Autor Wątek: Proace Max  (Przeczytany 9972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
Proace Max
« dnia: 24 Stycznia 2024, 00:10:27 »
Od razu z góry przepraszam, ale nie chcę śmiecić z tematem od czapki. Chodzi o Proace Max, który będzie wchodził za chwilę do nas. Nigdzie nic nie mogę tutaj na naszym forum znaleźć. Do innych stron jak Auto Centrum itp nie mam zbytniego zaufania.
Wie ktoś może czy warto tym autem   zawracać sobie głowę. Różne słuchy chodzą na temat tych modeli. Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Proace Max
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2024, 06:39:40 »
Nie obrzydzając to ten "produkt" ma tyle z Toyoty co znaczek na kierownicy, masce, klapie i logo w radiu. Warto już założyć konto na forum Peugeot Klub Polska czy Citroena bo tam to dopiero się dzieje z francuskimi cudeńkami. Obecne Proace mają setki kampanii, niezliczone usterki z adblue, problemy ze skrzyniami biegów, słabą instalację elektryczną, brak dostępności części zamiennych i co najgorsze - słaby serwis
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2024, 08:07:33 »
Od razu z góry przepraszam, ale nie chcę śmiecić z tematem od czapki. Chodzi o Proace Max, który będzie wchodził za chwilę do nas. Nigdzie nic nie mogę tutaj na naszym forum znaleźć. Do innych stron jak Auto Centrum itp nie mam zbytniego zaufania.
Wie ktoś może czy warto tym autem   zawracać sobie głowę. Różne słuchy chodzą na temat tych modeli. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Ogólnie na rynku busów jest źle albo bardzo źle i pracę należy do tej drugiej grupy. Pewnie zadasz pytanie co kupić ?

Są różne szkoły jedni rezygnują z zakupu nowych busów i wymieniają cały napęd z silnikiem  na nowy fabrycznie. Inni rezygnują z busa na rzecz jakiegoś dużego vana o ile mogą się do niego zmieścić tak ostatnio pomagałem kupić toyotę sienne a jeszcze inni w obwodzie mają samochody awaryjne na placu.

Jeżeli ma być bus to lepiej idź w stronę vw wydaje mi się że jest stabilniej i co najważniejsze lepiej z częściami.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2024, 15:27:31 »
Lepiej od razu uderzaj do Fiata/Citroena/Peugota…
Większego syfu nikt nie ma.
Mam 3 Proace City, a wczoraj pracownicy pojechali autem z wypożyczalni.
1. Po 190 tys. co wyjazd to powrót w stresie z choinką na zegarach.
2. Po 120 tys. padł silnik, spokojnie tylko 3 m-ce czekania.
3. Po 130 tys. Padło adBlue, niestety nawet wtryskiwacza tego systemu nie ma w PL, trzeba czekać aż z Belgii przyjedzie.
Ogólnie nic do tych aut nie mają, nawet na ramie wycieraczki trzeba czekać.
Tak więc trzy sobie stoją, dwa w serwisie, a jeden jako „magazyn” śmieci…

Mnie tak skutecznie wyleczyli, że lada dzień odbieram 2 x Caddy, a podobno nikt z Toyoty nie przesiada się/wraca do VW.
Jak chcesz dużego busa to Man albo VW, tanie nie są, ale pogadaj z kierowcami.

No i ta gwarancja milion km czy jakoś tak, to jedna wielka fikcja.
Po gwarancji fabrycznej masz ubezpieczenie WAGAS… co ma tyle wspólnego z gwarancją co…
Ja mam na firmę więc ręce związane ale jak bym kupił priv to już bym działał z UOKiK.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2024, 15:32:52 wysłana przez KubaCamry »

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2024, 20:59:47 »
Dziękuję Wam za odpowiedź. Czyli pogłoski się potwierdzają. A czy ktoś z was słyszał o napędzie elektrycznym tych aut. O co chodzi. Od lipca nie wjadę do strefy C.T. inaczej 500,- Obecnie wykorzystuje Sprintera średniego z 2004. 90% to jazda po mieście, auto nie może być starsze jak 2 lata najlepiej nowe, gdyż musi być zrobiona specjalistyczna zabudowa. Wiec żeby to się opłacało użytkowanie min 10 lat. Obecnym jeżdżę 18 lat i to miało sens dlatego był Mercedes. Problem polega też na tym , że człowiek który serwisuje mi furgon i tylko w tej marce odradza mi nowych Sprinterów. Co wy na to?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2024, 21:06:34 »
A ja odradzam Ci (i pewnie nie tylko ja) z całą mocą elektrycznego syfa od francuza. Co Ty na To? :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2024, 21:28:48 »
człowiek który serwisuje mi furgon i tylko w tej marce odradza mi nowych Sprinterów. Co wy na to?
Ma rację. MB jest bezproblemowy tylko u nas na forum. Nie wiem jak z tymi strefami ale od elektryków trzymaj się z daleka. Może kiedyś się to zmieni  ale na tą chwilę jest lipa.
Tak żeby uświadomić Cię jak jest źle to sá firmy które wolą kupować nowe zestawy napędowe do starych aut płacác za nie około 50k niż kupować nowe auta. Zresztą teraz miałem wybór zakupu nowej i używanej ramy to wybrałem stará z małym nalotem 3,0hdi bo boje się nowych busów.

Może zainteresuj się Masterem ?

P.s.

I jeszcze co do stref i busów diesli to podobno już sá rozmyślania jak ominąć zakaz ale nie znam szczegółów.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2024, 21:53:32 »
A Master który?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2024, 21:56:42 »
Elektryki są ok, tylko nie od Stellantis.
Jak śmigasz 90% po mieście to nie jest to głupi kierunek.
Ale nie wierz, że zrobisz więcej jak 50-80 km.
Pytanie jeszcze jak bardzo obciążasz auto, bo jednak ten prąd się szybko zużywa.
Jedno jest pewne, nie czekaj na żadne Proace Max. Bedą chcieli wejść na rynek wiec rabaty będą ale oddasz wszystko na serwisie. :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2024, 22:17:03 »
A Master który?
Miałem polecanego przez mechanika Mercedesa :-) i potem potwierdzone przez kolegę od Renault-a opcje 2,3d z tego co pamiętam 170km.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2024, 23:53:05 »
Nie wiem jak to z tymi elektrykami dostawczakami ale chyba nie najgorzej. Czasami podjeżdża do mnie kurier z DHLa elektrykiem - za cholerę nie pamiętam co to za marka ale pytałem go czy mu pradu starcza na dniówkę. Mówił, że total na luzie - zużywa 30-35% baterii. To było lato. Nawet jeśli w zimie by zasięg miał spaść o połowę to nadal na dzień starcza. No i raczej ten gościu nie ma podstaw do nieobiektywnego wychwalania tego auta. Zwykły pracownik, który przecież nie płaci za serwisy, paliwo. prąd itp. Użytkowo bardzo chwalił.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2024, 08:27:58 »
Toyota nie ma swego busa żadnego. Czy to mały, czy duży, wszystko z koncernu PSA ze znaczkiem Toyoty. Jeżeli ktoś nie wie i idzie po Toyotę ze względu na niezawodność, to się zdziwi. To po prostu Fiat, Citroen, Peugeot i ich problemy techniczne. Oczywiście nie mówię o vanach z amerykańskiego rynku typu Sienna. To inna bajka.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2024, 10:21:18 »
Tylko w Europie Toyota nie ma swoich konstrukcji dostawczaków.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2024, 11:11:05 »
Tylko w Europie Toyota nie ma swoich konstrukcji dostawczaków.

Ale za to ma sporą grupę fanboy’ów, którzy wiedzą jak to wytłumaczyć. :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2024, 11:44:22 »
Ale za to ma sporą grupę fanboy’ów, którzy wiedzą jak to wytłumaczyć. :)
Nawet są tacy co jeżdżą tym gównem i w sumie nie wiedzą czemu  :grin: :grin: :grin:

A teraz zastanów się. Skoro wszystkie firmy łączą siły po to żeby nie tworzyć nowych aut za miiliardy euro i daje to pozytywny wynik $$$ dla nich to czemu ma nie robić tego Toyota (pomijamy kwestię jakości).
Masz gotowe know how, gotowe fabryki dostawców itp. Do tego ilość sprzedaży  Hiacy była zerowa. Teraz poczytaj jakie są wyniki. Kolejny temat Proace max (czy jakoś tak) Toyota nie istniała w tym segmencie dostawczaków. Teraz co jest łatwiejsze konkurowanie z tytanami busów Ducato, JUmper itd zaczynając własną produkcję i dostosowanie się do norm EU czy lepiej się podłączyć do tego co istnieje.

A może tego nie widzisz ?

Pamiętaj jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę robią tak już wszystkie firmy motoryzacyjne o globalnym zasięgu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl