Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Stycznia 2024, 15:35:44 »
Koledzy, a nie można ładować bez odpinania akumulatora ? Podpiąć ładowarkę do zacisków zamontowanego akumulatora.
Przecież w Pluginie ci ładuje z baterii trakcyjnej non stop. Do tego sam akumulator chyba tylko odpowiada za podtrzymanie ECU i uruchomienie przekaźnika, więc pobór to jest tam jakiś śmieszny, za rozruch odpowiada bateria trakcyjna. Jak bateria dead to ja bym odpalał ze startera i nic nie wyciągał.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2024, 15:38:32 wysłana przez wpisdu »

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Stycznia 2024, 15:44:30 »
Dzięki za porady  :-) Na razie mam RAV4 PHEV na etapie "Przetwarzanie zamówienia" w MyT, ale dokształcam się zawczasu.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Stycznia 2024, 17:05:24 »
Tak jak pisałem , od zawsze kiedy pamiętam ładuje akumulator w pojeździe sprawdzonym i w pełni sprawnym prostownikiem i nigdy nie mam problemów.
Popatrzcie na to od strony ASO i  nie tylko jako Toyota , ale też inne marki , że podczas przeprogramowania nikt nie odłącza akumulatora , gdzie przeważnie jest stale napięcie na poziomie 14,5V przy każdej ingerencji w oprogramowanie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Stycznia 2024, 22:18:23 »
Takie 3 grosze ode mnie: Jesteśmy tu na forum osobami choć trochę zainteresowanymi motoryzacją lub po prostu swoim autem. Mieścimy się pewnie w górnych max kilku % posiadaczy szeregując pod kątem wiedzy....
Myślicie, że normalni użytkownicy w ogóle wpadną na pomysł, żeby ładować aku? No bez jaj . A jakoś jeżdżą, nie?
Wydaje mi się, że przez stare problemy z DCM i kilkoma kamerkami + pewnie że 2 niesprawnymi od nowości akumulatorami stworzyła się tu jakaś psychoza.
Ja jeżdżę ravka 2 lata, więc teraz zaczyna mi się 3cia zima. Nigdy nie ładowałem aku i nie mam zamiaru tego robić, dopóki nie mam z nim problemów. Używam auta jak pewnie 99% ludzi

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Stycznia 2024, 00:40:23 »
Masz 100% racji. Tutaj niektórzy to chyba na noc wyciągają i trzymają akumulator pod kołdrą  :laugh:

Pochodzi 5 lat i jak przestanie, to się kupi nowy. Taki który trzeba  ładować raz w miesiącu to i tak nadaje się na złom, a nie do auta za 200 tysięcy.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Stycznia 2024, 09:00:04 »
no ciekawa konkluzja swoja droga moglby ktos zrobic badania ilu jaki procent posiadaczy mial wlasnie takie problemy, wtedy poznalibysmy skale problemu

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Stycznia 2024, 10:32:07 »
Nie poznamy. Tu jest nas za mało. Problem miało kilka osób. Ja raz. Facet na parkingu pod lotniskiem gdy mi odpalał powerbankiem mówił, że tygodniowo kilka hybryd odpala w ten sposób. Nie dopytałem czy tylko ravki ale coś jest na rzeczy.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Stycznia 2024, 11:00:10 »
Cześć, witam. Ja w tym roku planuję przesiąść się z Verso 1,8 2012 do Rav4 Hybryda (auto już zamówione) i trochę jestem zaniepokojony niektórymi dyskusjami. A że kradną Ravki, a że rdzewieje od spodu, a że akumulatory padają...  :shock: W moim obecnym Verso przez 6 lat nie musiałem doładowywać akumulatora. Po tym czasie, gdy spadła jego sprawność (ale jeszcze odpalał) zwyczajnie wymieniłem go na nowy. Utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że robię "dobry interes" zmieniając auto  :cool:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Stycznia 2024, 11:01:11 »
Ale tu jest wszystko proste. Akumulator 12v w RAVkach nie jest przewidziany do instalacji niefabrycznych gadżetów. Najmocniej drenują go kamerki, dalej Cobry i Mety oraz inne zewnętrzne źródła.
Podejrzewam, że ktoś, kto ma tylko fabrycznie skonfigurowany samochód, nie ma problemów z aku 12v.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Stycznia 2024, 11:07:56 »
Utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że robię "dobry interes" zmieniając auto
Akumulatory 12v padają przy ciągłym poborze prądu przez zewnętrzne odbiorniki przez ponad 10 dni. Tak miałem u siebie. Kamerka rozładowała baterię, bo samochód stał nie ruszany 16 dni, a ja byłem za leniwy, żeby na strzeżonym parkingu wyłączyć tryb parkingowy. Co do rdzewienia, najlepszą reklamę robią firmy konserwujące podwozia. Podłoga w Ravce zardzewieje Ci, jeżeli planujesz korzystać z samochodu ponad 10 lat. Miałem IV generację 8 lat, przejechałem 140 tys km, podwozie nie wymagało konserwacji. Będą Cię też straszyć, że trzeba wyciszyć samochód za 12 tys zł, ja nie widzę takiej potrzeby. Sugeruję przejechać się samochodem przez dzień czy dwa i wyrobić własną opinię.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Stycznia 2024, 11:08:58 »
Nie kamerki jako takie a tryb parkingowy chyba?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Stycznia 2024, 11:24:03 »
Zgadza się. Tryb parkingowy. Obecnie mam Viofo A129 DUO (bez trybu parkingowego), do tego miałem CB Radio (już brak) i nie było problemu z AKU nawet jak stał kilka dni w garażu. Co do wyciszenia za 12 tysia. Na jeździe testowej nie czułem się jak w czołgu. Hałas mi nie przeszkadzał, rozmawialiśmy normalnie. Nawet przy chwilowych 160km/h (chciałem właśnie to sprawdzić).
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2024, 11:25:53 wysłana przez Pablowski »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Stycznia 2024, 11:39:46 »
Jest jeszcze jedna sprawa mianowicie po rozładowaniu akumulatora 12V uruchamia się auto z powerbanku i... zapomina o problemie a powinno się przecież naładować akumulator 12V do pełna.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Stycznia 2024, 11:45:05 »
co do straszenia; mozna zakonserwowac woskiem we wlasnym zakresie, strasza jeszcze ta wtyczka do tylnego silnika ze truchleje. Mnie najbardziej wkurza odgniatane prawe kolano o tunel srodkowy i to ze nie mozna wyłaczyc swiatel

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Stycznia 2024, 12:08:13 »
strasza jeszcze ta wtyczka do tylnego silnika ze truchleje

A dzięki, znam temat (wertuję forum od miesiąca). Ja akurat zamówiłem 4x2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl