Autor Wątek: RAV4 z salonu - jak zabezpieczyć auto?  (Przeczytany 12838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sparrov

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
RAV4 z salonu - jak zabezpieczyć auto?
« dnia: 11 Stycznia 2024, 22:03:04 »
Niedługo będę odbierał nową RAV4 hybrydę. Podpowiedzcie jak zabezpieczyć auto przed korozją i kradzieżą? Planuję zrobić też podstawowe wygłuszenie.

1. Czy zgodzić się na montaż zabezpieczenia antykradzieżowego przez ASO? Czytałem, że są dwie wersje montowane standardowo przez ASO - Cobra i BLE. Która lepsza? Czy faktycznie są one w stanie zabezpieczyć auto przed kradzieżą? Czy może lepiej nie godzić się na montaż i wybrać coś innego - np. CanLock?
2. Czym zakonserwować podwozie auta? Czy możecie polecić jakiś serwis, który ma doświadczenie w rozbieraniu Toyoty i wykonanie takiego zabezpieczenia w rozsądnej cenie?
3. Czy robił ktoś wygłuszenie i ma porównanie przed i po? Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: RAV4 z salonu - jak zabezpieczyć auto?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2024, 22:08:42 »
Wszystko we własnym garażu....
Konserwacja również we własnym zakresie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2024, 07:04:42 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2024, 09:03:56 »
mnie jak sie skończy gwarancja , czy tam przebieg ponad 100 tys to biorę nowe auto, nie uprawiam żadnego rzeźbienia w aucie, szkoda czasu i pieniędzy za które nikt przy sprzedaży mi nie odda, pozdrawiam.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2024, 10:18:28 »
Ja tak samo jak mart66. Nie stać mnie na takie prezenty drugiemu właścicielowi. Jak chce, niech sobie konserwuje jak ode mnie kupi.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2024, 11:10:57 »
Ja tak samo jak mart66. Nie stać mnie na takie prezenty drugiemu właścicielowi. Jak chce, niech sobie konserwuje jak ode mnie kupi.
U mnie podobnie.

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2024, 13:03:05 »
Cześć, Sparrov.
Widzę, że jesteś tu od niedawna, więc musisz niestety poświęcić czas - poczytać, w różnych wątkach są informacje na twoje pytania i sam wyrobić sobie opinię. Nie ma jednoznacznych odpowiedzi na Twoje pytania, "każda sroczka swój ogonek chwali", są różnie są podejścia i sprzeczne opinie. Mogę Ci tylko napisać, co ja zrobiłem, odbierałem RAV-kę ok. 2 miesiące temu:
1. Antykradzież: zamontowałem BLE w ASO, nie mam z tym problemów, jedyne co, to musiałem powalczyć o drugą "pastylkę" - z tym jest w Toyocie jakiś horror i idiotyzm, dają Ci u większości dealerów jedną, mimo, że przysługują Ci dwie, musisz pisać do TCE i dopiero wtedy dealer reaguje. BLE czy Cobra lepsza? Nie wiem, BLE z tego, co czytałem na Forum wydała mi się mniej problemowa, przy czym jestem też świadomy, że żadne zabezpieczenie nie jest w stanie zabezpieczyć auta przed kradzieżą, jeśli przestępcy to profesjonaliści. Standardowe zabezpieczenia raczej mają odstraszyć złodziei amatorów. Dlatego też, oprócz BLE, mam fizyczną blokadę biegów. No i pełne ubezpieczenie. Użytkownicy na Forum pisali też o niestandardowych, indywidualnych zabezpieczeniach, możesz poczytać. Sam musisz wyrobić sobie opinię, żeby wiedzieć, czego chcesz.
2. Nie konserwowałem podwozia auta. Po prostu po 3-5 latach sprawdzę w zaufanym zakładzie naprawczym, jak ono wygląda i wtedy podejmę decyzję, co robić - zabezpieczać czy nie. Toyota lepiej czy gorzej zabezpiecza nowe auta i nie ma co wpadać w panikę już przy zakupie. Poprzednio miałem Avensis, zrobiłem tak samo, po 5 latach nie było potrzeby zabezpieczać dodatkowo, bez dodatkowego zabezpieczania podwozia jeździłem w sumie ponad 10 lat, wszystko było "zdrowe", jakaś tylko drobna rdza powierzchowna, bez znaczenia.
3. Nie robiłem wygłuszania. W mojej opinii nie ma takiej potrzeby; Avensis, którym jeździłem poprzednio, był dość cichy, a w moim odczuciu w RAV-ce poziom hałasu do ok. 120 km/h jest podobny, więc po przesiadce nie widziałem takiej potrzeby, żeby w wygłuszanie inwestować; dla mnie tak, jak jest, jest ok. Bez problemu słucham muzyki tak, jak jest i na tym, co jest. Samochód to nie sala koncertowa, a RAV4 nie odbiega w moim odczuciu od standardów głośności tego typu samochodów na rynku. Jest ok., dla mnie nie warto inwestować w wygłuszanie.
Ale to tylko moje subiektywne podejście, poza tym dla mnie RAV-ka to "wołek roboczy" - narzędzie do dojazdów do pracy, poruszania się w okolicy i "pracy" w domu i ogrodzie na co dzień, więc patrzyłem głównie nie na wygląd, komfort czy gadżety, a na funkcjonalność pod moim subiektywnym kątem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2024, 17:22:07 »
Tez tak postępuje. :) Tylko auto przez te 3 lub 5 lat nie jest moje tylko Leasingu.
Ale jestem zdania, że jak już zabezpieczać to nowe.
Czekanie 3, 5, 10 lat i sprawdzanie co się wydarzy nie ma sensu ekonomicznego.
Po takim czasie większość śrub będzie się zrywać i konserwacja będzie dużo droższa.

Offline sparrov

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2024, 20:12:57 »
Tym autem zamierzam długo pojeździć. Obecne auto użytkuję już czternasty rok :roll: , więc raczej nie interesuje mnie czy robię coś dla nowego właściciela. Decydując się na nowe, te dodatkowe rzeczy robię dla siebie. Chciałbym, żeby nie zgniło, żeby przy prędkości 140 km/h dało się rozmawiać w kabinie i żeby nie miało standardowego zabezpieczenia antykradzieżowego, jak większość RAV4, które do zdjęcia są w 30 sek.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2024, 21:36:31 »
Jak chcesz jeździć 14 lat i w ciszy to nie nie czekaj aż Ci zardzewieje tylko od razu oddaj do konserwacji i wyciszenia.
Zajmują się tym osoby z forum, są też osoby co korzystały z firm zewnętrznych.
Więcej znajdziesz tutaj
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=50450.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2024, 21:49:34 »
...w punkt.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2024, 22:12:27 »
Z wyciszaniem bym może nie szalał, jeżeli Ci pasuje jak jest. Natomiast zabezpieczyłbym jak najszybciej.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2024, 18:07:17 »
Sparrov. Zabezpieczać od korozji, to najlepiej zanim wyjedziesz  z salonu. U niektórych dilerów można taką usługę zamówić na miejscu, u mnie tak było. Jak będziesz chciał to robić powinni dać ci specyfikacje czym i co zabezpieczają. Przed kradzieżą najlepsze A.C. Bardzo dobre w Toyocie mają blokadę na skrzynie" Bear lock". Wygłuszenie, to zależy czym wcześniej jeździłeś, ja mam z tym problem ale szkoda mi oddać do byle kogo, a do Bartka79 mam za daleko.  To co mi przeszkadza to nadkola i drzwi. Pozdrawiam.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2024, 18:10:20 »
Ja mam zamiar pośmigać dłuższy czas,więc decyzja była jedna , wjazd na warsztat i do roboty.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2024, 18:12:07 »
Ja mam zamiar pośmigać dłuższy czas,więc decyzja była jedna , wjazd na warsztat i do roboty.
No tak. Ale Twoje umiejętności i możliwości w tym zakresie dalece przekraczają te przeciętnego użyszkodnika…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl