Autor Wątek: P3 - chwilowe spadki mocy i poziomu naładowania baterii po krótkim postoju  (Przeczytany 2880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
Pacjent to P3 2010, przelatane prawie 152k

Garażowany Prius po kilku/kilkudziesięciu godzinach postoju w garażu bez problemu robi na strzała dowolną ilośc kilometrów. Ciekawie zaczyna robić się w momencie kiedy zostawiam go na kilka/kilkanaście/kikadziesiąt minut pod sklepem/urzędem/marketem (nie dłużej niż godzina). Odpalam, ruszam, dodaje coraz więcej gazu i pojawia się moment w którym ciśnę go całkiem sporo a Prius zamula, tak jakby nie mógł wrzucić następnego 'biegu' (tak, wiem jak działa e-CVT). Dopiero po kilku sekundach moc wraca i nagle zaczyna się gwałtowny spadek naładowania baterii (w przeciągu kilku minut z 55% na 35% - wszystko monitorowane na HA). Jakieś 2 tygodnie temu wyskoczył mi 'Check Hybrid System' i Dr. Prius pokazał mi 'Hybrid Battery ECU Error Code' który wykasowałem. Od tamtej pory zero nowych błedów.

Monitorowałem na bieżąco odczyty z HA i nie zauważyłem nic dziwnego. Temperatura baterii w normie.

Ktoś jest w stanie coś zasugerować? Pompa wody? Wentylator baterii? Normalnie zachowanie w zimie?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: P3 - chwilowe spadki mocy i poziomu naładowania baterii po krótkim postoju
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2023, 22:56:50 »
Zamula na prądzie, na spalinowym? Kampania na przeprogramowanie falownika i MG wykonana?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2023, 09:42:13 »
Mówimy o akcji serwisowej Toyoty? Cieżko stwierdzić, pojazd ściągnięty z Holandii w zeszłym roku przy 146k, ja nalatałem dopiero około 6k. W książce serwisowej jest jedynie wzmianka o recallu wykonanym na podstawie SER 1402 03 27.

Zamuła raczej na spalinowym ale nie jestem do końca pewien. Przede mną dziś podobny scenariusz (dłuższy odcinek - krótki postój - dłuższy odcinek), postaram się zwrócić uwagę na którym silniku występuje problem.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2023, 10:11:20 »
Według mnie to normalne. Zjawisko było już chyba opisywane na forum.
Też tak mam dokładnie w takich samych przypadkach co Ty. Idę do sklepu na ok 1h i potem faktycznie jakby brak mocy. Silnik spalinowy się wystudza i żeby go nie przeciążyć, żeby złapał temperaturę, "ciągnie moc" z baterii i dlatego bateria schodzi momentalnie z naładowania. Następnie silnik spalinowy zaczyna pracować i moc wraca do normy.
Natomiast mi nigdy nie zapaliła się żadna kontrolka. Jeździć obserwować :)
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2023, 14:50:32 »
Dzięki za odpowiedzi. Jak na 'złość' dzisiaj sytuacja się nie powtórzyła, po krótkim postoju nie było ani spadku mocy ani spadku naładowania baterii

Poniżej screen z raportu z HA z całej podróży. Temperatury wydają się być w porządku.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2024, 22:49:24 »
Pozwolę sobie wrócić do tego wątku, gdyź ostatnio przerabiałem temat wymiany baterii w moim Priusie i od tego momentu spadki mocy ustały a po ponownym uruchomieniu i rozruchu, naładowanie baterii spada moze o 1 kreskę a nie spada do minimum, więc może okazać się, ze to nie jest takie ''normalne'. Jeśli u was dzieję, się tak jak opisałem w oryginalnym poście to bateria może niedługo zacząć sypać błędami.

Offline marcinc711

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius3 2010
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2024, 17:08:58 »
Dolo - napisz jak wrażenia z nową baterią, jaki masz zasięg ? ile kosztowało? Pozdrawiam

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2024, 17:20:24 »
Dolo - napisz jak wrażenia z nową baterią, jaki masz zasięg ? ile kosztowało? Pozdrawiam

Nie testowałem od całkowitego naładowania do całkowitego rozładowania na płasko, ale najważniejsze, ze podczas typowej jazdy po mieście stan naładowania utrzymuje się tak jak powinien (przed wymianą bateria potrafiła mi się rozładować do 2 kreski podczas manerowania pod garażem).
Koszt to 6000.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2024, 17:23:54 »
Cena kosmiczna jak za regenerację baterii tego typu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marcinc711

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwca 2024, 01:22:10 »
To i spalanie po mieście pewnie mocno spadło? A zasięg na pełnym baku ile Ci pokazuje?

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2024, 21:01:01 »
To i spalanie po mieście pewnie mocno spadło? A zasięg na pełnym baku ile Ci pokazuje?

Czy spalanie po mieście się zmieniło to cięzko stwierdzić, zależy jak, kto i kiedy jeździ - przy dłuższej przejażdce w umiarkowanych sobotnich korkach i ciepłej pogodzie udaje się zrobić nawet 3.6-3.9, przy większych korkach na krótszych dystansach robi się już 4.2-4.6.

Czy zasięg na baku się zwiększył dam znac jak naleje do pełna.

Offline marcinc711

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2024, 19:33:05 »
I tak jestem pod wrażeniem, mi w dzień roboczy przez całe miasto m.in. Sowińskiego wychodzi 5.3

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2024, 22:35:43 »
Mówiłeś, że masz samochód od niedawna - wyczujesz auto, nauczysz się techniki jazdy hybrydą i od razu pól litra w dół poleci. Latem oczywiście i pod warunkiem że bateria jest okej.

Offline marcinc711

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwca 2024, 15:26:02 »
Po tankowaniu wychodzi: miasto pagórkowate Lublin + trasa 250 km - 5.65l. marzy mi się 4 z przodu....

« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2024, 15:29:27 wysłana przez marcinc711 »

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwca 2024, 15:55:24 »
No w trasie to całkiem normalnie że tyle wypił.
Za firmowe pieniadzę na trasie Lublin - Łódź - Lublin też deptam jak szalony i wtedy wychodzi 5.8/6.0 ale nie schodzę poniżej 130 km/h.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl