Autor Wątek: E12 i zassany bak ?  (Przeczytany 5832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kroket

• Gość
E12 i zassany bak ?
« dnia: 26 Lipca 2005, 08:49:58 »
Witam,

Kolejny moj watek typu "czy wszyscy tak maja".

Otoz przy odkrecaniu korka wlewu paliwa (glownie przed tankowaniem) slysze syczenie. Dosc dlugie i glosne. Jest to raczej skutek podcisnienia, bo skad w baku zwiekszone cisnienie?

I tak sobie mysle, ze to dziwne i na pewno niezdrowe dla zasilania silnika (pompa paliwa ma wiekszy opor). Czy wentylacja baku odbywa sie tylko przez filtr weglowy? Moze cos sie zatkalo?

ToyMan

• Gość
E12 i zassany bak ?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2005, 09:14:20 »
Wydaje mi się, że to normalny objaw, który występuje w każdym samochodzie.

Natomiast przy okazji mam pytanie do posiadaczy E12, dotyczące poruszanego już wielokrotnie tematu "kiedy zapala sięsygnalizacja rezerwy paliwa" (lub podobnie brzmiący temat). Konkluzja była taka, że w każdym samochodzie rezerwa zapala sięw takim momencie by przejechać jeszcze co najmniej 100 km.
U mnie (przy teoretycznej pojemności zbiornika na paliwo 55 l), po zapaleniu sie rezerwy i przejechaniu jeszcze kilku, kilkunastu km wchodzi do zbiornika (na siłę, kropelka po kropelce) ok. 40 l (już przy 38 l pistolet odbija i sie wyłącza).
Czy to normalne, czy też może jest problem z odpowietrzeniem zbiornika paliwa, czy też może TEN TYP TAK MA (tak ustawiony jest czujnik poziomu paliwa) ?

Bartek72

• Gość
E12 i zassany bak ?
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2005, 09:44:19 »
Wszystko sie zgadza - syk zawsze jest i tez wchodzi (i w poprzedniej Rolce wchodzilo) mi do odbicia 40 litrow!

Jackal

• Gość
E12 i zassany bak ?
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2005, 10:22:08 »
U mnie też syczy, a na rezerwie staram sięnie jeździć. Szkoda męczącej siępompy paliwa.

Kroket

• Gość
E12 i zassany bak ?
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2005, 12:53:52 »
Dziekuje wszystkim. Widac, pare osob zna problem. Mialem wrazenie, ze w innej E12, ktora czasem jezdze, nie ma tego syku. Ale moze zbyt rzadko ja tankuje :).

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
E12 i zassany bak ?
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2005, 22:35:30 »
Cytat: ToyMan
(tak ustawiony jest czujnik poziomu paliwa) ?

Lejęzawsze pod korek i od momentu zapalenia sięrezerwy przejeżdzam jeszcze 60-80 km, a nastepnie podczas tankowania wchodzi mi zaledwie 47-48 litrów, (raz udało sięwlać 50 ale albo spalanie było wtedy większe, albo dystrybutor kantował)  :cnice
E18_Prestige_MultidriveS

Rysiu16

• Gość
E12 i zassany bak ?
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2005, 23:35:06 »
W mojej E11 na rezerwie robię180 km. Toyoty zdaje sie mają tak ustawioną rezerwęaby zawsze gdzieś dojechać mimoiż kierowcy wydajesięiż niema paliwa. pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl