Autor Wątek: NOWA RAV 4 świetne auto czy niedopracowany średniak?  (Przeczytany 24749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
NOWA RAV 4 świetne auto czy niedopracowany średniak?
« dnia: 17 Stycznia 2024, 16:42:44 »
Oczekując  na nową  Rav 4 Executive  2x2, naszły mnie pewne obawy. Dotychczas  najdluzej jeździłam świeżo sprzedanym  Volvo V60, byłam  bardzo  zadowolona, zmieniłam na Ravke, gdyż  mój budżet 200000 nie pozwalał na nic innego. Ale wydawało mi się że kupuje piękne z wyglądu zewnątrz i wewnątrz  wspaniale  jeżdżące auto. Jazdy testowe przeprowadzałam jeszcze  Kia Sportage  i Tusconem, jednak oprócz  korzystniejszej ceny , nie widziałam konkurencji dla Ravki. Jednak czytając  tu tyle narzekań zastanawiam się czy kupiłam  korozyjnego, trzeszczącego  hybrydziaka czy super  samochód  jaki mi się wydawało:)? Czy myślicie ze na forach innych aut też  każdy doszukuje się mankamentów czy jednak są to wszystko  mankamenty które producent mógłby owszem poprawić ale nie wpływają one na decyzję o kupnie Rav4 czy też powodują one pożałowanie że zdecydowaliście się na ten model?
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 16:44:59 wysłana przez Edytka89 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: NOWA RAV 4 świetne auto czy niedopracowany średniak?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2024, 17:04:48 »
Na Twoim miejscu zrezygnowałbym. Nie wyobrażam sobie związywać się z samochodem, którego nie jestem pewien. Ja kupiłem Ravkę hybrid 4x4 exe prawie 2 lata temu i nie żałuję, pomimo kilku drobnych mankamentów. Pozostałe to bajki. Biorąc pod uwagę konkurencję, dziś znów wybrałbym Ravkę.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2024, 17:17:28 »
Oczekując  na nową  Rav 4 Executive  2x2, naszły mnie pewne obawy.
Nie ma samochodów bez wad. Reszta, to kwestia czy je akceptujemy. Ja kupowałem samochody coraz lepsze, u Ciebie jest regres.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 17:21:11 wysłana przez pireus »

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2024, 17:18:34 »
Pisałam że byłam  pewna dopóki nie zaczęłam przeglądać forum. Nie widzę także alternatywy zA bardzo. Z wyglądu, jazdy, spalania. Jako auto 2+2 wydawał mi się bezkonkurencyjny

Offline mjaniszewski

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: MY24, C+S AWD-i
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2024, 17:20:27 »
Było nie było RAV4 jest ciągle w TOP5 najchętniej kupowanych samochodów w POLSCE/EUROPIE/ŚWIECE, a w 2021 był nawet na 1 miejscu, myślę, że gdyby było tak źle, konsumenci nie robiliby masowo sobie na złość ;)

Ja wcześniej jeździłem X-Trailem 4WD, po przesiadce jestem mega pozytywnie zaskoczony tym, co oferuje RAV4.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2024, 17:23:46 »
Z tą Europą to przesada. Tylko w Polsce tak dobrze się sprzedaje.

Offline mjaniszewski

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: MY24, C+S AWD-i
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2024, 17:34:00 »
Za IBRM Samar:
Ranking TOP 20 najpopularniejszych modeli D-SUV w Europie (zestawienie obejmuje okres styczeń-październik 2022):
1. Ford Kuga: 100 344 rejestracje
2. Tesla Model Y: 85 180
3. Toyota RAV4: 72 173
4. Skoda Kodiaq: 54 511
5. BMW X3: 51 128

Ranking TOP 20 najpopularniejszych modeli D-SUV w Polsce (zestawienie obejmuje okres styczeń-październik 2022):
1. Toyota RAV4: 9106 rejestracji
2. Volvo XC60: 4376
3. Skoda Kodiaq: 3705
4. Ford Kuga: 3254
5. Audi Q5: 2895

EDIT:
Faktycznie Europa w 2023 wygląda dla RAV4 dużo gorzej, sama Toyota określa sprzedaż po 3 kwartałach na poziomie 63 989, czyli pewnie podobnie rok zamkną, albo i lepiej niż 2022, ale konkurencja zdecydowanie więcej sprzedała. :)
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 17:39:17 wysłana przez mjaniszewski »

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2024, 18:06:57 »
Dlaczego uważasz  że volvo v 60 a toyota rav 4 to regres? Jeździłam 150 konnym dieslem w dużo uboższym  wyposazeniu. Teraz w zasięgu  mam nowe auto z salonu, które sprosta rodzinie 2+2? Dla mnie to nie regres

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2024, 18:26:25 »
No z tą RAV4 piękna wewnątrz to trochę przesadziłaś :grin: Jak sprzedajesz auto za 3 lata, to kup cokolwiek ci się podoba najbardziej. Jak chcesz zatrzymać na dłużej, to RAV4 będzie dobrym wyborem ze względu na niezawodność i relatywnie małą utratę na wartości. Podstawowym mankamentem RAV4 jest przede wszystkim słabe wyciszenie, inne to już szukanie na siłę. Jak jeździsz do 120km/h, to nie ma to znaczenia.

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2024, 18:32:28 »
No z tą RAV4 piękna wewnątrz to trochę przesadziłaś :grin: Jak sprzedajesz auto za 3 lata, to kup cokolwiek ci się podoba najbardziej. Jak chcesz zatrzymać na dłużej, to RAV4 będzie dobrym wyborem ze względu na niezawodność i relatywnie małą utratę na wartości. Podstawowym mankamentem RAV4 jest przede wszystkim słabe wyciszenie, inne to już szukanie na siłę. Jak jeździsz do 120km/h, to nie ma to znaczenia.
Gusta i gusciki. Dla mnie wnętrza tak jak pisałam Tuscon  sportage masarka. Rav4  mi się podoba w tej prostocie więc właśnie to wnetrze najbardziej  mi podeszło;) jeżdżę faktycznie  szybciej to tylko  na autostradzie  przy wyprzedzaniu z resztą  Jak wyjazdy  to box na dachu więc też nie  szaleje. Sprzedaż fakt za 3-4 )ata pewnie  będę chciała wymienić  i pewnie  skusze się na naped 4x4  tym razem  potrzebowałam auto już w maju nie mogłam  sobie pozwolić na 3 miesiącu  dłuższe czekanie i finanse również nie rozpoeszczana. Ale z wygoduly mowiei 3-4 a może zrobi sie 5-6l gdyby ravki byly od reki bylby inny temat a tak to zgrac sprzedac poprzedniej a kupno nowej.... nawet nie mam pomyslu ile wcześniej  sprzedaje sje taką  ravke? Jak wyglada sprzedaż  psoby prywantej rav 4 na gwarancji? Trudno  sprzedać  takie auto 3-4 letnie sprzedajac teraz v60 diesla czekalam ponad 2 miesiace i powiem ze szalu nie bylo. Trzymanie  ceny ravki cieszy nie powiem
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 18:41:24 wysłana przez Edytka89 »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2024, 18:38:07 »
Tucsona miałem przez dwa tygodnie i środek jest dla mnie marny, Sportage nowej nie znam. To nie wiem czym się martwisz w takim razie, przecież RAV4 się praktycznie nie psuje i to i nie tylko to forum jest najlepszym dowodem, bo grubszych spraw tu nie ma wcale. Najlepiej wziąć auto od dealera na dzień próbny czy dwa i przekonać się samemu co do małych irytujących (lub nie) rzeczy.

Offline Gregosch

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2024, 18:38:49 »
Niezbyt mam prawo się wypowiadać, ciągle czekam na wydanie samochodu. Póki co mam dosyć wysokie (chociaż liczę, że niewygórowane) oczekiwania po sprawdzeniu alternatyw. Co do forum - takie miejsca nie są reprezentacyjne, jeśli chodzi o udział negatywnych opinii. Z reguły osoby, które są zadowolone, nie czują potrzeby powtarzania zachwytów, natomiast jeśli coś jest nie tak, dopytają lub odradzą. Lata temu słyszałem stwierdzenie, że 10 zadowolonych klientów namówi jednego kolejnego, 1 niezadowolony opowie o tym 10 innym.
 Ja mam świadomość, że pewnie znajdę parę rzeczy, które mnie będą irytować, które były lepiej zaprojektowane w innych samochodach, albo też zdążyłem się do nich przyzwyczaić (ale to tak jak w związku, gdyby wszystko było idealnie, umarlibyśmy z nudów)
Generalnie z każdego dotychczasowego samochodu byłem zadowolony, chociaż do każdego miałem jakieś ale (zaczynając od Malucha, przez VAG, Francuzów po Mitsubishi.

Powodzenia i frajdy z jazdy!
RAV4 PHEV Style '23 (MY24)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Stycznia 2024, 19:06:03 »
Co do forum - takie miejsca nie są reprezentacyjne, jeśli chodzi o udział negatywnych opinii.
Czy myślicie ze na forach innych aut też�  każdy doszukuje się mankamentów
Na innych forach nie ma pireusa. Nikt nie wie, dlaczego akurat tu się przyssał.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2024, 19:09:15 »
Na innych forach nie ma pireusa.
Skąd wiesz?
Nikt nie wie, dlaczego akurat tu się przyssał.
To ja Ci wyjaśnię. Bo miałem 2 Toyoty. Zanim Ty tutaj się pojawiłes.

Offline sparrov

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2024, 19:52:22 »
@Edytka89

Ja też czekam na swoje auto, ale mimo tych wszystkich narzekań nie zrażam się. Odbyłem weekendową jazdę próbną. Przetestowałem wersję 4x4 i z napędem na przód. Widziałem wszystkie wersje wyposażenia. Jeździłem na autostradzie. Obejrzałem wiele recenzji na YT. Znam wady i zalety tego auta i uważam, że napęd hybrydowy bije wszystkie inne auta w tej klasie na głowę, a auto jako całość spełnia moje potrzeby w 100%. Wiele osób narzeka na wygłuszenie i rdzę. Nie ma samochodów idealnych, a oszczędności widać we wszystkich markach. Ja zanim zacznę jeździć autem zrobię konserwację podwozia oraz wygłuszenie, a także kupię ciche opony. Autem zamierzam jeździć długo i liczyłem się z tymi dodatkowymi kosztami.

Mam wrażenie, że niektórzy na tym forum oczekują do Toyoty jakości premium, a od tego koncern ma drugą swoją markę. Auta są drogie, zwłaszcza te nowe i jak czytam, że ktoś wydał 200k PLN, a nie ma siłownika do otwierania maski to trochę nie rozumiem takiego podejścia. Oczy nie widziały przed podjęciem decyzji i zakupem?

Ja ze swojej strony dodam tylko, że wersja przedliftowa osobiście mi się nie podoba pod względem multimediów i drobnych mankamentów technicznych jak oświetlenie. Ponadto nie zdecydowałbym się na wersję bez napędu 4x4 - auto z ośką prowadziło mi się fatalnie w zimowych warunkach. No i wizualnie jedynie Selection albo GR Sport mi odpowiadają. Rozważałem Executive, ale jednak wyglądem mocno odstaje :(
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 19:55:27 wysłana przez sparrov »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl