Krytycznie niski satan naładowania bateri to 10.5 V. Wszystkie baterie po przekroczeniu tej wartości ulegają niedwracalnemu uszkodzeniu co do pojemności . Maksymalny stan ładowania bateri napięciem to 14,4 V . Stan spoczynkowy Bateri powinien wynosić 12, 5 V do 12,8 V . Baterie zawsze ładujemy napieciem max 14,4 V i prądem 10 % pojemności max . Czym mniejszy prąd ładowania tym bateria będzie mogła być dłużej eksploatowana . Oczywiście bateria powinna być ładowana też w zależności od jej temperatury ale to już inny temat .
Moja Ravka z 11.20 bybryda .. stoi w ASO od 06.02.24 na parkingu,bo czekala na wiązke do hybrydy.
We czwartek zeszly zaczeli wymieniać, w piątek ich pracownik zrobil jazde próbną w 12min (z czego 5min na EV) w sumie 9km, wiem to wszystko bo na apce widze.
Poza tym jak mozna po 2 m-ącach przejechać tylko te 12min i do tego widze w apce,ze to byla trasa szybkiego ruchu + 3 nagłe hamowania. Nie byly hamulce wymieniane,tylko wiązka tylnego ukladu hybrydowego…
Wczoraj dzwonil pracownik - ze wiązka wymieniona ALE mam wyskoczyc z 650pln bo…Aku 12V do piachu. Że niby pokazuje na nim tylko 5V.
To co sie stalo z aku od piątku?
Dodam tylko,ze mam tylko BLE,pracuje zdalnie wiec auto w garazu nie zamykam nigdy,aa wyjazdy mamy sporadyczne i auto nigdy nie stalo zamkniete/nieodpalane dluzej jak 7dni
Jade do ASO za 1h i sie dowiem co sie tam odj*bało…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk