Autor Wątek: Yaris IV podwójna podłoga bagażnika  (Przeczytany 3795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Yaris IV podwójna podłoga bagażnika
« dnia: 24 Listopada 2023, 10:08:49 »
Wygląda na to że na innych rynkach Y IV ma podwójną podłogę bagażnika i to całkiem fajną:
https://www.youtube.com/watch?v=aoa7PAY8kZs
Od 3:20
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2023, 10:14:17 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Yaris IV podwójna podłoga bagażnika
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2023, 10:19:09 »
Ja nigdy nie rozumiałem fenomenu podwójnej podłogi, chociaż pewnie za młody jestem i nie przeszkadza mi wyciąganie zakupów ponad próg bagażnika :P

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2023, 10:30:13 »
Chodziło mi raczej o to że wszyscy pomstują na tę cienką wykładzinkę a tak naprawde wygląda na to że to jest jakaś "techniczna" warstwa a prawdziwa podłoga bagażnika ta podwójna właśnie wygląda całkiem OK. Tylko importer przyżydził.
Nawiasem mówiąc oglądając wiele innych aut zauważyłem że wykładziny bagażnika są z takiego samego badziewnego materiału co w tych bazowych podłogach Y IV ale doklejone jest do nich  mdf (coś ala tył od mebli) i placek filcu. Wygląda to jeszcze bardziej ch..jowo choć pełni rolę usztywnienia i wygłuszenia. A w tak opluwanym fiacie mam porządną grubą wykładzinę zapewne z zaszytym wewnątrz filcem która wygląda o niebo lepiej.
Tak więc to na pewno u mnie będzie upgradeowane choć nie raczej nie w kierunku podwójnej podłogi bo w sumie to dodatkowy balast

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2023, 11:54:15 »
Podwójna podłoga pozwala zapakować normalne koło po założeniu dojazdówki. Przynajmniej w RAV4 czy MB W169 tak to działa.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2023, 14:17:09 »
Wygląda na to że na innych rynkach Y IV ma podwójną podłogę bagażnika i to całkiem fajną
Podwójna podłoga pojawia się często w wyższych wersjach wyposażenia. Ten Yaris ma także inne fotele, bezkluczykowy start, ładowarkę indukcyjną... i zapewne nie jest odpowiednikiem wersji PL typu Active czy Comfort.
Np. w Yaris Cross PL dostaniesz podwójną podłogę ale w wyższej wersji wyposażenia, podobnie jest np z takim drobiazgiem jak uchwyty do siatki transportowej.

Ja nigdy nie rozumiałem fenomenu podwójnej podłogi, chociaż pewnie za młody jestem i nie przeszkadza mi wyciąganie zakupów ponad próg bagażnika :P
Podwójna podłoga, poza tym o czym pisze topoll, pozwoli Ci schować cały pierdolnik który często wala się po bagażniku i mieć miejsce na wstawienie zakupów o których wspominasz bez potrzeby sprzątania/przesuwania gratów.
Podwójna podłoga (akurat nie w Yaris IV ale np. w YII) pozwala na złożenie tylnej kanapy i uzyskanie płaskiej przestrzeni ładunkowej, bez uskoku, czy progu przy przejściu bagażnik-tylne siedzenie.
Podwójną podłogę lepiej mieć niż nie mieć, chyba że wymaga dużej dopłaty. Jest wyjmowana, jeśli nie jest chwilowo potrzebna w ciągu kilku sekund możesz ją zdemontować.

wszyscy pomstują na tę cienką wykładzinkę a tak naprawde wygląda na to że to jest jakaś "techniczna" warstwa a prawdziwa podłoga bagażnika ta podwójna właśnie wygląda całkiem OK
Masz nieco racji - cienka wykładzinka to efekt oszczędności. Zanim do projektowania aut dorwali się księgowi ta cienka wykładzinka była sztywnym elementem i miałeś dwie solidne podłogi a nie jak teraz cienkie cudo + dodatkową sztywną, podwójną w wyższej opcji wyposażenia
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2023, 14:32:48 wysłana przez T2023 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2023, 14:32:16 »
Zamówiłem selection style z pakietem smart czyli raczej max wyposażenia w hybrydzie ale nie sądzę żebym dostał dwie podłogi bo w różnych testach na YT ta wersja jej nie ma.
O ile mnie pamięć nie myli w gr sport też byla zwykła.
Ja obstawiam że to kwestia rynku no ale zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2023, 14:35:37 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2023, 14:34:44 »
U mnie w Selection Style nie ma podwójnej podłogi. Ale nie ma też JBL i ładowarki indukcyjnej, te były tylko w pierwszych latach a potem "zabrakło" i przestali je montować.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2023, 14:41:15 »
to chyba tylko było w premiere edition a potem jbl był w pakiecie vip.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2023, 14:50:46 »
Bezprzewodowa ładowarka była tylko w katalogu z 2020.
JBL wyleciał na przełomie lipca/sierpnia 2022 (czyli wraz z wejściem katalogu na 2023). Wiem, bo wtedy zamawiałem i musiałem poczekać aż centrala przygotuje nowe cenniki i zmieni pakiet VIP w pakiet Smart (to samo ale bez JBL).
Jakby ktoś był zainteresowany, może sobie obejrzeć - "zbieram" te katalogi w PDF żeby mieć porównanie :)
https://drive.google.com/drive/folders/19SZcYm296hTqHOi1iyWGHoyZZ9J1y6qV?usp=sharing
Ale nigdzie nie widzę podwójnej podłogi, chyba że pod jakąś dziwną nazwą to schowali :/

Offline etac

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris MY21
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopada 2024, 15:25:38 »
półka ma numer 58410-K0020

i jest już standardem po lifcie

Offline Wiech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YarisIII 1,33
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2024, 22:09:20 »
Ja w YIII też mam podwójną podłogę. Jest bardzo praktyczna (jak napisal topoll), gdybym jej nie miał, to bym dokupił, albo dorobił.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl