Autor Wątek: Dziura w obrotach  (Przeczytany 16254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Race Punk

• Gość
Odp: Dziura w obrotach
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Marca 2006, 21:02:16 »
jak ktos chce zobaczyc intercooler to niech zajrzy w otwor kolo halogena po stronie kierowcy

lukigondi

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Marca 2006, 21:14:43 »
Tak wygląda intercooler w mojej AVE 02r.

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Marca 2006, 23:10:03 »
Oj kochani kochani. Wystarczy troche poszprac w necie. Moim drugim najukochanszym samochodzikiem oprucz TOYOTY AVENSIS jest Nissan 200sx 1,8l + turbo osiaga 170KM. Ale nie o tym jest ten dzial. Chcecie sie dowiedziec co to jest BLOW off wiec Trzymajcie.
Opisuja to chlopaki tuningujacy wlasnie Nissany 200sx do mocy 400KM
w razie szerszych info. podaje do nich link.
http://www.turbokillers.com/

O oto tresc:
  • BY-PASS to zawór z możliwością podlączenia go z rurą powrotna do obegu
  • BOV blow-off to zawór prazcujący na tej samej zasadzie tylko robi ukochane PSSSSSYT i z regóły nie podłącza się go do powrotu
  • Warto go zainstalować z trzech powodów:
    - większa dynamika po zmianie biegów
    - przedłużą żywotność turbiny
    - robi piekny odgłos gdzy zmieniamy biegi

Jak to się dzieje ?

Gdy zmieniamy bieg lub puszczamy gaz zamykamy przepustnicę (w 200sx bardzo szczelną) hamujemy przepływ sprężonego powietrza, a co się z tym wiąże - hamujemy turbinę. (Występują wtedy bardzo wielkie siły na łopatkach turbiny.) Z kolei jak już zmieniliśmy bieg - wcisnęliśmy z powrotem gaz turbina musi się na nowo rozpędzić. To wszystko trwa bardzo krótko (zależy jak zmieniamy biegi), ale turbo dostaje w kość a silnik się delikatnie "muli"
Aby temu zapobiec wymyślono blow-offa. Działanie jest proste.
Gdy puszczamy gaz -zamykamy przepustnicę (nie musze mówić, jaka jest w 200sx) w związku, z czym za przepustnicą (w kolektorze ssącym) powstaje podciśnienie (tłoki pracują i ssają próżnię). Podciśnienie to wykorzystane jest w zaworze blow-off do otworzenia zaworu (recyrkulacji powietrza) . Zwór ten otwiera drogę sprężonemu powietrzu z powrotem do ssania przed turbiną.
Warto wspomnieć, że jeśli nie podłączymy powrotu powietrza tylko wypuścimy je w atmosferę komputer będzie myślał, że to powietrze zużył i podniesie dawkę paliwa (u mnie spalił jakieś 30 na 100 także warto założyć ten przewód)

Skoro wiemy jak działa to do roboty!

Zawór blow-off sciągnołem z SR20DET S14 (99rok) - żeby go gdzieś upchnąć sporo się napociłem
Zamontowałem go przed wlotem do intercoolera. Grzybkiem nadół - można.

Króciec podciśnienia można podłączyć na dwa sposoby ja wybrałem 1

Powrót powietrza trzeba podłączyć za przepływomierz w S13 zaraz za filtrem powietrza. (Tak trzeba zrobić dziurę w tym wężu ze sprężyną w środku) i SZCZELNIE połączyć.

Aby zrobić trójnik wykorzystałem oryginalną rurkę - zrobiłem w niej dziurę i dospawałem jeszcze jedną rurkę - ona ma łączyć się z blow-offem, a pozostałe końce należy włożyć między intercooler a wylot z turbiny

To chyba wszystko

Prosze Panowie chyba juz wszystko jasne. Jesli jestescie zainteresowanie takimi cudenkami to znam stronke na ktorej sie tym zajmuja
http://www.motoarena.pl/turbosprezarki/historia.htm

Pozdrowka koledzy Łukasz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl