Autor Wątek: Yaris IV nie działające światła dzienne  (Przeczytany 6624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Yaris IV nie działające światła dzienne
« dnia: 31 Stycznia 2024, 00:02:43 »
Dzisiaj się zorientowałem że mam coś nie tak ze światłami. Bawiłem się z autem w oświetlonym garażu i zauważyłem że wyrybie auto nie wyłączają się światła mijania. No ale myślę może światło ze świetlówki pada nie tam gdzie trzeba. Rano przyjechałem do roboty ok godz 9:00 na dworze jasno i to samo. Wyczytałem z instrukcji gdzie jest czujnik oświetlenia - jest na poszybiu kładę na niego latarkę no i zatrybiło. Tyle że światła mijania zgasły a dzienne się nie zapaliły . No i wygląda na to że do powyższej  reakcji systemu potrzebny jest rozbłysk nuklearny bo przy normalnym oświetleniu nic się nie dzieje. Spotkał się ktoś z tym? Wgl instrukcja jaką ściągnąłem z neta wspominała że czułość można regulować ustawieniami z ekranu multimediów (była mowa o systemi 7 i 8 cali) albo w serwisie. U mnie w multimediach nic nie znalazłem no chyba to są jaja że takie coś trzeba w serwisie załatwiać. BTW ma ktoś namiar na Techstreama(interfejs i program ? Bo coś czuję że takich szopek będzie więcej.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2024, 00:07:14 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Yaris IV nie działające światła dzienne
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2024, 00:13:53 »
Jak się nie zapalają dzienne w dzień to jedź z tym do serwisu a nie sam będziesz ruszać

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2024, 01:38:52 »
Mam taki zamiar choć to upierdliwe. I tak muszę jaechać bo mimo prośby przy odbiorze nie wyłączyli brzęczka od pasów.Ale wgl wyczytałem coś w temacie royoty (akurat corolli) że te dzienne to się palą tylko jak auto jedzie w sensie skrzynia nie jest na P. Jeśli to prawda to mega komplikowanie prostej sprawy.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2024, 06:13:05 »
Odpal wóz gdy będzie jasno, przejedź 10metrów, zatrzymaj się i nie gaś READY. Wyjdź i sprawdź czy świecą światła dzienne.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2024, 12:14:53 »
Obczaiłem działają ale próg zadziałania jest nieakceptowalnie niski. Pewnie da się przestawić o dwa levele a jak to nie pomoże (a czujnik jest zwykłym fotorezystorem) w ruch pójdzie lutownica i korekta hadrwareowa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:17:34 »
Da się przestawić, dziwne że nie masz jak w innych modelach w stacji lub między zegarami.  Sprawdź instrukcję.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:30:51 »
Nie ma wielu ustawień, to kwestia panelu multimedialnego bez przycisków po bokach. Keylessa też nie można przez to wyłączyć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:44:15 »
Jak się nie zapalają dzienne w dzień to jedź z tym do serwisu a nie sam będziesz ruszać
Dziwne trochę, a tego próbowałeś?
https://autocode.pl/system-bezkluczykowy-toyota-jak-wylaczyc/
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2024, 14:12:39 »
Nie ma wielu ustawień, to kwestia panelu multimedialnego bez przycisków po bokach. Keylessa też nie można przez to wyłączyć.
też mam takie wrażenie.W instrukcji którą ściągnąłem pow vinie z neta  jest wykaz ustawień z zegarów, z multimediów 7 i 8 cali, i przez ASO (czyli zapewne z Techstreama). K.wa dopłacasz do wyższej wersji z niby lepszymi multimediami napchanymi badziewnymi usługami które masz w przysłowiowym janosiku a podstawowej rzeczy nie ma. Takie rzeczy to można akceptować jak się dokłada radio z innego auta niekompatybilne z licznikiem (miałem taki przypadek w 500-tce) ale nie aucie wypuszczonym z fabryki. To samo np. z czasem działania swiateł follow me home (domyślnie jest 30 sekund w multimediach 7 i 8 cali idzie to przestawić wg instrukcji). Pomijam fakt że opluwany przez wszystkich Fiat/Alfa Romeo ma to na manetce i każde jej pociągnięcie wydłuża czas o 30 sekund.
A tu to wlączasz lub wyłaczasz przy z góry zdefiniowanym (jak widać na sztywno) czasie świecenia tak jakby to wyłączanie miało jakiś sens.
Kolejny nic nie kosztujący producenta wybrak.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2024, 14:36:29 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2024, 14:35:06 »
edit
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2024, 14:36:43 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2024, 14:37:02 »
Dziwne trochę, a tego próbowałeś?

Nie chodzi o uśpienie kluczyka tylko o deaktywację pętli indukcyjnych przy drzwiach z przodu i przy bagażniku

o samo np. z czasem działania swiateł follow me home
A tego próbowałeś? W Crossie podobno działa
Fellow my home możesz włączyć na dłużej, pociągnij dźwignię 2 razy i masz minutę, gdyby 30sek. było mało.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2024, 14:42:04 wysłana przez hindus »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2024, 14:53:03 »
A tego próbowałeś? W Crossie podobno działa
Fellow my home możesz włączyć na dłużej, pociągnij dźwignię 2 razy i masz minutę, gdyby 30sek. było mało.
No wlaśnie próbowałem bo tak jest we włoszczyźnie-każde pociągnięcie do siebie manetki zwieksza czas o 30 s aż do 2 minut czy coś koło tego. Tu jak raz pociagnę zaświecają się światła a jak drugi to się wyłaczają (chyba że to też jest jakis tryb ustawiany z techstreama)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2024, 17:03:26 »
To jeszcze taki update:
Na tej stronie https://www.toyaris4.com/toyota_yaris_headlights-149.html
(bo niestety nie wiem jak tu obrazek wrzucić) jest schemat pracy świateł w zależności od położenia wyłącznika
i wynika z niego że jeśli ustawimy wajchę na pozycyjne to gdy auto jedzie mamy i tak dzienne. tzn ledowe listwy z przodu palą się  jaśniej i do tego świeca pozycje z tyłu. Ma to sens i umocowanie w przepisach które mówią że nie wolno jeździć na przednich pozycyjnych.
Jesli to tak faktycznie działa to dla mnie najlepsza opcja (auto zawsze widoczne z tyłu) tylko jak sprawdzić czy po ruszeniu się rozjaśniają. 
W moim drugim wozidle bez automatu mam podobnie - gdy włączony jest zapłon  palą sie dzienne i pozycje tył (niestety nie rozróżnia stanu jazda/postój bo skrzynia manual i żeby świeciły sie tylko pozycyjne zapłon musi być wyłaczony).Tyle że dodatkowo całkowicie światła mozna wyłączyc w menu.

Co więcej tam pisze że jeśli wycieraczki sa w trybie auto to światła tez się włączaja i to by tez był super ficzer dla blondynek (kupę aut w deszczu jeździ na dziennych tak że ch.ja je widać)
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2024, 17:10:39 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2024, 18:06:47 »
tylko jak sprawdzić czy po ruszeniu się rozjaśniają.
Drugi człowiek się przyda :P A w razie czego ustaw telefon nagrywający film tak żeby objął samochód na dłuższym prostym odcinku, cofnij, jedź do przodu, zatrzymaj się, odtwórz film i będziesz wiedział :)
BTW jako alternatywa dla Techstreama natknąłem się na Caristę która wprost mówi jakie feature'y są obsługiwane: https://carista.com/en/supported-cars/toyota/yaris/4th-gen

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2024, 18:35:41 »
Powyzszy test w nocy wypadl negatywnie. Przy ruszaniu na pozycyjnych nie przelaczyly sie na dzienne widzialbym w odbiciu w aucie przede mną. Pytanie czy czujnik oswietlenia ma wplyw.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl