Autor Wątek: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.  (Przeczytany 31118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Stycznia 2024, 20:22:05 »
Po ostatnich przygodach z wyładowany aku 12V zrobiłem test - auto po trasie 650km wylądowało jak zawsze w garażu, a po dwóch tygodniach odpalił bez problemu.
Wyłączyłem tylko keyless na czas leżakowania auta.
Więc może nie warto od razu myśleć o wymianie aku, tylko faktycznie raz na dwa tygodnie włączyć auto i zostawić go na 30-60 min w trybie ready i się doładuje.
A jeśli używasz auto częściej, to nie powinno być problemu z kazdorazowym odpaleniem.
U mnie auto więcej stoi w garażu niż jeździ.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Kwietnia 2024, 20:10:04 »
Auto ładowało się 2h. O dziwo czujniki cofania zaczęły działać, piszczały przy cofaniu do ściany w garażu.
Może to kwestia podladowania baterii? I być może te 2h były wystarczające, bo nie piszczał już przy ryglowaniu. Jutro się okaże ;)

Miałem kiedyś przypadek że wypadł bezpiecznik (mniejsza o szczegóły) podczas stanu READY i wtedy straciłem czujniki parkowania (mimo włożenia bezpiecznika). To było w garażu gdzie brak zasięgu - samochód stał w nim ok miesiąca i męczyło mnie to że schodziłem do garażu co parę dni czy już nie wróciło ale nie wracało. Wróciły dopiero po wyjechaniu na powietrze. Stąd moje podejrzenie, ze mając włączoną "usługę sieciową" ktoś tam w firmie widzi te drobne problemy i może je włączyć.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Kwietnia 2024, 20:15:50 »
Jedno co muszę przyznać, tak samo szybko jak się rozładowuje, to na szczęście tak samo szybko się ładuje :)

:-) To jest typowy objaw zniszczonego aku. Mała pojemność to się szybko ładuje.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Maja 2024, 23:26:31 »
Hybryda uruchamiana jest przez MG2 zasialny z HV. Aku12V ma tylko podnieść elektronikę HV.
nie nie nie kolego HV to nigdy nie pada a MG2 nic nie ma do 12V i do uruchamiania auta
jak by tak było by nie padało nam auto nigdy nawet rok po odstawieniu i tak np 12volt ma 0voltów  a auto wdrapuje sie do lavety zgaszone HV daje rade...

mozna kupic wiekszą baterie ale ładowac trzeba z 2 razy w roku i wszystko powinno byc OK na długie lata ...
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2024, 23:28:31 wysłana przez Ma-corolla »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Maja 2024, 16:02:09 »
Co jeden tojociarz-hybrydziarz to inna wersja. Nawet ASO nie daje jednoznacznej odpowiedzi mówiąc, że badany akulator 12V w hybrydzie ma "dobry prąd rozruchowy", co sugeruje że hybryda z niego ciągnie prąd do rozruchu silnika spalinowego. Zdegustowany tą papką informacyjną posadziłem żonę za kółkiem a sam stanąłem z miernikiem przy aku 12V. Włączeie "zapłonu" - na kilka sekund spadek z 12.4V do 11.9xV (x tzn nie zdążyłem dostrzec tej cyfry). Tu mamy komputer, lampki, bzyczącą pompkę ABS i durne (obowiązkowe) światła.
Ale to nie rozruch 380A czy ile tam na nalepce aku stoi.
Po tym aku 12V zaczął być ładowany 14.37V (czemu tyle a nie 14.40V - może z uwagi na dość wysoką temperaturę otoczenia).
Po kilku minutach Toyota zmieniła napięcie  ładowania na ok 13.48V. Albo przełączyła w podtrzymanie (niektórzy zwą to etapem FLOAT) bo aku był wcześniej naładowany,
albo właśnie miał zamiar zrobić co nastąpiło kilka sekund po tym,
tj samoodpalenie silnika spalinowego.
W chwili rozruchu nie było żadnego spadku napięcia. Ani o jotę - silnik został odpalony a na aku jak było 13.48V tak dalej - ani drgnęło.
Dla porównania jutóbowcy podają spadki (nie hybrydy) jakieś: Mazda 10.2V, Honda 9.6V.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2024, 16:09:03 wysłana przez zorian2 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Maja 2024, 19:39:41 »
Hybryda uruchamiana jest przez MG2 zasialny z HV. Aku12V ma tylko podnieść elektronikę HV.
nie nie nie kolego HV to nigdy nie pada a MG2 nic nie ma do 12V i do uruchamiania auta
jak by tak było by nie padało nam auto nigdy nawet rok po odstawieniu i tak np 12volt ma 0voltów  a auto wdrapuje sie do lavety zgaszone HV daje rade...

mozna kupic wiekszą baterie ale ładowac trzeba z 2 razy w roku i wszystko powinno byc OK na długie lata ...
Aku 12v przy rozruchu ICE służy tylko do podniesienia elektroniki. Nic więcej. Jeżeli jest dętka to nie podniesie elektroniki sterującej trakcyjnym czyli trakcyjny też jest nieczynny pomimo zmagazynowanej energii. MG2 jest używany (między innymi) do rozruchu ICE. Hybryda nie ma klasycznego rozrusznika tylko MG2 do wstecznego biegu, rozruchu ICE i generacji prądu przy nadmiarze mocy ICE.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline barteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Czerwca 2024, 18:53:23 »
Dzień dobry, od niedawna jestem posiadaczem CH-Rki 2.0 2021 i pytanie mam czy wszystkie tureckie MUTLU ją awaryjne czy tylko jakieś serie? Byłem właśnie w ASO na przeglądzie i zrobili test akumulatora i wyszło jak poniżej

https://zapodaj.net/plik-1Yc5LEHek3

mój akumulator jest 45Ah 260 A

https://zapodaj.net/plik-15SglLly8T

Serwis zapewnia ze wszystko jest z nim ok, proszę was o informację - auto jest na fabrycznej gwarancji do sierpnia

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Czerwca 2024, 19:23:33 »
U nich zawsze wychodzi DOBRY
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wbss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: c-hr 2024
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Czerwca 2024, 19:53:57 »
od kupna samochodu z tym tureckim akumulatorem to jest juz 3 miesiac tylko raz mialem problem, mianowicie postawilem samochod z wlaczonym alarmem na 3-4 godz i po tym czasie komuniat na wyswietlaczu "akumulator rozładowany", ale udalo sie uruchomic samochod, pojechalem do ASO akumulator jest OK, TERAZ ROBIE RAZ NA TYDZIEM WLACZAM PROSTOWNIK I NIE MA PROBLEMU

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Czerwca 2024, 20:16:08 »
TERAZ ROBIE RAZ NA TYDZIEM WLACZAM PROSTOWNIK I NIE MA PROBLEMU

To nie jest rozwiązanie problemu. Gwarancja jest? Jeśli tak to co z niej skoro nie można skorzystać...
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2024, 20:17:57 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Czerwca 2024, 09:42:34 »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Czerwca 2024, 11:29:26 »
Dzisiaj miałem przegląd i test aku 12V wyszedł kiepsko. Nawet zaproponowali wymianę, ale nowych aku nie mieli w magazynie. C-HR z 2019 i żadnych objawów słabego aku nie wykazuje. Jakiś rok temu aku się wyładował, bo po sprzątaniu została włączona lamka kabiny. Po odpaleniu z boostera nie było żadnych problemów. Po 7-10 dniach postoju odpalała bez problemu (teraz w maju). Muszę sam pomierzyć i zacząć szukać zamiennika.

Edit: wyszukiwarka Varty podaje aku AGM w cenie niższej o 100 zł niż ASO Toyoty (powyżej 600zł), a ten z ASO to chyba nawet nie jest EFB tylko zwykły.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2024, 12:18:03 wysłana przez Glider »

Offline barteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Czerwca 2024, 12:34:54 »
Dzień dobry

Który będzie akumulator lepszy do hybrydy 2.0

Akumulator VARTA 45Ah 400A P+ czy lepszy Varta Blue Dynamic C22 12V 52Ah 470A

Offline Katti114

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Czerwca 2024, 08:18:18 »
Dzień dobry,
jestem "szczęśliwą" posiadaczką nowej toyoty ch-r od 07.12.2020 kupionej w salonie. Moja zasada "jestem klientką i samochód ma jeździć. Nie znam się na autach, dlatego kupuję nowe w salonie i ma jeździć. Nie psuć się." Po pół roku od zakupu po 7 dniowym wakacyjnym postoju w garażu zaczął się mój problem z uruchomieniem auta. Stało się to regułą. Dopiero po 3 latach powiedziano mi w serwisie, że to normalne, że muszę sobie kupić booster i ku mojemu zdziwieniu więcej jeździć autem. Przejeżdżam codziennie co najmniej 60 km (30km x 2 do pracy i z powrotem). Na moje pytanie czy to za mało, panowie w serwisie powiedzieli, że nie. Booster zakupiłam w tym roku, zostałam pouczona jak z niego korzystać i od 2 tygodni używam go codziennie rano. Bez pomocy boostera nie jestem w stanie wyjechać z garażu. Pojawia się informacja "system pcs niedostępny" oraz "hybrydowy układ napędowy zatrzymany, przesuń dzwignię w system P". Czy to oznaka, że należy wymienić akumulator? Może doładować tradycyjnym prostownikiem? Co robić? Nie chcę być naciągnieta na niepotrzebne koszty i żeby nie wmawiali mi farmazonów o zbyt krótkich jazdach, że rzadko używam hamulca, mam mocniej hamować itp itd. Przestałam wierzyć ASO, gdy po miesięcznym pobycie w serwisie (kobietka wjechała mi w bagażnik) oddali mi wyremontowane auto ale z rozładowanym akumulatorem i nie można było wyjechać spod salonu Toyoty hahahha. Proszę o poradę jak rozmawiać w ASO, od czego zacząć? Przecież nie będę codziennie rano uruchamiać auta boosterem, chyba nie o to chodzi... Panowie liczę na waszą pomoc!

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Czerwca 2024, 13:14:41 »
tu już koledzy podrzucali ten link w innym wątku: https://youtu.be/x5rfXmzlSjU?t=129. Pooglądaj, posłuchaj.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl