Autor Wątek: Nierówna praca na benzynie w Camry 2,2 '92  (Przeczytany 8571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mr Q

• Gość
Nierówna praca na benzynie w Camry 2,2 '92
« dnia: 26 Lipca 2005, 11:18:43 »
Witam wszystkich,

Od jakis 2 tygodni zaobserwowalem niepokojący objaw. Mianowicie jak odpale autko na benzynie to strasznie szarpie silnikiem, ciezko wchodzi na obroty, zupełnie jakby pracował na 3 garach. To samo sie dzieje przy zimnym jak i przy cieplym silniku, tyle ze przy zimnym objawy jakby sięnasilały. Po przełączeniu na gaz wszystko jest idealnie, przełącze spowrotem na benzyne i znowu zaczyna telepac. Powyzsze objawy mam na biegu jałowym, natomiast jak przelaczylem ostatnio z gazu na benz podczas jazdy i chcialem przyspieszyc to mi kichnął.  Macie pomysł co to może być?

Dzięki z góry zaz pomoc.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 22:51:32 wysłana przez Marcjan »

etz257

• Gość
Odp: Nierówna praca na benzynie w Camry 2,2 '92
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2006, 20:07:55 »
Witam!
I co poradziłeś sobie z tym problem? Bo u mnie jest chyba coś podobnego. Ja mysle że to świece do wymiany bo już mają ponad 20 kkm.
Pozdrawiam

OLI

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2006, 23:33:00 »
U mnie też nierówno pracuje na benzynie. Prawdopodobnie są to zabrudzone wtryskiwacze.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2006, 08:35:39 »
Jakie macie przebiegi w tych camry ? Była robiona kiedykolwiek regulacja zaworów ? Wystarczy sprawdzić kompresję lub zdejmować w czasie pracy po jednej fajce - jak samochód nie zmieni swojego zachowania czyli nadal będzie 'telepał' po zdjęciu fajki to zawężycie obszar poszukiwań do konkretnego cylindra, świecy kabla WN.
Moja 2.2 też telepała jak zawór był podparty - kompresja prawie 6Atm :( po regulacji zaworów kompresja wróciła do normy (ZTCP dla 2.2 jest około 13 ?)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

etz257

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2006, 09:06:27 »
No ja mam 251 kkm i nie żałuje benzyny, bo jak odpale silnik to on sobie zawsze na tej benzynce popracuje a i czasem na benzynce przedmucham go :) tak do 180 km/h :), właśnie po to żeby niezapiekły się wtryskiwacze.
Regulacje zawroów miałem 21 kkm temu. Mechanik mi mówił żebym przyjechał po 30 kkm także za jakieś 9 kkm bede sie z nim widział.
U mnie nie tyle telepie silnikiem bardzo co odrobinkę ma nierówne obroty. Ale własnie co dziwne że tylko na benzynie na LPG jest wyczuwalnie lepiej chociaż też może minimalnie telepie ale na ten przebieg to chyba mieści się w normie bo własciwie na LPG jest to nie zuważalne.
Rano jak odpale maszyne to po kilku chwilach wlasnie zaczyna tak nierównomiernie pracować bo na ciepłym to prawie nie odczuwam. Przepustnica była niedawno czyszczona.
Jeszcze jest coś takiego że, jak delikatnie podnosze mu obroty z 900 do 2000 to tak jakby też miał problem delikatny jest taka nierówna praca, a przynajmniej takie mam odczucia. Miałem coś podobnego w Poldku jak była dysza przydkana :). Objaw jest taki, jakby tez świece już yły do wymiany. Kto wie może już na nie czas ale pomyslałem ze co 30 kkm starczy :). Używam świec NGK BKR6EYA-11, i mam zmniejszoną szczelinę do 1.0 mm.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2006, 09:14:44 »
U mnie problem minal po ostrej przejazdzce kilkadziesiat km na benzynie z dodatkiem srodka do czyszczenia wstryskiwaczy. Na benzynce juz silniczek chodzi jak marzenie, tylko na zimnym silniku na gazie jakby gubil iskry na jakims garze  :-\

Jedyne co mi sie jeszcze nie podoba na benzynie to ze jak dam w deche to mi troche skacze jak żaba. Efekt jakby odciecie bylo ;) Podejrzewam filtr paliwa albo pompe. Na szczescie nie jezdze az tyle na benzynie zeby mi to przeszkadzalo.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2006, 10:15:54 »
witam. u mnie szarpanie na beznynie bylo spowodowane brudnym filtrem paliwa. wymienilem go i smiga jak nowa smigala moze tak, teraz sa inne problemy. ale co tam jezdzi sie dalej i nie narzekam na swoja Camerke;) a tak przy okazji mam do was pyatnie gdzie robiliscie regulacje zaworow??? reguluje sie je jakimis plytakmi tak?? jaki koszt jest tego bo u mnie na wiosce nikt nie chce tego zrobic
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2006, 10:17:27 wysłana przez Daro78 »

etz257

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2006, 21:52:44 »
witam. u mnie szarpanie na beznynie bylo spowodowane brudnym filtrem paliwa. wymienilem go i smiga jak nowa smigala moze tak, teraz sa inne problemy. ale co tam jezdzi sie dalej i nie narzekam na swoja Camerke;) a tak przy okazji mam do was pyatnie gdzie robiliscie regulacje zaworow??? reguluje sie je jakimis plytakmi tak?? jaki koszt jest tego bo u mnie na wiosce nikt nie chce tego zrobic
Witam ja reguluje w Gliwicach woj. śląskie. Koszt płytki w serwisie to chyba 25 zł, jak jest ich 16ście więc to troche kosztuje. Ale przeważnie tylko wydechowe trzeba regulować bo robią się ciasne (jak sie jeździ na LPG). Ale mozna też te płytki szlifować i np mój mechanik bierze płytki wyciąga i na szlifierce magnetycznej szlifuje i mam zawór za 15 zł :)
Powodzenia :)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2006, 22:19:43 »
ja mam komplet płytek od lexa - w weekend mogę pomierzyć i porobić fotki, jak będą pasować to sprzedam po 10pln/sztukę Mam ich 32...

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2006, 23:44:17 »
Filtr benzyny wymieniony i fura pomyka jak nowa  ;D

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maja 2006, 14:37:09 »
to super ze pomoglo:):)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2006, 00:22:27 »
ja chyba wymienię kopułkę, bo czuję że na nią czas...
3VZ.pl

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2006, 09:32:25 »
A czym sie to objawia?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maja 2006, 10:40:37 »
a, wyczuwam brak mocy ( albo mi się już w głowie pieprzy ), i poszarpuje mi na niskich obrotach na Pb bardzo nieznacznie, ale na LPG to już wkurza...

chyba że ma ktoś jakiś inny pomysł??

kopułka JC 70zł, ASO 380... :/

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Maja 2006, 10:52:17 »
kopułka JC 70zł, ASO 380... :/
Kopułka do camry tyle kasy ?? Do lexa 110PLNów :-) Co prawda konieczne są dwie, ale to i tak 'ciut' taniej..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl