Autor Wątek: OC + AC na hybrydę = szok!!!  (Przeczytany 11627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
OC + AC na hybrydę = szok!!!
« dnia: 19 Grudnia 2023, 07:22:57 »
Ostatnie lata (mając nie wiele warte auto) nie płaciłem AC.
Spodziewałem się, że stawka składki będzie wysoka, ale... wczoraj wyskoczyłem z butów słysząc ile będę musiał zapłacić jeśli kupie Auris albo Corolle (swoja droga, nie widzę w tym co usłyszałem żadnej logiki).

Za Auris stawka proponowana to 12k, za Corolle 8k - "Bo wie Pan, hybrydy drogie..."

Pytanie do użytkowników hybryd, płacicie AC i faktycznie jest tak drogo?
Przecież nawet przy wysokich zniżkach to nadal jakieś 5k rocznie...
Pozdro!

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: OC + AC na hybrydę = szok!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2023, 08:05:10 »
Hejka,
Auris 2018 HSD TS - wartość na polisie AC 79 tys. - za komplet OC, AC, NNW zapłaciłem u zaprzyjażnionego agenta pod koniec października 2550 zł (ale przy maksymalnych zniżkach)
Pzdr 
DarioT

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2023, 08:25:40 »
Zakładając, że maksymalne zniżki które masz to 40% całości (a tyle chyba maks. można mieć - maksymalna zniżka = 60%), to 100% ubezpieczenia powinno wynieść troche ponad 5k a nie 12!
Pozdro!

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2023, 08:39:56 »
Za nową corolle (wartosć140tys ) na max znizkach przy full ac+oc+nw = 2900 zl.
Ocena eSCOR 4.6.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2023, 08:50:36 »
Zakładając, że maksymalne zniżki które masz to 40% całości
Jak nie opłacał AC przez kilka lat, to nie ma żadnych zniżek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudnia 2023, 08:52:42 »
Zakładając, że maksymalne zniżki które masz to 40% całości
Jak nie opłacał AC przez kilka lat, to nie ma żadnych zniżek.

Napisał przecież, że ma maksymalne. A (jeśli nic się nie zmieniło) maksymalne zniżki to 60%. A jeśli tak, to 100% to nadal znacząco mniej niż stawki, które mnie podano.
Pozdro!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudnia 2023, 08:55:12 »
Napisał przecież, że ma maksymalne. A (jeśli nic się nie zmieniło) maksymalne zniżki to 60%. A jeśli tak, to 100% to nadal znacząco mniej niż stawki, które mnie podano.
Może mieć maksymalne na OC. Słyszałeś o zniżkach na AC przy niepłaceniu składek? Trzeba sprawdzić w Rankomacie czy innej porównywarce, gdzie najtaniej i tyle.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2023, 08:58:14 wysłana przez pireus »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudnia 2023, 08:57:58 »
Może mieć maksymalne na OC. Słyszałeś o zniżkach na AC przy niepłaceniu składek?

Przeczytaj co kto napisał w wątku, bo odnosisz sie do wypowiedzi na to co napisał DarioT czyli: "Auris 2018 HSD TS - wartość na polisie AC 79 tys. - za komplet OC, AC, NNW zapłaciłem u zaprzyjażnionego agenta pod koniec października 2550 zł (ale przy maksymalnych zniżkach)".

No to skoro pisze, że miał zniżki, to chyba płacił i ma?
Pozdro!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:00:36 »
Ostatnie lata (mając nie wiele warte auto) nie płaciłem AC.
Spodziewałem się, że stawka składki będzie wysoka, ale... wczoraj wyskoczyłem z butów słysząc ile będę musiał zapłacić jeśli kupie Auris albo Corolle (swoja droga, nie widzę w tym co usłyszałem żadnej logiki).

Za Auris stawka proponowana to 12k, za Corolle 8k - "Bo wie Pan, hybrydy drogie..."

Pytanie do użytkowników hybryd, płacicie AC i faktycznie jest tak drogo?
Przecież nawet przy wysokich zniżkach to nadal jakieś 5k rocznie...
Ja odniosłem się do tego postu

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:09:27 »
Zakładając, że maksymalne zniżki które masz to 40% całości (a tyle chyba maks. można mieć - maksymalna zniżka = 60%), to 100% ubezpieczenia powinno wynieść troche ponad 5k a nie 12!
To sie chyba tak nie liczy jak założyłeś. Notabene na wysokość ubezpieczenia wpływa wiele składowych, indywidualnie ustalanych (tak mi agent powiedział, dodatkowo agent tez od siebie może coś dać schodząc ze swojej prowizji). Wygooglaj sobie może jakiś kalkulator ubezpieczeń i zobacz jaki Ci wyliczy (będziesz miał jakis pogląd na sytuację).

Za nową corolle (wartosć140tys ) na max znizkach przy full ac+oc+nw = 2900 zl.
Ocena eSCOR 4.6.
Zakładam, że brałeś pakiet bezpośrednio u dilera przy zakupie samochodu - oni mają na nowe auta baaaaaardzo preferencyjne stawki (np. 5% wartości samochodu). Sam kiedyś kupując nowe auto, przez pierwsze 3 lata brałem zawsze pakiet ubezpieczenia z salonu bo żadna agencja ubezpieczeniowa nie była w stanie przebić ich oferty :) 
DarioT

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:10:24 »
No to tyle to ja wiem, bo to pisałem.

A skoro mnie za Auris wychodzi 12k (bez zniżek na AC) a komuś 2600 ze zniżkami, to i tak cos tu sie nie zgadza.
Jak do tego 2600 dodasz 60% całości, to do 12k nadal daaaaleko...

A cytowałes nie post 1 tylko moja odp wlasnie w temacie znizek kolegi, ktory je ma.
Pozdro!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:13:43 »
To sie chyba tak nie liczy jak założyłeś. Notabene na wysokość ubezpieczenia wpływa wiele składowych, indywidualnie ustalanych (tak mi agent powiedział, dodatkowo agent tez od siebie może coś dać schodząc ze swojej prowizji). Wygooglaj sobie może jakiś kalkulator ubezpieczeń i zobacz jaki Ci wyliczy (będziesz miał jakis pogląd na sytuację).

Jasne, że co do złotowki nie, ale daje to pewien poziom kwot, ktory tu sie całkiem rozjechał.

No nic... trzeba kombinowac co z tym zrobic...
Pewnie wyjdzie na to, ze najbardziej oplacalna opcja to bedzie jednak leasing a potem (jest taka opcja w czesci ubezpieczalni) przeniesienie znikzek po zakonczeniu umowy.

Placenie 12k za Auris za 65k to szaleństwo.
Pozdro!

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:21:18 »
Nie wiem, o jakiego ubezpieczyciela chodzi. Proponuję dokładnie przeanalizować rynek ubezpieczycieli. Z własnego doświadczenia wiem, że jeden z dużych  ubezpieczycieli jest na pewno zdecydowanie bardziej konkurencyjny od pozostałych oferując identyczne warunki ubezpieczenia.
PS
Który z ubezpieczycieli stosuje jeszcze jakieś tabele zniżek w takim rozumieniu, jak dawniej, np. PZU?
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2023, 09:24:41 wysłana przez josef »

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:21:35 »
Za Arłisa w marcu zapłaciłem koło 4k, po roku posiadania - nie miałem wcześniej samochodu "na siebie". Wartość koło 60-65k.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:24:19 »
Nie wiem, o jakiego ubezpieczyciela chodzi. Proponuję dokładnie przeanalizować rynek ubezpieczycieli. Z własnego doświadczenia wiem, że jeden z dużych  ubezpieczycieli jest na pewno zdecydowanie bardziej konkurencyjny od pozostałych oferując identyczne warunki ubezpieczenia.

Zdecydowanie, będę dziś rozmawiał z moją "Panią od ubezpieczeń" o co tu kaman...

Za Arłisa w marcu zapłaciłem koło 4k, po roku posiadania - nie miałem wcześniej samochodu "na siebie". Wartość koło 60-65k.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Dzięki za info.
Pozdro!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl