Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2024, 16:57:46 »
Pamiętajcie jeszcze o tym jeśli ktoś się zbliża do auta za każdym razem nie otwierając go , to kluczyk za każdym razem wysyła sygnał do auta i się komunikuje.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2024, 18:01:20 »
Odpalił bez problemu.
Chyba powinno się pisać o tygodniach lub miesiącach, a nie dniach. Trochę to dziwne  :shock: , że nie znacie dnia ani godziny czy odpali czy nie .

Dla mnie osobiście jest to porażka ze po 2-uch tygodniach stania auto może nie odpalić bo akumulator padnie. To mój pierwszy samochód po zakupie którego kupiłem prostownik, tak na wszelki wypadek, do podładowania akumulatora. Lexus ma tem sam problem. Moim zdaniem auto powinno na spokojnie odpalić po 2 mc stania w garażu bez uruchamiania. Inne maki też mają dostęp bezkluczykowy i jakoś ten problem jest rozwiązany. Jak kiedyś oddawałem auto na przegląd to Pan w serwisie powiedział że handlowcy powinni o tym informować klientów przed zakupem…..a tego nie robią. U mnie nie stał nigdy dłużej i odpalił…..ale w ubiegłym roku jak wracałem wakacji poszliśmy na parking aby odebrać auto to podchodziłem z pewną dozą niepewności czy 3-y letnie auto odpali bo może paść akumulator. Nie mam żadnych kamer i udogodnień z All zainstalowanych.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2024, 18:05:43 »
No to w czym problem? Czy kiedykolwiek Ci nie odpalił?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2024, 18:10:23 »
Ale jakie akumulatory mają inne marki ?
Np BMW zależnie od modelu ma 2-3 akumulatory do zasilania sterowników . Żyjemy w takich czasach że elektronika teraz pożera sporo prądu w każdym aucie , a to że Toyota i Lexus mają z tym problem to niestety musimy się z tym pogodzić ,bo zastosowano zbyt małe akumulatory.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Stycznia 2024, 18:27:36 »
Nie zbyt małe akumulatory tylko algorytm ich ładowania jest zbyt oszczędny.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Stycznia 2024, 18:28:05 »
aha a jak juz go ładujesz na noc to chyba nie rozlaczasz nic, niewiem jak tam jest bo jeszcze nie zagladalem do aku

W sumie mógłby ktoś zrobić jakiś mini-poradnik na forum, chyba że już takie coś mamy i odpowiedzieć tam na najważniejsze pytania co do ładowania aku, żeby można było to podlinkowywać, bo ten temat jest często poruszany.
-Czy ładować aku spod maski czy w bagażniku
-Czy wyjmować go z bagażnika do ładowania/odpinać
-Czy coś się zresetuje po odpięciu, jak działa wtedy Cobra/BLE czy może się coś wykrzaczyć z tymi systemami
-Czym najlepiej ładować
-Co zrobić jak akumulator już się rozładuje

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Stycznia 2024, 18:33:11 »
Ja ładuje przez bagażnik bez odłączania klem. Im mniejszy prąd tym lepiej oczywiście dla akumulatora.
Odpalić przez skrzynkę bezpieczników można pod warunkiem że mamy "coś" w akumulatorze.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Stycznia 2024, 19:12:05 »
aha a jak juz go ładujesz na noc to chyba nie rozlaczasz nic, niewiem jak tam jest bo jeszcze nie zagladalem do aku
-Czy wyjmować go z bagażnika do ładowania/odpinać
Niektórzy producenci samochodów wprost dopuszczają taką możliwość w instrukcji. Inni tego zabraniają. A Toyota w instrukcji do RAV4 o tym milczy mimo, że jest tam fragment o ładowaniu akumulatora 12V.

Ogólna zasada jest taka: można ładować akumulator bez odpinania klem pod warunkiem, że ładowarka jest pewna, tzn. sprawna i nowoczesna na tyle, że jest w stanie ograniczyć napięcie ładowania po przejściu z fazy ładowania stałym prądem do fazy stałonapięciowej. Prostownik z lat 70-tych ub. wieku tego nie zrobi i może spowodować problem zarówno dla akumulatora jak i (o zgrozo) dla elektroniki auta.

Pewną wskazówką od Toyoty mogą być informacje podane w jednym z biuletynów serwisowych, gdzie zaleca się używanie stacji ładującej GR8 Battery Diagnostic Station do ładowania akumulatora 12V w hybrydach. Nie ma wówczas konieczności odłączania akumulatora od pojazdu, wymagane jest za to wyłączenie układu hybrydowego, świateł i akcesoriów.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2024, 19:14:00 wysłana przez calzone »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Stycznia 2024, 19:29:15 »
Ja ładowałem bezpośrednio podpinając się pod aku 12V bez odpinania kłem. Ładowałem we wrześniu po 2-u tygodniowym postoju. Używam ładowarki: „ BATTERYcharge 906 OEBCS906”. Akumulator potrzebował 12h do pełnego naładowania po 2-uch tygodniach nieużywania samochodu. Myślę że jeszcze z 2-3 dni i auta bym nie uruchomił.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2024, 19:42:01 »
Inne maki też mają dostęp bezkluczykowy i jakoś ten problem jest rozwiązany
U mnie w MB pokazuje jaki jest maksymalny stan spoczynku, bez odpalania samochodu i najczęściej wynosi on ok. 6 mies.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Stycznia 2024, 20:22:15 »
Ja ładuje przez bagażnik bez odłączania klem. Im mniejszy prąd tym lepiej oczywiście dla akumulatora.
Odpalić przez skrzynkę bezpieczników można pod warunkiem że mamy "coś" w akumulatorze.
A dostajesz się tam faktycznie przez otwarty bagażnik? Czy przez siedzenia? Bo jak rozumiem, sam otwarty bagażnik prąd też pobiera gdy jest otwierany elektrycznie? Czy to jest pomijalne i może zostać na kilkanaście godzin z otwartą klapą. Chyba że jakiś jest sposób na opuszczenie klapy tak by się nie domknęła do końca?

Wg instrukcji: W przypadku ładowania akumulatora 12-woltowego bez wyjmowania go z samochodu należy odłączyć od niego przewód masy.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Stycznia 2024, 20:29:27 »
Ja nic nie odłączałem, po prostu podpinałem ładowarkę i zamknąłem samochód. Z akumulatora idzie rurka gumowa na zewnątrz pojazdu, więc wodór i tlem nie gromadzi się w kabinie samochodu = auto nie wybuchnie ;-)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Stycznia 2024, 20:33:52 »
A dostajesz się tam faktycznie przez otwarty bagażnik? Czy przez siedzenia? Bo jak rozumiem, sam otwarty bagażnik prąd też pobiera gdy jest otwierany elektrycznie? Czy to jest pomijalne i może zostać na kilkanaście godzin z otwartą klapą. Chyba że jakiś jest sposób na opuszczenie klapy tak by się nie domknęła do końca?

Wg instrukcji: W przypadku ładowania akumulatora 12-woltowego bez wyjmowania go z samochodu należy odłączyć od niego przewód masy.
Do ładowania nic nie odłączam. Klapa  może być otwarta , bo i tak po ok 10 min auto się usypia i wygaszają wszystkie lampki itp.
Tak samo podczas przeprogramowania DCM u nas w ASO nic nie odłączamy, bo pod akumulator jest podpięty specjalny elektroniczny prostownika celem stałego prądu do reprogu który w sumie trwa z kasowaniem usterek ponad 40 min.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Stycznia 2024, 20:38:46 »
Inne maki też mają dostęp bezkluczykowy i jakoś ten problem jest rozwiązany
U mnie w MB pokazuje jaki jest maksymalny stan spoczynku, bez odpalania samochodu i najczęściej wynosi on ok. 6 mies.

6-mc to świetny wynik. Osobiście uważam ze uczciwe było by aby auto dało się uruchomić po 3-mc postoju.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Stycznia 2024, 20:43:13 »

Do ładowania nic nie odłączam. Klapa  może być otwarta , bo i tak po ok 10 min auto się usypia i wygaszają wszystkie lampki itp.
Tak samo podczas przeprogramowania DCM u nas w ASO nic nie odłączamy, bo pod akumulator jest podpięty specjalny elektroniczny prostownika celem stałego prądu do reprogu który w sumie trwa z kasowaniem usterek ponad 40 min.

Git, dzięki za info!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl