Autor Wątek: Wyłanczająca się klimatyzacja po ponownym uruchomieniu  (Przeczytany 2223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr_8585

• Toyot Leżący
  • *
Wyłanczająca się klimatyzacja po ponownym uruchomieniu
« dnia: 11 Stycznia 2024, 19:05:37 »
Witajcie. Mam aurisa 1.6 2016 rok i od jakiegoś czasu jeżdżąc na klimie a jeżdże cały czas po wyłączeniu auta następnym razem nie pamięta że była załączona klima- przycisk AC się nie świeci. Muszę załączyć ręcznie. Jak jeżdże na załączonej to działa normalnie. Na wiosnę 2023 zrobiłen serwis i normalne zużycie czynnika - małe dobicie, zawsze robię serwis pełny - fakt że co 2 lata. Spotkał się ktoś z takiem przypadkiem że samochód nie pamięta że przed wyłączeniem była załączona klima

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
Odp: Wyłanczająca się klimatyzacja po ponownym uruchomieniu
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2024, 19:08:19 »
Hej, gdzieś mi się przewinął taki temat, nie chcę zmyślać, ale wydaje mi się że moduł klimy był do wymiany.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Piotr_8585

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2024, 19:10:33 »
Nie strasz... pewnie kupa kasy...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2024, 20:37:11 »
Taką ma logikę działania
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2024, 14:40:16 »
Zakładam, że wiesz o działaniu zabezpieczenia przed oblodzeniem parownika? Jak jest temp. ujemna, to nie załączy się dioda AC z automatu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr_8585

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2024, 18:42:15 »
No właśnie że pierwszy raz się mi takie coś zdarza... jeżdże swoim verso a auirisem śmiga żona i jak wsiadłem ostatnio przy minusach to sie zdziwiłem że żona klime wyłancza...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2024, 19:05:22 »
Piotr_8585
Toyot Leżący

To, że się świeci w starszych autach dioda AC podczas mrozu, nie oznacza pracy sprężarki :) Jak Ci auto się zagrzeje, to też włączy się/lub sam możesz włączyć klimę.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2024, 20:04:01 »
Zakładam, że wiesz o działaniu zabezpieczenia przed oblodzeniem parownika? Jak jest temp. ujemna, to nie załączy się dioda AC z automatu.
W Aurisie przycisk AC się świeci jak włączysz klimę. Nie ma znaczenia czy kompresor chodzi czy nie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2024, 22:06:54 »
...Tu chodzi o pozycję AUTO ( żebyśmy się dobrze zrozumieli). Wchodzisz do auta po postoju, gdzie było włączone ostatnio AUTO, jest mróz a u Ciebie się świeci dooda na przycisku? Wiem, że tak było często kiedyś, ale myślałem, że w danej marce (Toyota), w nowych modelach jest to "znormalizowane". Jeśli nie, to chyba wina miejsca produkcji (Rav4 - Japonia vs Auris...Wielka Brytania?)
Tak czy siak, chodzi o bezpieczeństwo układu, to nie awaria.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2024, 22:23:34 »
Uściślijmy, w poprzednich latach kontrolka sama z siebie nie gasła i świeciła się ciągle? Problem pojawił się tej zimy? Mam wprawdzie hybrydowego Aurisa ale kontrolka nigdy sama z siebie nie zgasła nawet przy -20 st.C gdzie sprężarka nie pracowała.

Offline Piotr_8585

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2024, 07:28:46 »
Dokładnie tak. Mam załączone auto załączoną klime wjeżdżam do garażu blaszak, wyłanczam aurisa, wsiadam następnego dnia, zapalam i przycisk klimy wyłączony nie świeci się. Załanczam ręcznie i się świeci, ale czy klima działa to nie wiem ale chyba tak bo po załonczeniu od razu inny dzwiek silnika wiec coś załancza. Mam aurisa od nowości i nie pamiętam by się takie rzeczy działy, fakt że praktycznie od przebiegu 6000 km jeździ nim cały czas żona, ja sporadycznie. Były duże mrozy w tym tygodniu wiec mogło coś się zadziać. W sąsiednim garażu mam verso 2016 i też cały czas na klimie i klimy mi nie wyłoncza, a jeżdże cały czas. Z ani jednym ani drugim problemów nie było. Serwis klimy komplet maj 2023.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2024, 09:05:09 »
W sierpniu 2023 r. Centrali Toyoty w Polsce zadałem pytanie: jakie sprężarki są w Corolli Verso 2,2 D-4D, 136 KM, r.p. 2007 oraz w Aurisie 1,6, 132 KM, r.p. 2011.
W dniu 2.11.2023 r. po uzyskaniu informacji z Centrali Toyoty w Warszawie wiem, że to są sprężarki tłokowe, o zmiennej wydajności/pojemności, sterowane elektrozaworem, ze sprzęgłem stałym, tzw. zrywnym (w razie awarii kompresora). Wał tych kompresorów jest na stałe złączony z wałem pracującego silnika poprzez to sprzęgło zrywne. Przycisk A/C służy jedynie do włączenia elektrozaworu, który reguluje wielkość skoku tłoków sprężarki. W przypadku wyłączenia przycisku A/C wał kompresora obraca się razem z wałem silnika, lecz tłoki wykonuję bardzo minimalne ruchy/praktycznie prawie stoją w miejscu. Fakt, że wał sprężarki pracuje i tłoki wykonują bardzo minimalne ruchy, powoduje, że sprężarka jest cały czas smarowana olejem, lecz w układzie klimatyzacji nie jest wytwarzane ciśnienie czynnika chłodzącego niezbędne do działania klimatyzacji.
Nie sądzę, aby w nowszych samochodach były montowane sprężarki starczych konstrukcji, tzn. sprzęgłowe.

« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2024, 09:20:57 wysłana przez josef »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2024, 11:00:48 »
Dokładnie tak. Mam załączone auto załączoną klime wjeżdżam do garażu blaszak, wyłanczam aurisa, wsiadam następnego dnia, zapalam i przycisk klimy wyłączony nie świeci się. Załanczam ręcznie i się świeci, ale czy klima działa to nie wiem ale chyba tak bo po załonczeniu od razu inny dzwiek silnika wiec coś załancza. Mam aurisa od nowości i nie pamiętam by się takie rzeczy działy, fakt że praktycznie od przebiegu 6000 km jeździ nim cały czas żona, ja sporadycznie. Były duże mrozy w tym tygodniu wiec mogło coś się zadziać. W sąsiednim garażu mam verso 2016 i też cały czas na klimie i klimy mi nie wyłoncza, a jeżdże cały czas. Z ani jednym ani drugim problemów nie było. Serwis klimy komplet maj 2023.
A nie resetują Ci się po nocy jakieś rzeczy typu Trip A, Trip B?

Offline Piotr_8585

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2024, 16:39:17 »
Nic się nie resetuje. Kazałem żonie przyjrzeć się działaniu i faktycznje może być tak że jak są minusowe temperatury a były u mnie teraz od minus 17 do wczoraj minus 4 to może działać jakiś czujnik przeciwoblodzeniowy parownika i przez to się nie załancza ponownie

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2024, 19:27:38 »
U mnie nigdy dioda od AC się nie wyłącza sama. Czy jest na plusie, czy na minusie. Ostatnio przy -10°C kontrolka się świeciła, a sprężarka się nie włączała - przynajmniej zaraz po odpaleniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl