Autor Wątek: Paski rozrządu....  (Przeczytany 17439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Września 2005, 16:18:11 »
Cytat: GLADIATOR
Panowie spokojnie jak kolega mówi że po 150 to niech tak wymienia, odpowiedz dostał zeby wymienił po 100, a skoro sie upiera to niech lata 150. Jak cosik padnie zaplaci wiecej i bedzie wiedzial zeby klubowych kolegow sluchac, pasek moze nawet walnac jeszcze predzej niz wasze instrukcje pisza, paska moze nie zerwać ale wystarczy że 2 zęby zerwie i pozamiatane.

Jest ryzyko jest zabawa! ;) A tak powaznie to mam zamiar po prostu sprawdzic jakosc japonskiej mysli technicznej i zawierzyc tejze. Czas pokaze.
Cytat: oraz
Pozdrawiam jak coś to tylko napisałem grzecznościowo.

Jasne :)

Golfik

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Września 2005, 16:52:29 »
Z tego co słyszałem to w silniku 4E-FE trzeba wymienić pasek po 100 tyś km, ale z drugiej strony też słyszałem że jest to silnik bezkolizyjny więc w razie zerwania tragedii nie będzie....
Moje osobiste zdanie to takie że na wymianie paska nie ma co oszczędzać ....

Pozdrawiam

wlosek

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Września 2005, 21:01:25 »
Cytat: Golfik
w silniku 4E-FE

bylo o tym wielokrotnie ale powtorze:
4EFE w E10 - wymiana co 90-100kkm
4EFE w E11 - wymiana co 150kkm
pozdr

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Września 2005, 22:08:52 »
Cytat: [Kuba]
Cytat: GLADIATOR
Panowie spokojnie jak kolega mówi że po 150 to niech tak wymienia, odpowiedz dostał zeby wymienił po 100, a skoro sie upiera to niech lata 150. Jak cosik padnie zaplaci wiecej i bedzie wiedzial zeby klubowych kolegow sluchac, pasek moze nawet walnac jeszcze predzej niz wasze instrukcje pisza, paska moze nie zerwać ale wystarczy że 2 zęby zerwie i pozamiatane.

Jest ryzyko jest zabawa! ;) A tak powaznie to mam zamiar po prostu sprawdzic jakosc japonskiej mysli technicznej i zawierzyc tejze. Czas pokaze.
Cytat: oraz
Pozdrawiam jak coś to tylko napisałem grzecznościowo.

Jasne :)

Nioo co tu dużo mówić w sprawie sprawdzenia to i ja bym sie poddał ryzyku bo jestem Pewien a jak nie to GWARANCJA>  :-DD    :twisted:    :athunbsup    :-DD    :athunbsup    :-DD    :twisted:    :athunbsup    :asearch
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Września 2005, 08:54:17 »
Cytat: wlosek
w silniku 4E-FE

bylo o tym wielokrotnie ale powtorze:
4EFE w E10 - wymiana co 90-100kkm
4EFE w E11 - wymiana co 150kkm

Otoz to! Nauczcie sie tego raz na jutro! ;)

pankuba

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Września 2005, 13:57:56 »
Z tego co słyszałem to w silniku 4E-FE trzeba wymienić pasek po 100 tyś km, ale z drugiej strony też słyszałem że jest to silnik bezkolizyjny więc w razie zerwania tragedii nie będzie....

Pozdrawiam

chyba że będzie   :cwhatsup  

też juz kiedys ale dawno dawno o tym było, silnik bezkolizyjny - czytaj wieksza szansa że w razie co sie uda  :bpray

JarekThorn

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Września 2005, 13:29:10 »
mam nabite 146 tys.(1,4 e11 4EFE)  i..... niedługo będęzmieniał. Znajomy z serwisu mówił mi, że spokojnie 150 przelatam.
Czy ktoś słyszał, żeby w Toyocie pękł pasek ??? - nie chodzi o udowodnienie że sa bezawaryjne, (bo psują sięjak każda maszyna), ale czy znajdziemy takiego kogoś ?? O Oplach i Fiatach słyszałem. MOże ktoś słyszął o Toyocie ??

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Września 2005, 14:08:25 »
Cytat: pankuba

Pozdrawiam

chyba że będzie   :cwhatsup  

też juz kiedys ale dawno dawno o tym było, silnik bezkolizyjny - czytaj wieksza szansa że w razie co sie uda  :bpray

Bezkolizyjny - znacy ze jak peknie to nic sie nie stanie poza tym ze trzeba bedzie stanac i załozyc nowy pasek.

Co do pekajacych pasków słyszałem jedynie o takich przypadkach w nowej AVE.
BMW E46 320d
Mini Cooper

pankuba

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Września 2005, 11:32:26 »
Cytat: Ice
Bezkolizyjny - znacy ze jak peknie to nic sie nie stanie poza tym ze trzeba bedzie stanac i załozyc nowy pasek.

Ice, teoretycznie tak, ale pamiętam, że kiedys ktoś pisał że rozmawiał na ten temat z TMP i chciał usłyszeć właśnie j.w. - na co usłyszał, że oczywiście nic nie powinno sie stać ale po co ryzykować -  gwarancji na to żadnej nie ma.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Września 2005, 12:27:02 »

Ice, teoretycznie tak, ale pamiętam, że kiedys ktoś pisał że rozmawiał na ten temat z TMP i chciał usłyszeć właśnie j.w. - na co usłyszał, że oczywiście nic nie powinno sie stać ale po co ryzykować -  gwarancji na to żadnej nie ma.

I w cale sie nie dziwie. Jak by powiedzieli ze jest 0% na uszkodzenie to co pojechał byś zmieniac co 100 tyś. Nie pojechał byś jak pęknie a co za tym idzie zamiast przez 300 tyś wymienic 3 razy zrobił bys to raz przy dobrych układach
BMW E46 320d
Mini Cooper

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Września 2005, 13:54:30 »
I w cale sie nie dziwie. Jak by powiedzieli ze jest 0% na uszkodzenie to co pojechał byś zmieniac co 100 tyś. Nie pojechał byś jak pęknie a co za tym idzie zamiast przez 300 tyś wymienic 3 razy zrobił bys to raz przy dobrych układach
Sluszna uwaga...

pankuba

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Września 2005, 15:30:55 »

No nie raz tylko 2 razy (jak co 150).

Nie wiem, jak tam sobie chcecie ale wymiana paska co 100k km nie wydaje mi sie jakąś rozrzutnością. Należy też pamietać o wieku paska - na to na ogół mało ludzi zwraca uwagę, większość przy czynnościach serwisowych sugeruje sięraczej kilometrami. 100k km to średnio jakieś 4-5 lat, może być mniej ale może byc i więcej.

Dla mnie to troche tak jak z poduszką powietrzną jest i powinna działać, ale wole sięnie przekonywać czy na pewno zadziała.  :?

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Września 2005, 16:04:41 »
Dla mnie to troche tak jak z poduszką powietrzną jest i powinna działać, ale wole sięnie przekonywać czy na pewno zadziała.  :?
Masz oczywiscie racje. Jednak nie dajmy sie zwariowac. Skoro producent zmienil okres wymiany ze 100 tys w E10 na 150 tys  w E11, to pewnie zrobil to nie bez przyczyny (BTW sam silnik tez przeszedl dosc istotne zmiany).

pankuba

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Września 2005, 16:18:34 »
Też masz rację  :lol:  

I tu własnie cały dylemat   :roll  

OT

To tak jak z wymianą oleju po pierwszych 1,5k - 2k kilometrów - jedni mówią nie zawadzi wymienić inni producent mówi że nie trzeba to nie trzeba.

Dlatego wydaje mi sie że w takich sytuacjach dobrze odwołać sięjednak do rad ludzi któży na codzień dłubią w naszych samochodzikach i posiadaja co nieco wiedzy praktycznej   :wink:  

khyhy, dobry mechanik prawdęci powie   :lol:

[Kuba]

• Gość
Paski rozrz±du....
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Września 2005, 16:31:12 »
khyhy, dobry mechanik prawdęci powie   :lol:

Slusznie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl