Autor Wątek: Paski rozrządu....  (Przeczytany 17421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vip79

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Września 2005, 19:55:01 »
Witajcie.Ja kupiłem swoją rolkęe11 w zeszłym tygodniu.Ma przejechane 109 tyś i dla św spokoju wczoraj zmieniłem rozrząd.Całość wyniosła mnie coś ok 300zł więc nie tak dużo.Teraz przynajmniej nie martwięsię.Pozdrawiam.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Września 2005, 10:19:11 »
A ja zaczekam.107 tysiecy ale nie mam pieniedzy.Na razie inne wydatki a na wiosne na pewno zmienie i bedzie spokojniej za kolkiem.....

pankuba

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Września 2005, 11:31:52 »
Cytat: Pigletto
No właśnie... jakby to był silnik VVTi (a te weszły chyba w 2000 r.) to by był łańcuch a wymiana... hmm.. chyba siętego nie wymienia

Nawet napewno sie tego nie wymienia. W instr. jest "Wymiana rozrzadu - nie dotyczy"  :D

Cytat: Lookita
Peknie pasek pojde do ASO i Pana Kuby i rozprawie sie z nimi.

a co ty masz do mnie  :x  :wink:  :lol:

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Września 2005, 12:44:18 »
Cytat: pankuba
Peknie pasek pojde do ASO i Pana Kuby i rozprawie sie z nimi.

a co ty masz do mnie  :x  :wink:  :lol:

Hłe, hłe... :D

appimate

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Września 2005, 00:27:57 »
Cytat: niedzio
W 4E-FE wg instrukcji wymiana paska rzeczywiście co 150kkm, ale z zaprzyjaźnionych źródeł wiem, że dobrze jest jednak wymienić przy 100kkm. No i jeszcze weź koniecznie pod uwagęwiek paska ;)

hmm..., w INSTRUKCJI OBSŁUGI powiadasz... nie jestem może bardzo spostrzegawczy, ale nie zauważyłem właśnie słowa na ten temat. czy możesz mnie naprowadzić, proszę? ja mam instrukcjęobsługi z miłą dziewczynką z misiem na kolanach, siedzącą w foteliku w aucie. i nigdzie (wewnątrz) nie widzęnic na temat sugerowanych terminów wymiany pasków. dostajęglobusa, bo auto ma przejechane 114 tys., ja je kupiłem z przebiegiem 111 tys. i zapewnieniem, że pasek był wymieniony przy 100 tys. (ale co są warte zapewnienia, wiemy wszyscy...)

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Września 2005, 11:56:23 »
Cytat: appimate
Cytat: niedzio
W 4E-FE wg instrukcji wymiana paska rzeczywiście co 150kkm, ale z zaprzyjaźnionych źródeł wiem, że dobrze jest jednak wymienić przy 100kkm. No i jeszcze weź koniecznie pod uwagęwiek paska ;)

hmm..., w INSTRUKCJI OBSŁUGI powiadasz... nie jestem może bardzo spostrzegawczy, ale nie zauważyłem właśnie słowa na ten temat. czy możesz mnie naprowadzić, proszę? ja mam instrukcjęobsługi z miłą dziewczynką z misiem na kolanach, siedzącą w foteliku w aucie. i nigdzie (wewnątrz) nie widzęnic na temat sugerowanych terminów wymiany pasków. dostajęglobusa, bo auto ma przejechane 114 tys., ja je kupiłem z przebiegiem 111 tys. i zapewnieniem, że pasek był wymieniony przy 100 tys. (ale co są warte zapewnienia, wiemy wszyscy...)

Powinna być naklejka na osłonie paska. W zapewnienia bym raczej nie wierzył i go wymienił. Z tego co pamietam to 4E-FE jest bezkolizyjny czyli peknięcie paska nie powinno spowodować wielkich szkód ale po co to sprawdzać ;)
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Września 2005, 21:18:43 »
Si...w E 11 1.3 tylko!!! jest silnik bezkolizyjny w przypadku pekniecia gumy :-)))tak mi mowilo pare osob i to rzetelnych.Jednak po co czekac...A co do Pana Kuby :-))) a nie pankuby :-)))))ten Ktos wie o co chodzi bo sie wlasnie smieje z nas :-))))))spokojnie tak tylko pisalem kiedys i to bez zlosci....bo mowil ze na bank Jego kolega z ASO zapewnial ze trzeba wymianke zrobic przy 150 kkm.Wiec biore go za slowo :-)))to bylo w poscie gdy Pan KUba starl sie lub otrzymal reprymende od Szanownego Zeglarza..Kapitana.......ja jednak na pewno wymienie przed 150 tysiaczkami...ale juz nie w tym roku.....Spokojnieeeeeeee

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Września 2005, 14:18:15 »
Co do paskow to co 100000km wymianka a jak ktos woli moze wymienic po 150000km ale wtedy ryzyko zniszczenia silnika jest dosyc duze. Przeciez orginalne paski i rolki MITSUBOOSHI nie sa takie drogie w JC.

Co do pekniecia gumy to konsekwencje moga byc wieksze niz w przypadku pekniecia paska rozrzadu  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

pozdrówka
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Września 2005, 15:45:31 »
a na wiosne na pewno zmienie i bedzie spokojniej za kolkiem.....

o ile dojeździsz bezawaryjnie do wiosny...
ale żeby nie było potem Nie uważałeś co robisz - rób jak uważasz

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Września 2005, 17:31:10 »
....bo mowil ze na bank Jego kolega z ASO zapewnial ze trzeba wymianke zrobic przy 150 kkm.Wiec biore go za slowo :-)))to bylo w poscie gdy Pan KUba starl sie lub otrzymal reprymende od Szanownego Zeglarza..Kapitana.......ja jednak na pewno wymienie przed 150 tysiaczkami...ale juz nie w tym roku.....Spokojnieeeeeeee
Tak jak mowisz. 150 kkm lub 10 lat w silniku 4EFE w E11 97-99. Zmieniaj jezeli bedziesz sie z tym lepiej czul :) Ja uwazam. ze producent auta wie co robi i zmienie wlasnie po 150 kkm. Poki co mam 123500km i jest ok. Poza tym, zanam paru kolesi, ktorzy dokladnie po 150 kkm robilo rozrzad , wiec to IMO nic niezwyklego :) Natomiast nie slyszalem zeby ktoremus pasek pekl tak BTW...

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Września 2005, 17:49:27 »
:-)hm...a juz mialem napisac ze chyba zaproponuje wymianke razem...jednak masz wiekszy przebieg ode mnie i ...chyba to te 10 lat osiagne a nie 150 kkm...wiec..chyba zmienie wczesniej i sam :-))na razie nie mam kasy ale...trzymam sie rzeczywiscie zalecen producenta...nie wiem jak na tym wyjde ale...coz.Koledzy inni maja inne zdanie...roznie bywa.Z tego co widzialem to klinowe mi strzela szybciej niz rozrzad-ogladalem,jednak wszystko wymienie jednoczasowo zeby miec spokoj...Koniec...wiecej nie bede truc na ten temat jedynie przed wymianka moze o cos sie spytam.Wyglada na to,ze nie jestem sam :-))))Pozdrowki.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Września 2005, 00:13:09 »
ja tam co 100 wymieniam razem z napinaczem i nie mam zamiaru testować japońskiej wytrzymałości

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

rwaw

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Września 2005, 15:26:35 »
w mojej e10 którą mam od 2 mcy jest wlepka o tym kiedy wymieniano (przyjechała z Belgii ) i zmienięna pewno  jak minie stówka paski są oryginalne także myślęże będzie oki

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Września 2005, 11:38:03 »
Panowie spokojnie jak kolega mówi że po 150 to niech tak wymienia, odpowiedz dostał zeby wymienił po 100, a skoro sie upiera to niech lata 150. Jak cosik padnie zaplaci wiecej i bedzie wiedzial zeby klubowych kolegow sluchac, pasek moze nawet walnac jeszcze predzej niz wasze instrukcje pisza, paska moze nie zerwać ale wystarczy że 2 zęby zerwie i pozamiatane.
Pozdrawiam jak coś to tylko napisałem grzecznościowo.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Września 2005, 16:13:06 »
Cytat: E9
ja tam co 100 wymieniam razem z napinaczem i nie mam zamiaru testować japońskiej wytrzymałości
Bo w E10 4EFE wlasnie co 100 tys nalezy wymieniac :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl