
No nie muszę, tak odpisali. " Jest to jedynie oznaczenie homologacyjne. Dane w CEPiK ograniczają się do numeru normy."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl