Autor Wątek: spalanie lpg  (Przeczytany 17177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

T.N.

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Sierpnia 2005, 11:21:08 »
Z tym gazem to chyba jest trochębardziej skomplikowane - ludzie chwalą sobie różne małe stacje, stacje w Czechach itp., że na ich gazie to silnik "idzie" i mało pali, a na orlenowskim - muli i ma duże zużycie. Na pierwszy rzut oka to prawda i siekiera sięw kieszni otwiera, ale jak sięprzyjrzeć, to może jest tak, że w gazie orlenowskim jest więcej butanu, który co prawda trudniej sięspala niż propan i przemyca do silnika różne brudy gromadzące sięm. in. w zbiornikach na stacjach, ale też zapewnia spalanie w niższych temperaturach i dzięki temu - mniejsze obciążenie cieplne głowicy. A ten "lepszy" prywaciarski czy zagraniczny - ma dużo propanu, przez to jest czystszy i "mocniejszy", ale powoduje trudniejsze warunki pracy dla głowicy i w efekcie skraca żywotność gniazd zaworowych, uszczelek itd.
Tak więc trudno bez wątpliwości zdecydować, co jest lepsze, nie licząc sytuacji, kiedy ewidentnie zamiast LPG napompują nam kaczych bździochów i auto nie jedzie  :wink:

T.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
spalanie lpg
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sierpnia 2005, 15:34:18 »
W Kanadzie i gdzies jeszcze jezdza na czystym propanie i wszystko jest OK, takze chyba teoria szanownego przedmowcy nie do konca sprawdza sie w praktyce (choc ciekawa, nie przecze).
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

T.N.

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpnia 2005, 17:42:43 »
Szczerze to pierwsze słyszę, żeby Kanadyjczycy stosowali LPG w samochodach.
Inna sprawa - jeśli głowica będzie specjalnie dostosowana do spalania w wyższych temperaturach, to faktycznie nic sięnie będzie działo. Aha, jakoś nie słyszałem, żeby gdziekolwiek stosowano czysty propan - zawsze jest to mieszanka z butanem - proporcje zależne od pory roku

T.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
spalanie lpg
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Sierpnia 2005, 08:33:53 »
Cytat: T.N.
Aha, jakoś nie słyszałem, żeby gdziekolwiek stosowano czysty propan - zawsze jest to mieszanka z butanem - proporcje zależne od pory roku

Dokładnie tak,  zmiany w proporcjach propan-butan w zależności od pory roku w lato więcej butanu w zimęwięcej propanu - propan ułatwia proces apalania i szczerze powiem że nie wiem czy spalanie samego propanu w warunkach "silnikowych" z tytułu wysokich temperatur jakie daje proces spalania propanu jest możliwy. Napewnio można zrobić taką głowicęktóra to wytrzyma pytanie za ile i czy to opłacalne?
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

zawika1

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Sierpnia 2005, 09:07:28 »
Aha, jakoś nie słyszałem, żeby gdziekolwiek stosowano czysty propan - zawsze jest to mieszanka z butanem - proporcje zależne od pory roku

T.

W Polsce proporcje bardziej zależą od właściciela stacji niż pory roku. Przeważa butan   :-DD  
Pozdrawiam.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
spalanie lpg
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpnia 2005, 10:21:51 »
Szczerze to pierwsze słyszę, żeby Kanadyjczycy stosowali LPG w samochodach.

T.

A jednak: http://www.propanegas.ca/
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

T.N.

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sierpnia 2005, 11:42:24 »
Nie no, fajnie, ale tak to jest chyba wszędzie - jednak nie jest tak, że połowa kierowców jeździ na LPG jak u nas, Włochów czy Holendrów. Ani nawet te kilka % jak u Niemców czy Anglików. Coś piszą o kuchenkach, taksówkach i wózkach widłowych. Poza tym - nie znalazłem tam informacji, że chodzi o chemicznie czysty propan - podejrzewam, że tak czy siak jest to mieszanka z butanem, ale nie wczystywałem sięw stronęszczegółowo, może gdzieś jest tam to wyjaśnione. BTW - podają tam wielkość produkcji w milionach m3 - Kanada to niezbyt zaludniony kraj, jednak to chyba i tak niewiele?

T.

topol

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Sierpnia 2005, 09:40:28 »
Poza tym - nie znalazłem tam informacji, że chodzi o chemicznie czysty propan - podejrzewam, że tak czy siak jest to mieszanka z butanem

Nie masz czystego chemicznie propanu, ja do ogrzewania domu mam zbiornik z propanem, ale jest to propan techniczny, czyli ma kilka procent domieszek, chodzi o to, że butan ma niższą temperaturęskraplania co powoduje, że w niższej temperaturze nie odparowuje.... i kicha.
Biorąc pod uwagęiż kocioł C.O. i kuchnia ma wymienione tylko dysze (z ziemnego czyli metanu) na gaz płynny (nie ma róznicy czy propan czy propan-butan) sądzę, że samochód też pojedzie... Nie wiem tylko jak z temperaturą spalania.
poza tym czekam na wejsćie CNG...

OGLALA

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Sierpnia 2005, 14:18:27 »
Cytat: Spro-ket
Ależ Waszee chipopotamy mają pragnienie   :o  
Warto czasem zerknąć.

8,5 plg w mieście Rules  :twisted:

yufuyf

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Sierpnia 2005, 10:32:21 »
Instalka II gen.

wwa -
lekka noga 15,6 LPG
ciężka noga - do 18 LPG

trasa
lekka noga (do 140, bez ekscesów) - 11,7-12LPG
ciężka noga - 14LPG

silnik 3.0, camry 1MZ-FE
generalnie zawsze przeliczam na złotówki to średnio 100km kosztuje mnie ok. 25-26 zł nie wnikająć w rodzaj trasy + oczywiście benzynka (odpalanie i gaszenie).

Offline samelco

• Toyot Leżący
  • *
spalanie lpg
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Sierpnia 2005, 19:16:59 »
Jezdze przewaznie w miescie,styl dynamiczny choc bez szalenstw,to z silnikiem 2,2 i instalka II gen. zuzycie wynosi 14l-15l ,plus ok.1l benzyny ,i to latem kiedy przelacza sie na gaz przy pierwszym przekroczeniu 2000obr/min.Czy to nie za duzo?

yufuyf

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Sierpnia 2005, 09:19:43 »
ponoć przy podobnej masie silnik 2.2 musi sięwięcej "wysilić" więc oszczędność z takiego silnika żadna. tyle że pojemności mniej

(na szczęście wiedziałem to przed kupnem :-) a radość z 3.0 jest ... hm, większa niż z 2.2 szczególnie jeżeli spalanie takie samo :-))

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
spalanie lpg
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Sierpnia 2005, 10:38:31 »
yufuyf, dokładnie tak jak mówisz
mi 2,2 w mieście łykała 16l LPG i 12l w trasie (ok 120 km/h)
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

BoguÂśka

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Sierpnia 2005, 18:55:44 »
witam wszystkich moje zdrówko oki tylko cały czas nic nie wiem :idea: Jak ,gdzie?i za ile?Chce załozyc gaz do swojego sprzęta ale mój mechanik nie moze znalesc odpowiedniego miksera? :evil: Skąd go wziąść?i czy wogule sie da założyc do Starlet 1.3 12V :?:

T.N.

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Września 2005, 13:45:36 »
Cytat: Boguśka
moje zdrówko oki

Bardzo sięcieszymy i w ogóle

mój mechanik nie moze znalesc odpowiedniego miksera

Poradź biedakowi, że niezłe sprzedają w sklepach AGD, od Zelmera.
A potem jedź tam, gdzie znają sięna rzeczy, bo gaz to takie bydlę, że dobrze może założyć go tylko człowiek, który wie, co czyni i nie czyni jeśli nie wie co.

wziąść?i czy wogule

W ogóle to lepiej wziąć i poszukać polecanych gazowników na niniejszym forum, tyle, że pewnie w innym wątku.
BTW - słownik ortograficzny potrafi być zaskakującą lekturą, niektórzy mogliby go czytać z wypiekami na twarzy ;)

T.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl