Autor Wątek: System odnowy powloki lakierniczej  (Przeczytany 16141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miodek997

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: System odnowy powloki lakierniczej
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Marca 2006, 16:27:37 »
Myslę, że lepsza będzie pasta Tempo. Kiedyś bawiłem się kredkami - bez efektu.
Zgadzam się w 100% Miałem to samo i przy namowie Prezesa i jego pomocy pasta Tempo ( dość tania zresztą jak na  nasze warunki) w zupełności wystarczyła.... pasta , szmatka... i po rysach nie było śladu.
Pozdrawiam.

"DIABEŁEK" Toyota Yaris 1,3 Luna 2003. Tak było .... obecnie Audi A6 C5 2,4 benz. ale wracam do Toyoty ;-)

ave409

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Marca 2006, 18:48:35 »
HEY!

Nie polecam AUTOMAXU.  ;D
Sam mam u siebie w AVE ryski po śrubokręcie, wcale nie są głebokie, a jednak pasta AUTOMAX sobie nie poradziła.
W ogóle przy rysach nie ma co bawić się w pasty. To jest ściema !

Najlepiej gdybys podjechał do warsztatu lakierniczego ze słoiczkiem lakieru oni by ci w godzinkę rysy usunęli i wypolerowali.

Pozdrawiam !!!  :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2006, 21:40:32 »

Najlepiej gdybys podjechał do warsztatu lakierniczego ze słoiczkiem lakieru oni by ci w godzinkę rysy usunęli i wypolerowali.

Tak, WYPOLERUJĄ CI PASTĄ TEMPO  ;D ;D ;D
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Kwietnia 2006, 10:32:10 »
Polerka to nie sciema..... - chyba ze chcesz ja sam zrobic w garazu za 10 zl......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Maja 2006, 01:10:26 »
Temat chyba ciężki do namierzenia...
Jakiś czas temu - ok. 1-2 lata, oglądalem program motoryzacyjny w tv, gdzie pokazali kilkuletnie BMW, które poddano zabiegowi nalożenia na powlokę lakierniczą warstwy regenerująco-zabezpieczającej.
Cala operacja trwala kilka godzin, kosztowala jakieś 700 zl, ale efekt by zabójczy.
Matowe auto wyjechalo z garażu w takim stanie, jakby to byl nowiutki, salonowy, luksusowy wóz z perowym lakierem. Chmury, niebo tak się w nim odbijaly, jakby byl oblożony lusterkami.
Coś niesamowitego - zrobilo to na mnie wtedy duże wrażenie (cena też) :)
Oprócz wyglądu auto byo również zabezpieczone przed porysowaniem, kamieniami, można je bylo myć i szorować bez szkody dla powloki, na którą byla jakaś dluga gwarancja.

A teraz pytanie za duuuże piwo - jak się ten system nazywa, gdzie i za ile to można zrobić; no i czy warto, oczywiscie...
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2006, 13:40:18 wysłana przez Lwiecz01 »

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Maja 2006, 00:27:24 »
No cóż, chyba nikt nie dostanie piwa :)

Znalazem:

http://www.ochronalakieru.pl/pl/onas.htm

Są 2 systemy: Diamondbrite i Lacroe. Pierwszy na 6 lat, a drugi na 3 lata zabezpieczają lakier i dają super efekt :)

A tutaj kupon rabatowy, ale jeszcze nie wiem jaki jest rabat...

http://www.autokosmetyki.pl/uslugi,c15.html

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Maja 2006, 11:03:28 »
Jakiś zbieg okoliczności :-)) W piątek w nocnej sesji w necie znalazłem to samo- chcę podjechać do kolesi o pogadać o tym co potrafią wykrzesać z mojego lakieru :-)
Inna sprawa - to można u nich kupić wszystkie kosmetyki do tej renowacji - nie ma jak przeprowadzić prace samemu i mieć trochę funu :D
Piszesz się ?
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Maja 2006, 22:42:59 »
Dzisiaj byłem u nich, bo to koło mnie.
Auta wielkości Lexus LS to średnia półka cenowa i wygląda to następująco:

- usługa Diamondbrite - 990 zł netto (jeżeli nie chcesz faktury, to jest to cena brutto :))

zawiera :

- zabezpieczenie lakieru z gwarancją na 6 lat,
- zabezpieczenie skór z gwarancją na 6 lat,
- rewitalizację koloru opon,
- kosmetyk do podtrzymania efektu systemu Diamondbrite - konserwer.

Wygląda to tak, że przez cały ten okres kiedy masz gwarancję, trzeba co miesiąc przepłukać/przemyć czyste auto specjalnym środkiem podtrzymującym efekt i ochronę tego co nakładają na auto. Bez tego ani rusz. Taka butla wystarcza na rok, potem trzeba dokupić (niedroga, ok 50-60 zł). Jak Ci się samemu nie chce myć, to można raz na miesiąc podjechać do nich na umycie tym środkiem.
Z tego co gość mówił, to przy lakierze grubości ok 180 mikromtrów, warstwa Diamondbrite daje kolejne 70 mikrometrów warstwy ochronnej. Jak sam widzisz, jest to cholerycznie drogie i moim zdaniem opłaca się jedynie przy ciemnych lakierach (granat, czarny, czerwony...). W garażu stały 4 auta srebrny metallic i za cholerę nie widziałem tego efektu, który widać na zdjęciach na ich stronie (zresztą zauważ, że tam sątylko ciemne auta:))
Zanim się położy Diamondbrite, warto najpierw pousuwać ubytki lakiernicze i oddać im auto do polerki i regeneracji lakieru. Robią to ręcznie i w zależności od twardości lakieru biorą od 150-350 zł w tej wielkości auta. Lex ma ponoć miękki lakier, więc pan liczył mi ok. 200 zł. W moim przypadku spytałem tez o profesjonalne czyszczenie wnętrza (skór, plastików, podsufitki) - również koszt waha się od 150-350 zł. Za tą najwyższą cenę, to wydłubują brud ze szczelinek (tak jak ja kiedyś po kupnie Camry - wykałaczką i wacikami do uszu :)) Muszę się umówić z gościem na obejrzenie efektu czyszczenia takich zabrudzonych skór i samego systemu Diamondbrite, ale na ciemnym aucie.

Wracając do tematu - jak już zrobią regenerację lakieru i pousuwają wszystkie ryski itp., to wtedy nakładają system - są 3, ale Diamondbrite jest najdłużej działąjący i daje ten efekt lśnienia. Wydobywa też głębię z koloru i jak dasz auto z ryskami, to będzie to widać.
Kosmetyki można u nich kupić, ale nie kupisz tych konkretnych do zrobienia sobie samemu takiego Diamondbrite'a na aucie.
Ja się poważnie zastanawiam Maniek, czy nie podjechać do nich, żeby obejrzeli auto, potem do lakiernika do usunięcia odprysków i otarcia na zderzaku i z powrotem do nich, żeby zrobili wnętrze i tą regenerację. Nie wiem, czy się zdecyduję na sam Diamondbrite. Trochę to drogie, a jednak nie jest tak, że to robisz i już potem tylko myjesz auto. Co miesiąc musisz go specjalnie opłukiwać.

Zastanawiam się, czy taniej nie wyjdzie po takiej regeneracji nawoskowanie auta ręcznie i położenie politury (np. tutaj na Robo Wash Center - www.myjnia.com.pl). Jest tam również usługa 4-zakresowego polerowania. Nie ma niestety na necie cen.
W moim przypadku to wszystko wyjdzie: lakiernik + 1400 zł w Diamondbrite Polska. Trochę drogo...

Artoone

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Maja 2006, 00:15:08 »
Powiem wam panowie że te systemy regenaracyjne przy pomocy magicznych past to wielki PIC NA WODĘ.
Jest to chwyt reklamowy na ludzi zamożnych.
Chłopak mojeje siostr pracuje w jednym z tych zakładów i opowiadał że sami właściciele mają takie samo zdanie jak ja napisałem wyżej.
Płaci się za usługę czyszczenia lakieru z nalotu, która po prostu musi chwilę potrwać a rozbicie pasty na "super składniki"
STAGE ONE itd to jest chwyt reklamowy.

Przyniósł mi zlane "składniki" w buteleczkach żebym sobie sprawdził.
Siadłem więc w weekend i zacząłem pracę wedlug instrukcji...najpierw czyszczenie mleczkiem DIAMAND BRITHE a potem STAGE.
Zrobiłem tak pół maski i dzwi a drógie pół maski i dzwi następne po prostu leprzą pastą polerską za 40zł.
Diamonda zrobiłem  według instrukcji ręcznie w 40min a zwyklą pastą i końcówką na wiertarce przy niskich obrotach w 10min.
Powiem szczerze i super obiektywnie jak tylko mogę NIE BYŁO ŻADNEJ RÓŻNICY.

Usługa DIAMAND BRITHE itp powinna kosztować maksymalnie 250zł bo jest to zwyczajne wyczyszczenie lakieru (na które często nie mamy czasu)  i maszynowe polerowanie nic innego, nie ma żadnych magicznych sylikonów, super regeneratorów,
po prostu-Reklama dzwignią handlu.

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Maja 2006, 10:22:35 »
to też własnie.
Oddam im autko do regeneracji lakieru i wyczyszczenia wnętrza, a na wosk, polerkę i politurę pojadę sobie do Robo Wash Center. Szkoda kaski.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Maja 2006, 10:27:15 »
Na razie nie miałem czasu, ale w przyszłym tygodniu porobię zaprawki na wszystkich zadrapaniach, mam już najlepszy (wg opinii wielu użytkowników) wosk Castrola oraz kupioną polerkę mechaniczną. W następny weekend postaram się zrobić swiecidełko ze swojego samochodu - wrzucę fotki przed, w trakcie i po pracy...

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Maja 2006, 21:20:15 »
Maniek, najlepiej się poleruje ręcznie - watą bawełnianą. Po mechanicznej zostają niełądne ślady na lakierze - jak postawisz auto na słońcu. W cieniu będzie wyglądało idealnie...
A może poczekasz na mnie te 1,5 tygodnia i zrobimy wspólną sesję ?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Maja 2006, 22:14:55 »
NIET ! Muszę zgasić Cię blaskiem swojego autka zanim zaczniesz zadzierać nocha, że ten Twój jest najniewyjebajniejszy :D
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 22:20:56 wysłana przez maniek_ls400 »

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Maja 2006, 13:34:26 »
Bo jest  ;D

tajfun

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Maja 2006, 22:45:32 »
Maniek, najlepiej się poleruje ręcznie - watą bawełnianą. Po mechanicznej zostają niełądne ślady na lakierze - jak postawisz auto na słońcu. W cieniu będzie wyglądało idealnie...
A może poczekasz na mnie te 1,5 tygodnia i zrobimy wspólną sesję ?

Potwierdzam, najlepsza polerka to wata bawełniana.

Myślę, że bardzo dobrym alternatywnym rozwiązaniem jest zestaw do regeneracji lakieru firmy Abel Auto. Osobiście sprawdzony i daje naprawdę super efekt. Coś więcej na ten temat tutaj:

http://www.autokosmetyki.pl/jak_przepowadzic_profesjonalna_renowacje_samochodu,a14.html

I zestaw do kupienia:
http://www.autokosmetyki.pl/profesjonalny_zestaw_do_renowacji_lakieru_firmy_abel_auto,p126.html

Co do renowacji Diamondbrite i Lacrote to rozmawiałem z jednym dilerem Wolkswagena w Lublinie - wycofują się z tego. Co to za ochrona na 6 lat skoro trzeba co miesiąc coś robić. Jedna wielka ściema.

Pozdrawiam,
Tajfun

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl