Autor Wątek: Czy warto przejść na hybydę (z RAV4 2.0 manual)  (Przeczytany 9051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
Czy warto przejść na hybydę (z RAV4 2.0 manual)
« dnia: 21 Stycznia 2024, 17:57:46 »
Cześć,

Kilka miesięcy temu zostałem posiadaczem RAV 2.0 AWD w wersji manual (2022). Nie miałem możliwości zakupu hybrydy, ale też to nie był dla mnie jakiś problem. Samochód spełnia moje wymagania. Od kilku dni stoję jednak przed dylematem. Mam możliwość zakupu w dość dobrej cenie nowej RAV 4 2.5 AWD 2023 ale dodatkowe koszty to ok. 40k (utrata wartości obecnego i dopłata do hybrydy). Szczerze mówiąc nie wiem w jakim kierunku iść. Zakładając, że obecnie spalałbym średnio 9L/100km a hybryda 6L/100km to od strony spalania inwestycja zwróci się w połowie po 10 latach (mój roczny przebieg to ok 10k), ale tak naprawdę ten argument jest słaby bo moje średnie spalanie to 7,5-8L/100km. Samochód chcę używać do samego końca, powiedzmy przez 15 lat (utrata na wartości nie jest więc dla mnie argumentem)

Chcę podjąć dobrą decyzję. Codzienne dystanse są dość niewielkie - do pracy mam w jedną stronę 3 km (miejscowość powiatowa), co dwa dni pokonuję dodatkowo 30km do Mamy, w lecie sporo wyjazdów rekreacyjnych. Z pewnością plusem jest ecvt bo choć teraz manual nie przeszkadza to za 10 lat będę przecież starszy (a aut i znaków stop przybywa). Zastanawiam się, czy po 10 latach te pozostałe dodatkowe 20k, które zainwestuję w hybrdydę zwrócą się przez brak konieczności serwisowania rzeczy, które mogą paść przy obecnej wersji. Z drugiej strony - czytając forum wiem, że były poruszane problemy, które nie dotyczą mojej obecnej wersji (np. kabel albo wątek z olejem)

Jak wspomniałem trasy do pracy mam dość krótkie - czy ja nie załatwię silnika problemem, który opisujecie w wątku z podwyższonym wskaźnikiem oleju i czy jednak w moim przypadku 2.0 nie jest lepszym wyborem.

Sporo osób nadmienia, że w hybrydzie rzadziej serwisuje się hamulce. Może są jeszcze jakieś inne argumenty, które byłyby za przejściem na hybrydę (od strony kosztów serwisowania). Z drugiej strony z pewnością hybryda jest bardziej skomplikowaną konstrukcją więc ilość rzeczy, która tam może paść jest jednak większa (nie ma alternatora i rozrusznika, ale są baterie, kable albo falowniki)

Pozdrawiam,
Marek

PS. Jeżdżę jak emeryt, auto w garażu.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Czy warto przejść na hybydę (z RAV4 2.0 manual)
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2024, 18:27:51 »
Sporo osób nadmienia, że w hybrydzie rzadziej serwisuje się hamulce. Może są jeszcze jakieś inne argumenty, które byłyby za przejściem na hybrydę (od strony kosztów serwisowania). Z drugiej strony z pewnością hybryda jest bardziej skomplikowaną konstrukcją więc ilość rzeczy, która tam może paść jest jednak większa (nie ma alternatora i rozrusznika, ale są baterie, kable albo falowniki)

To zależy jaki masz styl jazdy. Jeden na benzynie przejedzie 100 tkm i nie wymieni tarcz ani klocków a inny już po 50 tkm musi to zrobić. Ja mam takie cudo jak Ty i jedynie co mnie wkurza to hałas przy prędkości zaczynającej się już od 80 km/h.
U mnie po 35 tkm mam średnie spalanie na poziomie 7,04 l/100km.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2024, 18:51:03 »
Pieniądze zainwestowane w kupno samochodu do prywatnego użytku się nie zwrócą.

Ja jestem na tyle stary, że coraz chętniej dopłacam do komfortu.
A komfort to też rzadsze awarie i wizyty w serwisie.
Co prawda w Priusie (11lat)  miałem awarię, która się nie zdarza, wymiana falownika. Jednak to i tak było mniej wizyt w serwisie niż miał mój syn z benzynowym samochodem innej marki (5-letni).
Gdybym miał pieniądze, a może raczej stację tankowania wodoru w moim mieście, to chyba dla przyjemności i z ciekawości kupiłbym sobie Mirai. Dla przyjemności mogłbym mieć też Dodge Chargera HEMI i płacić za zużycie benzyny 15-20l/100km.
Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania.
Wracając do pierwszego zdania mojego postu.
Gdybym kupował samochód do pracy. To bym się zastanawiał czy jeżdżąc nim zarobię na samochód dla przyjemności ;) Mój pies też uwielbia jeździć samochodem więc czasem sobie wsiadamy i robimy rundkę 30-40 minut ulicami, w godzinach małego ruchu, spokojnie i bez stresu oglądamy miasto przez szyby samochodu....

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:03:15 »

Pozdrawiam,
Marek

PS. Jeżdżę jak emeryt, auto w garażu.

Odwrotnie. Hybryda jest prostsza konstrukcyjnie. Nie masz rozrusznika, alternatora, dwumasy, skrzyni biegów... Masz akumulatory, falownik, kable wysokiego napięcia - Toyoty jeżdżą latami na akumulatorach. W dodatku większość jest łatwo (i tanio) naprawialnych. Inwerter czy kable w zasadzie się nie zużywają, (poza niefortunnym złączem tylnego napędu - wymaga dodatkowego zabezpieczenia i spokój), chyba że kuna opędzluje.

Tu masz filmik z zasadą działania napędu hybrydowego Toyoty.
https://youtu.be/FrPTMwqZfwE?feature=shared
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:11:01 »
Nie chciałoby mi się bawić w sprzedawanie i kupowanie praktycznie identycznego auta. Raczej to się nie zwróci a poza tym jak robisz często odcinki po 3km to hybryda nic tu nie pomoże. Owszem, dodając te wyjazdy po 30km to pewnie coś by z tego było i akumulator też ma się kiedy ładować przy regularnej jeździe, natomiast ja bym się nie zdecydował raczej - ale mną się nie sugeruj :) BTW próbowałeś sobie jeździć tą ravką w hybrydzie?

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:19:01 »
Ja z punktu widzenia radości z jazdy - ja bym nie wymieniał. RAV-ka w benzynie i manualu jest super. Daje największą radość z jazdy. Automatyczna skrzynia biegów nie jest dla mnie, mimo, że mam ją w swojej RAV-ce i jeszcze innym samochodzie, którymi jeżdżę na co dzień - niestety, nie już miałem wyboru. Przyzwyczaiłem się, ale zawsze z radością wsiadam do samochodu z manualem - to jest to, daje mnie największą przyjemność z jazdy. Ale to moja subiektywna opinia. Poza tym Kenny słusznie napisał:
próbowałeś sobie jeździć tą ravką w hybrydzie?
Spróbuj. Każdemu co innego pasuje. Sam musisz sprawdzić i podjąć decyzję - to, co dla mnie jest ok, dla Ciebie może być nie do przyjęcia, i odwrotnie. Dlatego nikt Ci tu nic "mądrego" nie doradzi.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2024, 19:24:49 wysłana przez Bushi »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:22:00 »
Ja również mam benzynę, tyle, że w automacie i też AWD.
Jeśli doplata 40k ma się jak 1:1 to zwyczajnie się nie opłaca...ale:
Gdy kupisz hybrydę (ma swoje minusy, choćby droższe przeglądy, problrmy z akumulatorem 12V których w naszych wersjach po prostu nie ma, o złączu słyszałeś, aczkolwiek tu toyota coś tam wreszcie "zaklepała" dla...serwisujących u nich, większe problemy z szybkim nagrzewaniem  /schładzaniem auta, ponoć specyfika oszczędności napędu i inne zgłaszane  problemy) to jednak zyskujesz:
A) automat w postaci planetarnej przekładni bezstopniowej.
B) większą moc zespołu napędowego.
Jeśli te 40kpln to wersja bogatsza od Twojej, to inna sprawa.
Na zysk w spalaniu jaki założyłeś, nie licz :) nawet Toyota aż tak optymistyczna nie jest, choć zawsze promowała ten napęd.
Skoro zaś "żenisz" się z autem na 15 lat, to daj sobie na "wstrzymanie" I poczekaj jeszcze z rok - półtora, aż wejdzie Vl gen. i wtedy zmień.  Wiele na aucie nie stracisz.
Zrobisz jak uważasz 
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2024, 19:24:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:24:26 »
W trakcie zakupu swojej Rav4 też stałem przed takim dylematem czy kupić zwykłą benzynę czy hybrydę. Jednak mnie najbardziej interesowało to że zakładałem użytkowanie samochodu na przestrzeni ok.3 lat i z wszelkich rachunków wychodziło mi że jednak różnica w cenie zakupu samochodu i kosztów benzyny do oszczędności na hybrydzie nijak się nie kalkulują. Ponadto wolę mieć kontrolę nad zmianą biegów (też mam manuala), a wygoda no cóż wachlować trzeba i to jedyna dla mnie zaleta automatu (w korku mniej boli noga). Z drugiej strony "wycie" automatu przy mocniejszym przyspieszaniu i dodatkowe koszty przy wymianie oleju jakoś mnie do tego zniechęciły. Spalanie po mieście teraz w okresie zimowym oscyluje u mnie ok 8l/100km., w trasie przy jeździe po drogach krajowych z prędkościami dozwolonymi ok. 6-7l/100km (np. dzisiejszy wypad za miasto na spacer ok 16 km za miasto trasa między miastowa średnia prędkość 43km/h - brak możliwości wyprzedzania z powodu dużego ruchu i średnie spalanie 6,3l/100km), trasa po drogach ekspresowych w przedziale prędkości do 120-130 km/h to spalanie w okolicach 7,5-8l/100km. Ale biorąc pod uwagę Twoje założenie co do długości używania samochody to takie przeliczenia mogą nabrać innego znaczenia. Tu potrzebna jest spokojna decyzja oparta na analizie koszt/oszczędność. Życzę dobrego wyboru.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:43:59 »
...Nie miałem możliwości zakupu hybrydy, ale też to nie był dla mnie jakiś problem.
Od kilku dni stoję jednak przed dylematem.
Mam możliwość zakupu w dość dobrej cenie nowej RAV 4 2.5 AWD 2023
Pozdrawiam,
Marek
Witam.
To siedzi już w Twojej głowie, musisz to zrobić, życie masz jedno.
Czy będziesz żałować po zamianie, nikt tego nie wie, ale jak nie weźmiesz hybrydy to będziesz dalej w takim stanie niekomfortowym.
Pozdrawiam. 

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:52:00 »
Ja się chyba najbardziej zgadzam z opinią Krissmana. Z jednej strony to nie tylko wymiana benzyny na hybrydę, ale zyskujesz też:
- AWD - naprawdę daje radość w zimie
- automatyczna skrzynię - to nie tylko komfort braku zmiany biegów. Na automacie włączasz tempomat adaptacyjny w korku i auto jedzie w zasadzie samo - według mnie największa zaleta w stosunku do manualna

Czy się zwróci na paliwie? Pewnie nie... Tylko czemu każdy, kto liczy oszczędności na paliwie i patrzy na różnicę w cenie kupna nie bierze pod uwagę różnicy w cenie sprzedaży?:)
Masz też bardzo krótkie odcinki, a w końcu silnik musi się nagrzać (nawet w lecie).

Reasumując: zmiana na hybrydę dla samej hybrydy - według mnie nie. Zyskując dodatkowo automat i AWD? Tu już bym się zastanawiał, ale chyba zrobiłbym tak, jak napisał Krissman, czyli pojeździł ten rok, czy 2 i celował w VI generację.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Stycznia 2024, 19:55:15 »
Marek, tak z ciekawości, jaką wersję i za ile możesz kupić na cito i czy mowa o nowej,
@firek - On ma AWD :)
I to "prawdziwe" ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2024, 19:57:06 wysłana przez Krisman »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2024, 20:10:48 »
@firek - On ma AWD :)
I to "prawdziwe" ;)
Nie ma tej felernej wtyki na tylnej osi.
I może  więcej pociągnąć na haku.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2024, 21:30:39 »
A faktycznie - mój błąd.

Chyba przez to wpisanie silnika 2.0 jakoś nakierowała moje myślenie na napęd na 2 kola

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2024, 21:57:15 »
Słyszy się, że w wielu manualach zdarzają się problemy ze sprzęgłem.
Ja przed zakupem RAVki (hybryda) świadomie szukałem auta z automatem gdyż większość moich tras to trasy po mieście lub podmiejskie (do 30 km).
I przy takim profilu jazdy automat to ogromny komfort.
W jazdach próbnych najlepiej wypadła mi RAVka. Dlatego kupiłem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2024, 06:41:13 »
Manual w rav4 faktycznie miał "problemy", przynajmniej na początku produkcji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl