Autor Wątek: Zakup RAV4 genV - pytania  (Przeczytany 18813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zakup RAV4 genV - pytania
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Stycznia 2024, 20:38:32 »
Ja mam benzynę AWD w automacie i złego słowa nie powiem, świetnie i bezproblemowo się sprawuje już 3.5 roku :) Ja już pomału się rozglądam za następcą, ale to też bardzo BEZPROBLEMOWA wersja. Omijałbym manualną skrzynię, coś z nią długo były problemy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Stycznia 2024, 23:21:25 »
"Muszę" kupić hybrydę (wymogi dofinansowania), niekoniecznie toyota, niekoniecznie RAV4 ale cholernie mi się to auto podoba:) (w dostępnych dla mnie pieniądzach;)

Gdzie sie dostaje dofinansowanie na hybrydy?

W tej chwili nie pamiętam z jakiego programu jest to dofinansowanie ale to był jednorazowy nabór coś jak tarcze covidowe 2 lata temu, tyle że teraz dla NGO. A pieniądze z KPO.

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Stycznia 2024, 23:22:59 »
Moim zdaniem. Ja celowałbym w hybrydę AWD-i, jak najmłodszą. Wersja nieistotna.

Idę tym samym tropem :-)

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Stycznia 2024, 23:35:48 »
Witam forumowiczów. Postanowiłem podpiąć się pod temat, ponieważ mam dylemat a patrząc na wpisy widzę spore grono rzetelnych i mądrych ludzi. Planuję zakup RAV4. Jeździłem testowo hybrydą... marzenie. Obecnie jeżdżę starym samochodem i już od dłuższego czasu planuję zmienić. Ta decyzja dojrzewa jak i budżet nieco się zwiększa. Obecnie jestem zdecydowany tylko w sumie na RAV4 bo słuchając i czytając coraz więcej opinii szukam samochodu sprawdzonego, bezpiecznego i ładnego. Chcę zacząć jeździć SUVem (wyższe siedzisko, nie traci na poj. bagażnika w stosunku do kombi). Nie mam firmy/działalności a więc zakup prywatny. Oszczędności jak na razie 120k + ewentualnie awaryjnie do 20k. Oczywiście ceny od 3 lat niestety w górę jakby wykładniczo a mój budżet niekoniecznie. Nie mam parkingu strzeżonego a tym bardziej garażu. Jazda powiedzmy raz na dwa tygodnie ok 450km po trasie w 1 osobę. W głowie mętlik czy manual czy hybryda. Czy gotówka czy może jednak jakiś leasing, kredyt. Patrząc na zestaw ogłoszeń na Otomoto bezkolizyjnych w naprawdę dobrym stanie hmm no jednak raczej poza moim zasięgiem  :embarassed:. Proszę o poradę i Wasze zdanie.

Pozdrawiam

Zdaje się, że za 140k już znajdziemy hybrydę AWD 2020-21 rok?

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Stycznia 2024, 00:26:40 »
Witam forumowiczów. Postanowiłem podpiąć się pod temat, ponieważ mam dylemat a patrząc na wpisy widzę spore grono rzetelnych i mądrych ludzi. Planuję zakup RAV4. Jeździłem testowo hybrydą... marzenie. Obecnie jeżdżę starym samochodem i już od dłuższego czasu planuję zmienić. Ta decyzja dojrzewa jak i budżet nieco się zwiększa. Obecnie jestem zdecydowany tylko w sumie na RAV4 bo słuchając i czytając coraz więcej opinii szukam samochodu sprawdzonego, bezpiecznego i ładnego. Chcę zacząć jeździć SUVem (wyższe siedzisko, nie traci na poj. bagażnika w stosunku do kombi). Nie mam firmy/działalności a więc zakup prywatny. Oszczędności jak na razie 120k + ewentualnie awaryjnie do 20k. Oczywiście ceny od 3 lat niestety w górę jakby wykładniczo a mój budżet niekoniecznie. Nie mam parkingu strzeżonego a tym bardziej garażu. Jazda powiedzmy raz na dwa tygodnie ok 450km po trasie w 1 osobę. W głowie mętlik czy manual czy hybryda. Czy gotówka czy może jednak jakiś leasing, kredyt. Patrząc na zestaw ogłoszeń na Otomoto bezkolizyjnych w naprawdę dobrym stanie hmm no jednak raczej poza moim zasięgiem  :embarassed:. Proszę o poradę i Wasze zdanie.

Pozdrawiam

Zdaje się, że za 140k już znajdziemy hybrydę AWD 2020-21 rok?
.
Poczekaj rok kupisz zupełnie nową ravkę,a za 140 tys dostaniesz zupełnego golasa . Wiesz że jak jedziesz ravką to masz wrażenie że jedziesz stodołą  z otwartymi wrotami ?? Nigdy nie jechałem tak słabo wyciszonym autem , no może fiatem 126 50 lat temu

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Stycznia 2024, 09:33:35 »
serio ? jeżdżę zamiennie swoją ravką z 2023 i ux z tego samego roku, jest różnica na plus dla Lexa ale ja bym tak nie dramatyzował, głośniej jest powyżej 100 km/h w ravce ale to bardziej szumy opływowe słychać, słuchając muzyki w aucie aż tak to nie przeszkadza.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Stycznia 2024, 09:45:32 »
jeżdżę zamiennie swoją ravką z 2023 i ux z tego samego roku,
UX też nie jest mistrzem wyciszenia. Przymierzałem się do niego w 2021, chyba, że coś w nowym roczniku zmienili.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Stycznia 2024, 11:07:20 »
Ostatnio na stronie firmy wyciszającej samochody zapytałem, który samochód jest tak wyciszony, jak oni robią to w swoich warsztatach, czyli wyklejony dach, podłoga, nadkola i ściana grodziowa. Pokazywali na przykładzie Lexusa. Odpowiedzieli mi, że nawet BMW x6 czy Audi Q8 nie ma wygłuszenia i oni takie fury też wygłuszają. Także nie tylko Toyota, ale żaden samochód nie jest w pełni wygłuszony. A może ktoś wyprowadzi mnie z błędu i podepnie zdjęcia fabrycznego wygłuszenia np. Volvo xc90? 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Stycznia 2024, 12:25:02 »
Jest tabelka z pomiarem głośności przy różnych prędkościach różnych aut:
https://motopedia.otomoto.pl/jak-glosno

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Stycznia 2024, 14:00:52 »
Fajne zestawienie, nie wiedziałem, ze mam tak solidnie wyciszony samochód. 61,4 dB przy 140km/h to prawie najlepszy wynik.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Stycznia 2024, 15:04:13 »
Fajne zestawienie, nie wiedziałem, ze mam tak solidnie wyciszony samochód. 61,4 dB przy 140km/h to prawie najlepszy wynik.
Tam jest błąd, specjalnie by Ci poprawić nastój (Weekend ;) )
Ale 64.4 i tak źle nie jest.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Stycznia 2024, 15:17:32 »
Ale przecież kolejność jest ustalona w/g wyników [dB] 90 km/h

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Stycznia 2024, 15:46:56 »
Ciekawe czy choć na zbliżonym jeśli chodzi o głośność ogumieniu testy robili bo na identycznych oponach w każdym aucie raczej  na pewno nie.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Stycznia 2024, 15:54:01 »
Jest tabelka z pomiarem głośności przy różnych prędkościach różnych aut:
https://motopedia.otomoto.pl/jak-glosno

przecież oni nawet nie wiedza co mierzą, proszę się tym nie sugerować..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Stycznia 2024, 15:58:05 »
przecież oni nawet nie wiedza co mierzą, proszę się tym nie sugerować..
Zawsze możesz Ty zmierzyć. Będzie porównanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl