Autor Wątek: RAV4 - 2024, problemy z ustawieniami i pewnymi funkcjami  (Przeczytany 32222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: RAV4 - 2024, problemy z ustawieniami i pewnymi funkcjami
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Maja 2024, 13:51:36 »
W garażu gdzie nie mam żadnej łączności ta nawigacja online całkiem dobrze działa i pokazuje mapy, nawet da się trasę zaplanować...

Odchacz regulaminy w centrum połączonych usług w aplikacji lub włącz tryb prywatny lub ustaw w opcjach radia "info i bezpieczeństwo" ptaszka na off w danych geolokalizacyjnych lub odłącz antenę telematyki i przejedź się kilka km a sprawdzisz, czy dalej będzie tak samo dobrze działała :)
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2024, 14:01:54 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Maja 2024, 14:18:17 »
W garażu gdzie nie mam żadnej łączności ta nawigacja online całkiem dobrze działa i pokazuje mapy, nawet da się trasę zaplanować...

Odchacz regulaminy w centrum połączonych usług w aplikacji lub włącz tryb prywatny lub ustaw w opcjach radia "info i bezpieczeństwo" ptaszka na off w danych geolokalizacyjnych lub odłącz antenę telematyki i przejedź się kilka km a sprawdzisz, czy dalej będzie tak samo dobrze działała :)
Nie muszę robić takich rzeczy.
Poszedłem sprawdzić - rzeczywiście są online, mają tylko lokalny cache.

Dla mnie to w sumie ciekawostka, bo jeżdżę wyłącznie na CarPlay.
Ten interfejs multimedialny wygląda jak sprzed 15 lat :)

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Maja 2024, 14:22:43 »
Odchacz regulaminy w centrum połączonych usług w aplikacji lub włącz tryb prywatny lub ustaw w opcjach radia "info i bezpieczeństwo" ptaszka na off w danych geolokalizacyjnych lub odłącz antenę telematyki i przejedź się kilka km a sprawdzisz, czy dalej będzie tak samo dobrze działała
Dziekuje bardzo za wyjasnienia. Instrukcja bardzo metnie o tym mowi.
W instrukcji zostala przedstawiona mozliwosc programowania trasy na komorce przy uzyci aplikacji NaviBridge. Probowalem skomunikowac z nawigacja, ale mi sie nie udalo. Czy ta aplikacja jest nadal aktualna?

Offline MSa

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Maja 2024, 09:15:03 »
Witam
Proszę o szczegóły, jak wyciszyć te komunikaty dźwiękowe o przekroczeniu prędkości.
Z góry dzięki

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Maja 2024, 09:45:01 »
Witamy, wejść w zegarach w ustawenia RSA i wyłączyć powiadomienia dźwiękowe. I tak za każdym razem gdy uruchamiasz pojazd.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Maja 2024, 11:01:48 »
I tak za każdym razem gdy uruchamiasz pojazd.

I have a dream...

...że któregoś dnia ktoś napisze, że "używając interfejsu CAN, takiego a takiego oprogramowania i przełączając tę i tę opcję" można to wyłączyć na stałe ;)

Offline mw5959

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 4x4 exe 24
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Maja 2024, 12:31:00 »
I tak za każdym razem gdy uruchamiasz pojazd.

I have a dream...

...że któregoś dnia ktoś napisze, że "używając interfejsu CAN, takiego a takiego oprogramowania i przełączając tę i tę opcję" można to wyłączyć na stałe ;)

Też o tym marzę, na razie nauczyłem się, jak automat,  szybko wyłączać RSA, tzn. ustawienia, 1x, 3x, 1x, cofnij i już wyłączone... i tak za każdym razem.
Koledzy pracujcie nad tym, musi być możliwość pokonania unijnego wymogu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Maja 2024, 12:35:51 »
Aż się cieszę, że mam MY21 ;) Ale tak na serio to kwestia jest taka czy ten sygnał jest upierdliwy. Z tego co piszecie wynikia że tak. Niedawno jeździłem dwa dni Renault Clio. Auto oczywiście innego segmentu ale tez mial tego pikacza, Był to jednak tak dyskretny sygnał że w drugim dniu juz go przestałem wgl słyszeć. No chyba taka idea tego nie była ale wyszło nieźle ;)

BTW w takim Clio potrafili zrobić komunikaty nawigacji z AA (wireless zresztą) pomiedzy licznikami. Bardzo użyteczne. Za to juz w pierwszy dzień zapalił siuę check engine z sytemu filtrowania oparów paliwa czy cos w tym stylu. Ale to offtop - sorry.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Maja 2024, 12:57:33 »
Zegary na stół, układ do wylutowania (jeśli ma się specjalną podstawkę to nie trzeba wylotowywac) pamięć układu do programatora, programator do usb w laptopie, odpalić program do edycji. Odczytać flash. Odnaleźć fragment kodu który przy każdym włączeniu zaplonu przywraca ustawienia domyślne. Usunąć go.
I po temacie, proste? :)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Maja 2024, 13:50:56 »
Niekoniecznie, jeżeli ma weryfikację integralności oprogramowania - choćby przy pomocy sum kontrolnych to nie pójdzie. Dopóki nie przywrócisz poprawnych wartości.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Maja 2024, 09:07:30 »
Topoll wydaje mi się że niekoniecznie. Podobną operację robiłem w moim thinkpadzie żeby odblokować ukryte ustawienia w biosie i sam odczyt kostki (16MB) leciał chyba ze 3 minuty. Przecież auto po podłączeniu zasilania nie "uziemia" się chyba na kilka minut bo sprawdza sumy kontrolne wszystkich pamięci...? Gorzej że z tego co widziałem kiedyś przy chipowaniu aut to czasami trzeba takich kilka wartości znaleźć żeby auto zaczęło reagować na zmianę i tu może być większy problem ;p
Ewentualnie... może Colin pisze z praktyki i to jest takie "proste"? ;)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Maja 2024, 09:26:04 »
Topoll wydaje mi się że niekoniecznie. Podobną operację robiłem w moim thinkpadzie żeby odblokować ukryte ustawienia w biosie i sam odczyt kostki (16MB) leciał chyba ze 3 minuty. Przecież auto po podłączeniu zasilania nie "uziemia" się chyba na kilka minut bo sprawdza sumy kontrolne wszystkich pamięci...? Gorzej że z tego co widziałem kiedyś przy chipowaniu aut to czasami trzeba takich kilka wartości znaleźć żeby auto zaczęło reagować na zmianę i tu może być większy problem ;p
Ewentualnie... może Colin pisze z praktyki i to jest takie "proste"? ;)
Kwestia wydajnośći i optymalizacji procedury. Natomiast jak jest w praktyce Toyoty? Nie wiem. Jednak tego typu weryfikacje to nie rocket science...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Maja 2024, 14:17:37 »
Witam
Proszę o szczegóły, jak wyciszyć te komunikaty dźwiękowe o przekroczeniu prędkości.
Z góry dzięki
Witamy serdecznie na forum , tylko zastanówmy się , czy jest sens wyciszania tych
komunikatów przekraczania prędkości , jeśli producent to zainstalował to jest to chyba
potrzebne ?
Ciekawe czy na przeglądzie sprawdzą czy to działa , czy wyłączone na stałe ?
pozdrawiam
ps.nie mam tych komunikatów  , RAV 4 HEV z września 23 r .
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Maja 2024, 18:06:45 »
tylko zastanówmy się , czy jest sens wyciszania tych
komunikatów przekraczania prędkości , jeśli producent to zainstalował to jest to chyba
potrzebne ?
Ciekawe czy na przeglądzie sprawdzą czy to działa , czy wyłączone na stałe ?
pozdrawiam
ps.nie mam tych komunikatów  , RAV 4 HEV z września 23 r .

Producent daje permanentnie włączone bo wymagają tego przepisy unijne (dla wszystkich nowych aut od tego roku). Nie byłoby problemu gdyby ten system działał poprawnie. Niestety działa słabo i często źle rozpoznaje ograniczenia informując o przekroczeniach tam gdzie nie powinien. Na przeglądzie, w dającej się przewidzieć przyszłości tego nie będą sprawdzać .

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Maja 2024, 21:58:08 »
Jak będę zmieniał samochód, to chyba jednym z warunków będzie możliwość wyłączenia tych powiadomień:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl