Autor Wątek: Proace Max  (Przeczytany 9940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Proace Max
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Stycznia 2024, 12:31:45 »
Zwróćcie jednak uwagę na postrzeganie marki Toyota przez klienta. Ludzie wiedzą, że Fiata kupią taniej, ale idą po Fiata do Toyoty, bo oczekują lepszej jakości wykonania, lepszej gwarancji i serwisu.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Stycznia 2024, 14:04:38 »
Bardzo dziękuję za wasze opinie i podpowiedzi. Co do napędu elektrycznego to brałem go pod uwagę, gdyż  jazda dotyczy tylko miasta i ewentualnie obwodnicy jak również tego, że mam własne panele fotovolt.  Będę się rozglądał w takim wypadku za Crafterem lub  Masterem jak podpowiadał Ledzio ale również i elektrykiem tylko sensownym. Będę kończył tym czasem  ten wątek, ale gdyby komuś coś przypomniało się to poproszę o wpis jak i odpowiedź na moje ewentualne wznowienie. Jeszcze raz dziękuję.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Stycznia 2024, 14:05:08 »
Zwróćcie jednak uwagę na postrzeganie marki Toyota przez klienta. Ludzie wiedzą, że Fiata kupią taniej, ale idą po Fiata do Toyoty, bo oczekują lepszej jakości wykonania, lepszej gwarancji i serwisu.
No tak ale tabelki się zgadzają.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Stycznia 2024, 16:16:36 »
Ale za to ma sporą grupę fanboy’ów, którzy wiedzą jak to wytłumaczyć. :)
Nawet są tacy co jeżdżą tym gównem i w sumie nie wiedzą czemu  :grin: :grin: :grin:

A teraz zastanów się. Skoro wszystkie firmy łączą siły po to żeby nie tworzyć nowych aut za miiliardy euro i daje to pozytywny wynik $$$ dla nich to czemu ma nie robić tego Toyota (pomijamy kwestię jakości).
Masz gotowe know how, gotowe fabryki dostawców itp. Do tego ilość sprzedaży  Hiacy była zerowa. Teraz poczytaj jakie są wyniki. Kolejny temat Proace max (czy jakoś tak) Toyota nie istniała w tym segmencie dostawczaków. Teraz co jest łatwiejsze konkurowanie z tytanami busów Ducato, JUmper itd zaczynając własną produkcję i dostosowanie się do norm EU czy lepiej się podłączyć do tego co istnieje.

A może tego nie widzisz ?

Pamiętaj jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę robią tak już wszystkie firmy motoryzacyjne o globalnym zasięgu.

Sorry ale ty wszędzie widzisz pieniądze, a ja mam inne postrzeganie świata.
Europa potrzebuje dostawczaków, które są w stanie przejechać bez awarii 150 tys. km.
Na dziś nikt takiego busa nie ma.
Toyota sprzedała dużo Proace i Proace City, bo klienci oczekiwali czegoś nowego. Teraz już wiedzą jak to wygląda i sprzedaż im już tak nie rośnie. Wg. mnie z Proace Max to się mocno rozczarują.

ps. Mam 3 takie gówna tylko dla tego, że nic innego nie dało się kupić.
Citroen/Peugeot nie był w stanie podać daty dostawy. W Oplu usłyszałem, że mogę konfigurować co chcę ale co przyjdzie za rok to nie wiadomo. Ford i VW, zmiana modelu albo biorę co jest albo trzeba czekać.
Jak tylko zrobili cenniki i uruchomili kalendarz „do produkcji” to od razu zamówiłem dwa Caddy.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lutego 2024, 10:37:25 »
Witam ponownie. Prośba o podpowiedź od  Was. Master 2.3 130km 2023 rok L3H2 czy Transit 2.0 ecoblue L3 H2 130km? Oba FWD  w 90 % jazda po mieście do 10-15 tyś kmb rocznie. Ładunki max do 1000 kg. Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Kwietnia 2024, 10:54:21 »
Witam ponownie w tym dziwnym wątku. Potrzebuje podpowiedzi. Z zakupem dostawczego zrobiłem tak jak mi radziliście od a do z, także stokrotne dzięki. A niefortunne pytanie o forda z ostatniego mojego tekstu było chwilą słabości i sugestią znajomego, którego na szczęście dalej nie ciągnąłem. W czym rzecz.
Master  zamówiony przeze mnie przyjechał do Polski jakieś 10 dni temu i niestety podczas rozładunku uszkodzili prawy bok za słupkiem pasażera do prawie samego końca tylnego błotnika na wysokości listwy. Listwa do wywalenia razem z lampkami obrysowymi, drzwi do wywalenia- do wstawienia wszystko nowe. Za drzwiami suwanymi 07/0,7m kwadrat do wycięcia i wspawania reszta do wygładzenia i polakierowania( Tam jest tak naprawdę największe uszkodzenie z zadarciem wielkości palca słupka w których chowają się drzwi) Lakier metalizowany. Co robić? Rabat jaki chcą mi dać w razie zakupu to min. 7% ale może być trochę więcej. Boje   się tych napraw a później rdzy no i utrata wartości. Zależy mi na czasie, ale  ta świadomość. Oczywiście mam zaproponowany nowy pojazd w tej samej konfiguracji tylko dopiero gotowy będzie w lipcu. Problem jest też taki , że będę robił zabudowę która tak naprawdę kosztuje połowę tego co furgon i potrwa to jeszcze  miesiąc. Co robić? Liczę na wasze bezcenne rady i z góry dziękuję.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwietnia 2024, 11:09:15 »
Rabat 7% od jakiej kwoty?
I nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale rabat jest juź po naprawie ?

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Kwietnia 2024, 12:10:21 »
Rabat po naprawie od kwoty 145000.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Kwietnia 2024, 12:15:55 »
To spoko. Możesz trochę ponegocjować dla zasady niech mają za swoje  :-)

A o resztę się nie martw. Za xx lat jak coś wyjdzie to poprawisz i tyle. Rynek busów rządzi się swoimi prawami  :-)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Kwietnia 2024, 12:32:25 »
To mówisz żeby nie czekać na następnego- nowego tylko niech zrobią to co jest? A rdza później na spawach, utrata wartości itd. Nie wiem jak oni to w serwisie zrobią. Mówił mistrz blacharski , że sprowadzają nowe drzwi i cały blat nowego boku i z tego wycinają.  Fakt 10 lat będę jeździł na pewno   Powiem jeszcze, że nikt nie namawia mnie na żadną opcje a informacja o szkodzie 1-2 dni od zdarzenia na składzie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Kwietnia 2024, 12:41:57 »
To mówisz żeby nie czekać na następnego- nowego tylko niech zrobią to co jest?
Ważne jest jak zależy Ci na czasie.
A rdza później na spawach, utrata wartości itd.
Dostaniesz rabatu 10k więc w razie "W" jest czym się rządzić. Do tego jak za 10lat coś się pojawi przed odsprzedażą to dając upust cenowy auto sprzedaż w 10sec.

Fakt że bedziesz uzależniony od jakości roboty blacharza ale też to just bus a nie auto osobowe a rabat jest spory.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Kwietnia 2024, 13:27:47 »
Dzięki Ledziu. Teraz rozumiem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Kwietnia 2024, 13:32:25 »
Marny ten rabat po takim uszkodzeniu.
Fakt 10 lat będę jeździł na pewno
Na taki długi okres eksploatacji, ja bym czegoś takiego nie kupił. Będzie niekończąca się walka z rdzą i potem kłopot ze sprzedażą takiego chrupka. Może się nie znam, bo nie jestem handlarzem, ale od aut uszkodzonych trzymam się z daleka.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2024, 13:35:22 wysłana przez pireus »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Kwietnia 2024, 14:33:11 »
Dzięki Ledziu. Teraz rozumiem.
A ja nie rozumiem, dają 7% od uzgodnionej kwoty przed zdarzeniem?
Przecież wartość tego auta spadła po zdarzeniu, czyli nie dostajesz żadnego upustu, jego wartość spadła, jak teraz ustalić cenę rynkową takiego po przejściach.
Wycinane i wstawiane elementy dadzą znać o sobie po 5 latach.

Robienie auta pod napalonego klienta może być obarczone wadami, zwłaszcza jak wynegocjujesz je tanio.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Kwietnia 2024, 15:41:43 »
Przecież wartość tego auta spadła po zdarzeniu, czyli nie dostajesz żadnego upustu, jego wartość spadła, jak teraz ustalić cenę rynkową takiego po przejściach.
Wycinane i wstawiane elementy dadzą znać o sobie po 5 latach.

Robienie auta pod napalonego klienta może być obarczone wadami, zwłaszcza jak wynegocjujesz je tanio.

Niby forum jest od tego żeby dowiedzieć się czegoś nowego a z drugiej strony ciągle tylko powtarzanie internetowych przypowiastek w których zazwyczaj auto spełnia rolę bożka.

Nie napisałem tego nie wiedząc o czym piszę bo akurat temat mi jest bardzo dobrze znany. Ogólnie to rynek busów jest trochę inny niż rynek osobówek. Są to auta do pracy a ich podstawą do oceny jest technika i rdza ale nie ta rdza która powstanie przez jakieś spawy na wstawionym panelu tylko ramy/konstrnośnej itp. Do tego przy odsprzedaży bus-a nikt nie lata z miernikiem ciesząc się że znalazł coś lakierowanego tylko patrzy na stan techniczny i rdzę.
Przejmowanie się tym panelem to jak byś komuś opisywał groźbę zachorowania na raka mówiąc żeby uważał na złamany paznokieć.

Tak więc możemy polemizować nad rabatem że za mały można negocjować ale nie ubierajmy zwykłego dostawczaka w cechy które nie mają dla niego żadnego znaczenia dokładnie tak samo jak dla nabywcy.

Wynegocjowaną zniżkę można potraktować jako zabezpieczenie ewentualnych fuszerek blacharza ale jeżeli auto jest nowe podlega jakiejś gwarancji to bym nie panikował.   

Tak jak pisałem wcześniej autor niech sam sobie przeliczy czy może czeka, ile kasy straci na oczekiwaniu itp.

@Matrix22 wklejam Ci filmiki poglądowe na YT. Zwróć uwagę że panele które są tam wstawiane idą w miejsca które przewidział producent. Zresztą zmieniając rodzaj zabudowy często jest to demontowane.

https://www.youtube.com/watch?v=fxNZDd3Ep28
https://www.youtube.com/watch?v=8FU1ON1wyls

Wszystko ładnie widać  :grin: teraz sam podejmij decyzję ile masz czasu i czy możesz czekać.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2024, 16:02:15 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl