Autor Wątek: Nawigacje i HUD  (Przeczytany 5790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Nawigacje i HUD
« dnia: 22 Stycznia 2024, 19:14:48 »
Czy ktoś orientuje się odnośnie współpracy nawigacji z HUD-em na szybie (oraz wyświetlania ograniczenia prędkości w oknie  nawigacji)
Sprawdziłem:
- mapa apple - działa  pięknie hud na szybie, z nazwami ulic i strzałkami, natomiast głos baby lektora jest tak beznadziejny, że nie da się z tego korzystać i zachować zdrowe zmysły. Brak również ograniczeń prędkości.
- nawigacja toyota - troche gorsze wyświetlanie niż w apple, ale są strzałki, tylko gada po angielsku, ograniczeń prędkości nie zauważyłem.
- nawigacja google - brak wsparcia hud, ograniczenia prędkości są. Z telefonem android brak na hudzie, ale pojawia się o dziwo strzałka na liczniku przy prędkościomierzu.
- nawigacja automapa - telefonicznie dowiedziałem się, że nie ma wsparcia dla HUDa i generalnie leją na to. Mimo to najlepsza dla mnie nawigacja (mam starą z windows CE), najlepszy lektor i prowadzenie. Są ograniczenia prędkości.
- nawigacja tomtom - brak wsparcia hud, ograniczenia prędkości są. Ktoś pisał że jest wsparcie hud, ale chyba nie dla apple/android albo mnie nie udało się włączyć.
- nawigacja waze - brak wsparcia dla HUD (IOS), podobno dla android jest ale nie widziałem jak uruchomiłem. Ograniczenia prędkości są. Mało testowałem więc nie znam tej nawigacji.

Idealne byłoby połączenia apple + automapa...gdyby się dało.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Nawigacje i HUD
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2024, 19:38:52 »
Nawigacja z toyoty potrafi po polsku, wejdź w ustawienia i poszukaj polskiego jezyka
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2024, 13:18:58 »
Nawigacja z toyoty potrafi po polsku, wejdź w ustawienia i poszukaj polskiego jezyka
Rzeczywiście można, głos jest równie beznadziejny jak w mapach apple.

Offline pioszczep

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2024, 19:55:37 »
Nawigacja Sygic posiada opcję HUD i nie tylko...

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2024, 20:32:14 »
Nawigacja Sygic posiada opcję HUD i nie tylko...
Zainstalowałem i sprawdzę, tylko nie chodzi mi o HUD programowy np. rzutnik z telefonu na szybe, chodzi o oprogramowanie które wykorzysta HUDa zamontowanego w samochodzie.

Offline pioszczep

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2024, 09:26:59 »
Cała sprawa rozbije się i tak o rzutnik jako urządzenie. Nie sądzę, że takie urządzenie jest zamontowane w samochodzie więc trzeba go jakoś dokupić lub w jakiś programowy sposób użyć telefonu. Zatem po co te wszystkie problemy skoro są "telefoniczne" aplikacje nawigacji już bezpośrednio do telefonu?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2024, 09:43:24 »
oprogramowanie które wykorzysta HUDa zamontowanego w samochodzie.
Póki co HUD we wszystkich samochodach, obsługuje tylko nawigację formową i Appla

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2024, 14:07:02 »
Póki co HUD we wszystkich samochodach, obsługuje tylko nawigację formową i Appla
Niestety do takich samych wniosków doszedłem.

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2024, 14:16:56 »
Czy komukolwiek w Corolli 2023 w sekcji środkowej wyświetlacza wielofunkcyjnego udało się ustawić nawigację/wskazówki jakiejkolwiek (Toyota/CarPlay/AA) nawigacji?
Jak to jest pokazane w filmiku Toyoty na YouTube ? U mnie tam zawsze jest pusta przestrzeń.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2024, 14:17:28 »
Czy komukolwiek w Corolli 2023 w sekcji środkowej wyświetlacza wielofunkcyjnego udało się ustawić nawigację/wskazówki jakiejkolwiek (Toyota/CarPlay/AA) nawigacji?
Jak to jest pokazane w filmiku Toyoty na YouTube ? U mnie tam zawsze jest pusta przestrzeń.

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2024, 14:18:19 »

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marca 2024, 14:24:36 »
YouTube.com/watch?v=L7uKPvvOP9g
2:53 min

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marca 2024, 16:29:27 »
Musisz zadać trasę na panelu multimedialnym na mapie toyoty i ustawić ten "pusty wigdet"
Gdy nie masz zadanej trasy jest on pusty.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Qualys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marca 2024, 16:43:48 »
U mnie zawsze jest pusty, nawet jak mam aktywną trasę. Wygląda na to, ż to jest problem mojego modelu 2023 TS GR Sport+Dynamic.  Zawężę pytanie - czy komukolwiek posiadającemu taki model udało się  ?

Offline Sejsmolog

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2024, 20:02:08 »
Co prawda nie mam pakietu Dynamic, ale jak mam ustawioną trasę to pokazują się wskazówki dot. np. kierunku skrętu lub zjazdu z ronda. Czyli nie przez cały czas, a dopiero jak się zbliżam do momentu, w którym wg nawigacji powinienem skręcić. Co więcej, to mi się pokazuje pomimo tego, że na centralnym miejscu mam ustawiony tempomat aktywny.
Z mapą google nie próbowałem.
Corolla TS GR Sport 1.8 hybrid 2023

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl