To jeszcze taki update:
Na tej stronie
https://www.toyaris4.com/toyota_yaris_headlights-149.html(bo niestety nie wiem jak tu obrazek wrzucić) jest schemat pracy świateł w zależności od położenia wyłącznika
i wynika z niego że jeśli ustawimy wajchę na pozycyjne to gdy auto jedzie mamy i tak dzienne. tzn ledowe listwy z przodu palą się jaśniej i do tego świeca pozycje z tyłu. Ma to sens i umocowanie w przepisach które mówią że nie wolno jeździć na przednich pozycyjnych.
Jesli to tak faktycznie działa to dla mnie najlepsza opcja (auto zawsze widoczne z tyłu) tylko jak sprawdzić czy po ruszeniu się rozjaśniają.
W moim drugim wozidle bez automatu mam podobnie - gdy włączony jest zapłon palą sie dzienne i pozycje tył (niestety nie rozróżnia stanu jazda/postój bo skrzynia manual i żeby świeciły sie tylko pozycyjne zapłon musi być wyłaczony).Tyle że dodatkowo całkowicie światła mozna wyłączyc w menu.
Co więcej tam pisze że jeśli wycieraczki sa w trybie auto to światła tez się włączaja i to by tez był super ficzer dla blondynek (kupę aut w deszczu jeździ na dziennych tak że ch.ja je widać)