Cześć wszystkim, jako nowy klubowicz bardzo serdecznie chciałbym się przywitać. Jestem właścicielem od końca września 2023 Toyoty CHR 2023 2,0. Poruszam temat który już był i wiem że są informację w innych forach ale uważam że temat jest poważny i warto go może odświeżyć. Sprawdzałem od zakupu auta stan oleju pod koniec grudnia przy przebiegu ok. 2500 km. okazało się że jest ok 2cm.powyżej max. Oczywiście byłem w serwisie, była diagnoza i jest ok. Wymieniłem olej na swój koszt bo nie chciało mi się z nimi walczyć bynajmniej wtedy. Po przejechaniu ok 400 km sprawdziłem stan i już jest ok 5 mm przyrostu. Moja jazda to głównie 17km do pracy i taka sama z powrotem. Nie są to jakieś duże odległości ale też nie jest to 5 km. Czytałem na innych forach że takie stany się pojawiają u innych. Jeśli biorąc pod uwagę instrukcję i podejście samej Toyoty do problemu to chyba jest coś nie tak. Nigdzie nikt mi nie mówił i nigdzie nie pisze że chcąc mieć sprawny samochód muszę jeździć nim dziennie 100km, dla tego uważam że jest to wadą i powinno zostać wyeliminowane a także może być podstawą do roszczeń a nawet unieważnienia umowy. Proszę napiszcie jak u was wygląda lub wyglądała ta spawa, jak sobie poradziliście.