Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sibkods

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 IV Hybrid
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #135 dnia: 10 Stycznia 2024, 09:18:27 »
Witam

Dzisiaj w nocy było -10 i po 14h postoju rav4 IV gen. padła z rocznym aku 12v. Przy temperaturach powyżej zera, zdarzyło się że stała kilka dni nie ruszana i odpalała bez problemu. Zastanwiam się czy to nie wina włączanych podczas mrozu podgrzewanych foteli, kierownicy i szyby i krótki dzienny dystans jazdy ok 10km.? Czy ten osprzęt jest zasilany bezpośrednio z aku 12v, który potem jest doładowywany przetwornicą z baterii HV? Możliw że pobór prądu z aku 12v, jest większy niż jest w stanie doładować się w czasie jazdy  z baterii HV?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 10 Stycznia 2024, 11:03:32 »
Witam

Dzisiaj w nocy było -10 i po 14h postoju rav4 IV gen. padła z rocznym aku 12v. Przy temperaturach powyżej zera, zdarzyło się że stała kilka dni nie ruszana i odpalała bez problemu. Zastanwiam się czy to nie wina włączanych podczas mrozu podgrzewanych foteli, kierownicy i szyby i krótki dzienny dystans jazdy ok 10km.? Czy ten osprzęt jest zasilany bezpośrednio z aku 12v, który potem jest doładowywany przetwornicą z baterii HV? Możliw że pobór prądu z aku 12v, jest większy niż jest w stanie doładować się w czasie jazdy  z baterii HV?
A jakiej pojemności jest ten akumulator, bo często można kupić teraz oszukane akumulatory.
Ważył Pan go chociaż czy nie jest odchudzony.

Offline sibkods

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 IV Hybrid
« Odpowiedź #137 dnia: 10 Stycznia 2024, 13:59:00 »
Oryginalny Yuasa montowany w Toyocia 45Ah.
Dodatkowo mam hak, z tego co czytałem zdażyło się komuś tu na forum, że źle zamontowany moduł/przekaźnik drenował aku. Dodatkowo alarm Cobra i Logic-przełączony w tryb serwisowy więc pewnie też coś ciągnie prądu. Będzie trzeba zrobić z tym wszystkim chyba porządek, jestem właścicielem od pół roku narazie nie było problemów aż do teraz.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #138 dnia: 10 Stycznia 2024, 19:39:40 »
...tego prądu na rozruch kompa nie trzeba wiele, więc ryzyko rozładowania chyba czysto hipotetyczne...
To takie typowe zachowanie pijaka, który przepił wszystkie pieniądze z wypłaty i teraz na gwałt chce pożyczyć szluga.

Niby czemu? Dla mnie niewytłumaczalnym jest fakt, że mając w aucie sporą baterię, w której jest zapas prądu, można doprowadzić do sytuacji, w której brak prądu w innym miejscu powoduje unieruchomienie auta. To jest prawie błąd konstrukcyjny

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #139 dnia: 10 Stycznia 2024, 20:18:00 »
...tego prądu na rozruch kompa nie trzeba wiele, więc ryzyko rozładowania chyba czysto hipotetyczne...
To takie typowe zachowanie pijaka, który przepił wszystkie pieniądze z wypłaty i teraz na gwałt chce pożyczyć szluga.

Niby czemu? Dla mnie niewytłumaczalnym jest fakt, że mając w aucie sporą baterię, w której jest zapas prądu, można doprowadzić do sytuacji, w której brak prądu w innym miejscu powoduje unieruchomienie auta. To jest prawie błąd konstrukcyjny
Witam , mam złe doświadczenia z AKU 12V , 3 miesięczna RAV 4 HEV  z 23 r. bateria padła mi 5 razy , jadę w piątek do ASO reklamować , myślę , że trafiłem na wyjątkowo felerny egzemplarz i ASO tym razem nie będzie mi udowadniało po kilku minutowym badaniu , że AKU12 V jest sprawny .Bo niestety nie był .
Czytając posty na ten temat , to Japończycy chyba zapomnieli ,że w Polsce bywają zimy
z minus nawet 25 stopni C , i powinni wkładać do hybryd AKU 12 V min. 65 amperogodzin .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 10 Stycznia 2024, 21:33:14 »

Ja uważam, że to zapora przed uszkodzeniem poważniejszym niż rozładowanie akumulatora, dodając jeszcze z kilka amperogodzin i tak bateria by padła, przy takim drenowaniu aku.
Ponad 6 lat z wersją IV nigdy nie miałem problemu z aku.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 10 Stycznia 2024, 21:42:49 »
Witam , mam złe doświadczenia z AKU 12V , 3 miesięczna RAV 4 HEV  z 23 r. bateria padła mi 5 razy , jadę w piątek do ASO reklamować , myślę , że trafiłem na wyjątkowo felerny egzemplarz i ASO tym razem nie będzie mi udowadniało po kilku minutowym badaniu , że AKU12 V jest sprawny .Bo niestety nie był .
Czytając posty na ten temat , to Japończycy chyba zapomnieli ,że w Polsce bywają zimy
z minus nawet 25 stopni C , i powinni wkładać do hybryd AKU 12 V min. 65 amperogodzin .
pozdrawiam
Wszystko jest możliwe, jak trafiłeś na akumulator z jakąś wadą, po jakimś mocnym rozładowaniu, albo szybkim zwarciu.
Po kilu mocnych rozładowaniach jego pojemność się mocno zmniejszyła i jak on pada to dalej się kurczy.
Trudno ci będzie udowodnić, że tak trafiłeś, ale próbować trzeba.
Trzeba jeszcze sprawdzić, wykryć przyczynę, stan instalacji, włożysz nowe aku i zaczniesz je dobijać od nowa. 

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #142 dnia: 10 Stycznia 2024, 21:57:23 »
Ciekawe jak jest z OEM Yuasa bo ja w 2023r.miałem 3 reklamcję w tym niestety 2szt.były moje. Pozytywnie bo uznane bez zająknięcia.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 10 Stycznia 2024, 21:59:27 »
Ciekawe jak jest z OEM Yuasa bo ja w 2023r.miałem 3 reklamcję w tym niestety 2szt.były moje. Pozytywnie bo uznane bez zająknięcia.
https://youtu.be/avIELikixgs

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #144 dnia: 11 Stycznia 2024, 07:07:27 »
Zbyt wiele dezinformacji się pojawia w tym wątku.

Jeżeli ktoś zamontował sobie kamerki z trybem parkingowym i po tym co kilka dni zdycha mu akumulator, to nie może winić ani napędu hybrydowego, ani akumulatora 12V. Owszem, akumulator po kilku głębokich rozładowaniach zasiarczy się i straci parametry. ASO go sprawdzi testerem i być może wymieni, ale to nie akumulator jest przyczyną problemu.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #145 dnia: 11 Stycznia 2024, 08:42:35 »
Tego raczej nie zapomnieli. Zapomnieli, że w Polsce kierowcy lubią dokładać  niefabryczne wyposażenie, które wymaga dużego prądu spoczynkowego. Nie czytałem na tym forum, żeby komuś padł aku 12v, kto nie ma ani alarmu, ani Meta, ani kamerki z trybem parkingowym. Oni wyliczyli ten zestaw dla parametrów fabrycznych i wtedy to działa.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Stycznia 2024, 13:12:59 »
Tego raczej nie zapomnieli. Zapomnieli, że w Polsce kierowcy lubią dokładać  niefabryczne wyposażenie, które wymaga dużego prądu spoczynkowego. Nie czytałem na tym forum, żeby komuś padł aku 12v, kto nie ma ani alarmu, ani Meta, ani kamerki z trybem parkingowym. Oni wyliczyli ten zestaw dla parametrów fabrycznych i wtedy to działa.
Dzisiaj po wizycie z reklamacją na AKU 12V , bez zbędnej dyskusji wymienili na nowy chyba stwierdzili , że był wadliwy .  Nie wiem nawet na ile amperów ,ale chyba 45 ?
pozdrawiam
ps. przed wymianą wzywałem 5 razy asistante do padniętego AKU 12 V , w okresie
3 mcy od zakupu .

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Stycznia 2024, 14:10:37 »
Jeżeli przed wymianą 5 razy doszło do całkowitego rozładowania to nie dziwota, że akumulator się na tyle zasiarczył, że praktycznie stracił parametry i nadawał się do wymiany. Czy w ASO sprawdzali ci samochód, pobór prądu spoczynkowego? Temat kamerki i trybu parkingowego pojawił się w ogóle?

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Stycznia 2024, 17:51:32 »
Witam ,nie przedstawili żadnych wyników badań poprzedniego AKU12V , a ja się nie pytałem , wymienili na nowy,  mam dokument , że w ramach gwarancji .
pozdrawiam
ps. tematu kamerek nie było , chyba zrezygnuję z trybu parkingowego i podłączę pod zapłon ,ale elektryk w tej chwili nie był dostępny , muszę umówić nowy termin w ASO .

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Stycznia 2024, 19:13:22 »
@LEBIK, posłuchaj uważnie.

Bardzo uważnie!

Wyłącz ten nieszczęsny tryb parkingowy i więcej go nie stosuj (chyba że ze specjalnym powerbankiem). Masz dużo szczęścia, że ASO podarowało ci nowy akumulator i nie dopuść do tego, by stało się z nim to samo, co z poprzednim. Nie kuś losu więcej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl