Autor Wątek: Podwyższony stan oleju-poważny problem.  (Przeczytany 2707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
Podwyższony stan oleju-poważny problem.
« dnia: 27 Stycznia 2024, 20:22:22 »
Cześć wszystkim, jako nowy klubowicz bardzo serdecznie chciałbym się przywitać. Jestem właścicielem od końca września 2023 Toyoty CHR 2023 2,0. Poruszam temat który już był i wiem że są informację w innych forach ale uważam że temat jest poważny i warto go może odświeżyć. Sprawdzałem od zakupu auta stan oleju pod koniec grudnia przy przebiegu ok. 2500 km. okazało się że jest ok 2cm.powyżej max. Oczywiście byłem w serwisie, była diagnoza i jest ok. Wymieniłem olej na swój koszt bo nie chciało mi się z nimi walczyć bynajmniej wtedy. Po przejechaniu ok 400 km sprawdziłem stan i już jest ok 5 mm przyrostu. Moja jazda to głównie 17km do pracy i taka sama z powrotem. Nie są to jakieś duże odległości ale też nie jest to 5 km. Czytałem na innych forach że takie stany się pojawiają u innych. Jeśli biorąc pod uwagę instrukcję i podejście samej Toyoty do problemu to chyba jest coś nie tak. Nigdzie nikt mi nie mówił  i nigdzie nie pisze że chcąc mieć sprawny samochód muszę jeździć nim dziennie 100km, dla tego uważam że jest to wadą i powinno zostać wyeliminowane a także może być podstawą do roszczeń a nawet unieważnienia umowy. Proszę napiszcie jak u was wygląda lub wyglądała ta spawa, jak sobie poradziliście.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Podwyższony stan oleju-poważny problem.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2024, 21:44:18 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline browarek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2024, 11:05:45 »
Tu masz odpowiedż na to https://www.youtube.com/watch?v=sKFO5p5RmEg   pierwsze minuty.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2024, 12:28:52 »
Dzięki za link, chociaż pewnie ani mnie ani innych nie przekonuje. Jak czytałem na forach TMP wysyła pismo że stan może być nawet 3,5 cm, oni twierdzą że 3 ,mogli by chociaż się dogadać. Mnie martwi fakt że po wymianie oleju i pokonaniu 400km mam już 5 mm. Nie chciał bym przeliczać to tempo do tych 3 cm bo dawało by mi to 2400 km . Nie wiem co robić, czy może nie podjąć walki o unieważnienie umowy bo raczej jest to wada. Samochód ma nie spełnia 4msc.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2024, 12:27:14 »
Ciekawy materiał, można wysłać próbkę...
https://youtu.be/mee_q7LQFME?si=mdR5qH3OIxfkfW5d
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2024, 15:02:11 »
Po każdej wymianie sprawdzałem poziom i wygląd oleju, nigdy nie był ciemny, zawsze słomkowy z ledwie widocznym zabarwieniem.
Nawet przed wymianą nie miałem tak ciemnego oleju jak na filmie. Coś musiało być nie tak.
Ciekawe czy jest c.d. tzn. zgłoszenie do TCE i odpowiedź ...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2024, 20:50:22 »
Pozdrawiam wszystkich kolegów z forum, którzy na hasło ASO czują jakiś dziwny stan od euforii do podniecenia.
Polecam przy odbiorze poprosić o kopie check listy i samodzielnie wykonać ją jeszcze raz.
Za chwile dożyjemy czasów gdzie nawet nie zdążą na check liście zaznaczyć „ptaszków”.
Tacy są zapracowani. :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2024, 22:41:11 »
Za chwile dożyjemy czasów gdzie nawet nie zdążą na check liście zaznaczyć „ptaszków”.
Tacy są zapracowani.
No co Ty...tacy są szybcy i efektywni/efektowni*niepotrzebne skreślić ;)
P.S. Mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że na ostatnim przeglądzie gdzie mi przelano olej, też mnie "dymneli"(nie miałem czasu ani ochoty tam być) Olej był wyjątkowo innego koloru niż do tej pory (jasny bursztyn, a wcześniej ZAWSZE prawie nie widoczny, jasno słomkowy)  Ale już nie wydymają...
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 22:45:44 wysłana przez Krisman »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2024, 22:13:15 »

Albo jak kto nie ma wysokich wymagań a za to ma zacięcie zrobić małe badanie domowymi sposobami.

PS. Podgrzałem próbkę oleju w metalowym probówkopodobnym naczyniu i podpaliłem - był płomień więc uznałem że mam benzynę w oleju. Ale potem wziąłem nieużywany fabrycznie nowy olej syntetyczny 5W-30 (do kosiarki) i efekt był identyczny więc jak widać nie potrzeba benzyny by się palił.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2024, 22:26:11 »
Ty serio? :)
Ale wiesz z fizyki i chemii, że oleum się pali i to szybko? Wystarczy 200-250*C i mamy pożar ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl