Autor Wątek: Zakup RAV4 genV - pytania  (Przeczytany 18898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Zakup RAV4 genV - pytania
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Lutego 2024, 10:24:55 »
Cena 2.500,00 zł. Samochód na dojeżdżanie. Taka prawda. Klient przyjeżdża i pierwsze co robi, to wyciąga miernik…
To jest głupota lub patologia. I nie ma co tego porównywać do zakupu nowych samochodów

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Lutego 2024, 11:56:43 »
Cytat: Glider w Dzisiaj o 09:50:45
Zauważ, że mieliśmy "wyprzedaż" rocznika w Toyocie. Tyle, że na tej "wyprzedaży" były pojedyncze modele i to te najdroższe. Ale
A Ty zauważ, że na Toyocie świat się nie kończy.

Dwa razy kupiłem Forda na wyprzedaży...
Z jednym nie było problemu, bo jeździłem sam, a później mój syn parę lat.
Drugiego sprzedałem po roku (rocznikowo dwuletni) i to dopiero była wyprzedaż, samochód z przebiegem ok 10 tys. ok. 30% mniej niż kupiłem, czyli prawie 50% nowego.
W Toyocie takiej straty wartości nigdy nie było....

pireus

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Lutego 2024, 12:06:07 »
W Toyocie takiej straty wartości nigdy nie było....
Tylko co to ma do rzeczy? Nie piszemy tutaj o wartości rezydualnej samochodów po kilku latach, tylko o tym, że na przełomie roku można kupić taniej samochód. A o ile taniej ? To zależy od marki, modelu i popytu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Lutego 2024, 12:29:04 »
To chyba logiczne, że nikt nie weźmie starszego w tej samej cenie.
No co Ty, a jak będzie tylko kilka dni starszy, to w/g Ciebie nie ma różnicy. To może wiesz czym się różni wiek od tego ile ma się lat? Kiedyś w szkole o tym uczyli. Może byłeś wtedy chory?

Dla mnie te pare dni nie ma różnicy, ale wiem, że przy sprzedaży mogę trafić na kupca z niskim iq, który będzie mnie przekonywał, że te parę dni oznacza, że jest starszy o rok.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Lutego 2024, 12:39:45 »
Dla mnie te pare dni nie ma różnicy, ale wiem, że przy sprzedaży mogę trafić na kupca z niskim iq,
Oczywiście bo IQ ma tu olbrzymie znaczenie. Dla mnie osoba która kupi rocznikowo starszy samochód w cenie nowszego ma niskie IQ, lub jest po prostu frajerem. Jak widzę ,to jednak nie wiesz czym się różni  rocznik od wieku ? Ale czego można się spodziewać po wyznawcy stałych cen.
który będzie mnie przekonywał, że te parę dni oznacza, że jest starszy o rok.
Tak, te parę dni oznacza, że samochód rocznikowo jest starszy o 1 rok. I nikt normalny nie kupi samochodu z rocznika 2023 w cenie rocznika 2024 ,no chyba że Ty, posiadacz wysokiego IQ, i producenci doskonale o tym wiedzą  stąd są promocje.  Dla takich, jak ja osób z niskim IQ. Ale dla niektórych czarne jest białe, a białe jest czarne.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2024, 13:06:19 wysłana przez pireus »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Lutego 2024, 16:27:42 »
Dla mnie te pare dni nie ma różnicy
Dla mnie również nie zrobiło to dużej różnicy, natomiast w ocenie specjalistów jestem frajerem. No trudno. Wiedząc jak długo ludzie czekają na te samochody nie chciałem upierać się przy roczniku produkcji. Pomyślałem, że kupując jednak gotowy 2023 dostanę go możliwie szybko. Sam transport (jak się okazało) trwa blisko 8-10 tygodni, dlatego zgodziłem się na auto z dnia produkcji 27.12.2023. Być może to najgorszy możliwy wybór, no ale gdyby się okazało, że wybierając 2024 dostanę auto we wrześniu, czy w październiku, to o kant tyłka te 2024 rozbić. Możliwe, że trzeba było zaryzykować i czekać, postawiłem na inną opcję. W każdym razie, kupując auto na jakieś 6-8 lat nie ma to dla mnie wielkiego znaczenia, bo gdy przyjdzie do sprzedaży i tak oceniać będą przede wszystkim stan tego 6-8 letniego auta.
Pozdrawiam,

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Lutego 2024, 16:37:39 »
Uwierz, że większość "normalnych" będzie przy kupnie oceniała stan, przebieg, bezwypadkową przeszłość, itp. niż moment produkcji grudzień/ styczeń i w zasadzie nie będzie to miało większego wpływu na cenę (dla tego są "widełki" cenowe dla rocznika). Co mi po rocznikowo  młodszym, jak miesiąc czy dwa starszy, będzie lepszym wyborem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Lutego 2024, 19:12:45 »
Co mi po rocznikowo  młodszym, jak miesiąc czy dwa starszy, będzie lepszym wyborem.
A jak będą w tym samym stanie to który kupisz? Młodszy czy starszy? Tak z ciekawości pytam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Lutego 2024, 22:42:49 »
Co mi po rocznikowo  młodszym, jak miesiąc czy dwa starszy, będzie lepszym wyborem.
A jak będą w tym samym stanie to który kupisz? Młodszy czy starszy? Tak z ciekawości pytam.
...nowy :)
A serio, jeśli byłyby oba w identycznym stanie, kolorze i z identycznym przebiegiem, za tą samą kwotę, to nowszy, ale to tylko teoretycznie możliwe.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2024, 22:46:45 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Lutego 2024, 09:14:52 »
Pireusie: ja doskonale wiem, czy różni się rocznik od wieku. Ba- wiem to od dawna, nie jak ty od 3-4 postów. Widzę, że słowo "rocznikowo" ci się spodobało i zacząłeś go często używać. Bardzo dobrze, gdybyś robił to od początku, twoje wypowiedzi miałyby sens.

Nie wiem natomiast czym są stale ceny, których podobno jestem miłośnikiem. Chodzi o ceny regulowane przez rząd?

PS: przy sprzedaży samochodu dużo ważniejszy jest przebieg, historia i ogólny stan samochodu, niż rocznik. Rok w tą, czy tamtą ma marginalne znaczenie
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 09:26:39 wysłana przez firek »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Lutego 2024, 10:13:47 »
...nowy
A serio, jeśli byłyby oba w identycznym stanie, kolorze i z identycznym przebiegiem, za tą samą kwotę, to nowszy, ale to tylko teoretycznie możliwe.

To ja tak kupowałem.
Były trzy używane u dealera. Jeden roczny i dwa dwuletnie. Model ten sam. Kupiłem ten najtańszy, z najmniejszym przebiegiem i w dodatku nowszy. Sytuacja, która nie powinna się zdarzyć, a jednak...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Lutego 2024, 10:33:20 »
Bardzo dobrze, gdybyś robił to od początku, twoje wypowiedzi miałyby sens.
Oczywiście, a największy sens ma opinia o IQ kupującego  :cheesy: dotycząca wieku/rocznika samochodu  :grin:
kupiłem ten najtańszy, z najmniejszym przebiegiem i w dodatku nowszy. Sytuacja, która nie powinna się zdarzyć, a jednak...
Oj niedobrze  :grin:
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 10:37:07 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Lutego 2024, 11:12:55 »
A dlaczego? Skoro był najtańszy (ciekawe dlaczego nowszy był tańszy) to ma sens
Burzy zaś Twoją teorię, że to starsze powinny być tańsze.
Edit: W tym przypadku zapewne sprzedawca "frajer", idąc tokiem Twoich wywodów.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 11:17:12 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Lutego 2024, 13:24:57 »
A dlaczego? Skoro był najtańszy (ciekawe dlaczego nowszy był tańszy) to ma sens
Burzy zaś Twoją teorię, że to starsze powinny być tańsze.
Edit: W tym przypadku zapewne sprzedawca "frajer", idąc tokiem Twoich wywodów.
Nic , nie burzy. Raczej burzy teorię tych co myślą, że rocznik jest nieistotny i sprzedadzą samochód drożej  lub za te same pieniądze co samochód nowszy rocznikowo. A sprzedający nie był frajerem tylko realistą, a nie fantastą jak niektórzy z forumowiczów.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 13:27:16 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Lutego 2024, 14:17:09 »
Ty zawsze rogala zakręcisz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl