Autor Wątek: Corolla e18 check engine i błąd kontroli trakcji  (Przeczytany 1975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline steven69

• Toyot Leżący
  • *
Corolla e18 check engine i błąd kontroli trakcji
« dnia: 29 Stycznia 2024, 09:34:55 »
Cześć,
podczas jazdy zapaliło mi się kilka kontrolek jednocześnie. Silnik pracuje normalnie, wszystko działa, pali jak należy.
Ktoś ma pomysł o co może chodzić?

PS.
Czerwona pali się bo ręczny jest zaciągnięty  :roll:
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2024, 09:36:29 wysłana przez steven69 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Corolla e18 check engine i błąd kontroli trakcji
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2024, 09:58:40 »
Witamy

Otwórz maskę i zobacz czy coś nie zgryzione
Za pomocą komputera diagnostycznego albo adaptera OBD - odczytaj kody
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline steven69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2024, 10:41:04 »
Nie posiadam takich bajerów. Samochód stoi w garażu podziemnym więc nie ma gryzoni, poza tym nie widać z wierzchu żeby było cokolwiek nadgryzione.
Być może ktoś z forumowiczów z Warszawy posiada taki skaner OBD i zechciałby pomóc za drobną opłatą  :laugh:

Jaki byłby orientacyjny koszt zdiagnozowania tej usterki w warsztacie?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2024, 14:36:49 »
Ktoś ma pomysł o co może chodzić?
Jestem w pracy i nie widzę zdjęcia ale jak któregoś pięknego zaśnieżonego ranka wyjechałem z garażu na ręcznym to na desce momentalnie zapaliły się wszystkie możliwe kontrolki z check engine włącznie. Dwukrotne zgaszenie samochodu nie poprawiło tej sytuacji. Pojechałem do pracy - samochód działał normalnie, ok 20 km w tym korki i po przyjechaniu na miejsce zgasiłem i zamknąłem go. Po około godzinie odpaliłem ponownie i problem zniknął.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Revcio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.4
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2024, 07:01:28 »
Nie posiadam takich bajerów. Samochód stoi w garażu podziemnym więc nie ma gryzoni, poza tym nie widać z wierzchu żeby było cokolwiek nadgryzione.
Być może ktoś z forumowiczów z Warszawy posiada taki skaner OBD i zechciałby pomóc za drobną opłatą  :laugh:

Jaki byłby orientacyjny koszt zdiagnozowania tej usterki w warsztacie?

Ogólnie przejmuj się zbytnio, powinieneś móc normalnie jeździć. Tyle co te asystujące systemy ześwirowały.

Koszt zdiagnozowania usterki zależy od mechanika jak długo mu z tym zejdzie. Koszt samego odczytu błędów to powinno być ok. 50zł bez żadnej diagnozy, ale jak padło parę naraz jednocześnie to raczej bym do ASO się kierował

« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2024, 07:06:38 wysłana przez Revcio »

Offline steven69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2024, 10:29:44 »
ok 20 km w tym korki i po przyjechaniu na miejsce zgasiłem i zamknąłem go. Po około godzinie odpaliłem ponownie i problem zniknął.

Zadziałało, dzięki  :roll:

Offline DARIUSZ 1234

• Prawie Toyot
  • Samochód:: TOYOTA COROLLA
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2024, 13:05:57 »
Niestety podejrzewam że problem wróci gdyż jest usterka systemu PCS mam to od dłuższego czasu wszystko działa normalnie oprócz tempomatu nie wiem jak to ustrojstwo wyeliminować.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2024, 13:39:41 »
nie wiem jak to ustrojstwo wyeliminować.

Może warto jednak zacząć od oczytania co boli samochód, za sugestią @Sharka-a, tak jak podpowiada w twoim temacie, który założyłeś?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Erkon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Cor. TS 2.0 19r
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2024, 21:17:35 »
Niestety podejrzewam że problem wróci gdyż jest usterka systemu PCS mam to od dłuższego czasu wszystko działa normalnie oprócz tempomatu nie wiem jak to ustrojstwo wyeliminować.
Ustera PCS może objawiać się przez zaparowane/zawilgotniałe okienko czujnika, tak było i jest w moim przypadku.
Było zimno, ustawiłem nawiew tylko na szybe i na MAX temperature i tak cała droge ponad 40 km przy włączonym aktywnym tempomacie.
Nagle tempomat się wyłącza i wyskakują 2 czy 3 błedy i informacja że mam się skontaktować z obługą swerisu.
Wysiadam, patrze na przednią szybe i małe okienko gdzie są czujniki a tam wszystko zaparowane i się skrapla woda.
Od tej pory nie używam juz MAX temperatury na szybę że nie dopuścić do ewnetualnej kondensacji.
Wiem że szyba nie jest orygionala i była zmieniana jak z resztą praktycznie co roku pęka od kamieni i kolców które lecą z samochodów bo miekszam w Szwecji.
Byłem w ASO i powiedzieli że tak może być. Będe teraz na wiosne wymieniać szybę i będę chciał zmienić na oryginalą w serwisie i zobaczę czy będzię taki sam problem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl