Autor Wątek: Fabryczny alarm  (Przeczytany 7172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ciezki_paluch

• Gość
Fabryczny alarm
« dnia: 01 Lutego 2024, 00:03:55 »
Czy Corolla ma jakiś fabryczny alarm?
Trochę się zdziwiłem - zostawiłem otwarte okno, zamknąłem auto, otworzyłem drzwi wewnętrzną klamką... i cisza.
Czyli tak jakby ktoś chciał to wybija szybę, otwiera drzwi i robi co chce. A auto nawet nie miałknie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Fabryczny alarm
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2024, 06:47:34 »
Alarm oryginalny, markowany przez TMC do Corolli to VSS4. Na 100% go nie posiadasz.
Alarm typu akcesoryjny shit, montowany albo wepchany na siłę przy zamawianiu auta to i owszem, zdarza się nader często. Zwie się Vodafone Cobra a oznakiem jego posiadania jest
taki oto guzik z led-em

EDIT, foto poniżej
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2024, 06:56:06 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

ciezki_paluch

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2024, 02:19:20 »
To co mam zamontowane to jakiś antynapad czy coś podobnego...
Na desce rozdzielczej widać jakiś guzik z diodą, a do kluczy dostałem jakiś transponder do noszenia.
Jedno co się zgadza to to że bez tego transpondera auta się nie da odpalić.

Ale niemożność odpalenia to nie to samo co zabezpieczenie wnętrza.
Zresztą nie wiem jak to wygląda obecnie i wolałbym tego na sobie nie sprawdzać, ale jak złodziej ma dużo czasu to może i z takim patentem jest w stanie się uporać i odjechać autem. A jak coś wyje to jednak jakiś tam stres jest, bo rzadko bo rzadko ale ktoś się może zainteresować...

W ASO mogą zamontować jakiś porządny alarm?
Albo jakiś punkt gdzie montują porządne alarmy i jednocześnie nie traci się gwarancji?
Przy okazji alarm może załatwiłby problem samoczynnego blokowania drzwi...   

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2024, 21:10:22 »
Każdy fabrycznie montowany alarm na nic się zda. Pamiętajcie, że jeśli coś jest montowane hurtowo, w ten sam sposób i działa tak samo w tysiącach aut, złodzieja nie zaskoczy. Ewentualnie amator, który nie ukradnie auta zniszczy złośliwie wnętrze. Najlepsze jest dobre AC z opcją utrzymania wartości pojazdu, które poza kradzieżą zapewni ochronę również w razie uszkodzenia pojazdu. Jeśli już upierasz się przy alarmie, to lepiej zrobić indywidualnie odcięcie zapłonu w jakimś niestandardowym miejscu. Dobry elektronik/elektryk będzie wiedział jak to zrobić.

ciezki_paluch

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2024, 00:49:42 »
Co do tego że fabryczny na nic się zda to racja. Złodziej jakoś pozna sposób montażu i dalej już ma z górki.
A jakiś alarm nie ASOwy to można sobie dopiero po gwarancji zamontować, bo utrata gwarancji.
Co do dewastacji to się zgodzę, że można trafić na amatora - profesjonalista raczej nie będzie tracił czasu na "wyżywanie się na aucie", bo to zwiększa ryzyko złapania - który się będzie mścił na aucie którego nie potrafi ukraść. Sam tak kiedyś miałem z motocyklem - zamontowałem odcięcie akumulatora w sobie wiadomym miejscu - i potem ktoś ten motocykl ukraść, a dlatego, że nie mógł to zabrał reflektor, lusterko, kierunkowskaz... Takie małe, irytujące części, bez których się nie można obejść.

Ciekaw jestem czy ten Vodafonowy z ASO alarm ma funkcję blokady drzwi po ruszeniu auta.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2024, 06:30:37 »
A jakiś alarm nie ASOwy to można sobie dopiero po gwarancji zamontować, bo utrata gwarancji

Jeśli dajesz sobie takie rzeczy wmówić to możesz tkwić w tym błędzie dalej

Vodafonowy z ASO alarm ma funkcję blokady drzwi po ruszeniu auta.

Funkcję sterowania centralnym powinien posiadać, trzeba sprawdzić w sofcie centrali czy nie jest okrojony
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 06:35:09 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline trasek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2024, 09:18:47 »
    A jakiś alarm nie ASOwy to można sobie dopiero po gwarancji zamontować, bo utrata gwarancji

Jeśli dajesz sobie takie rzeczy wmówić to możesz tkwić w tym błędzie dalej
Cześć, możesz rozwinąć ten temat? Myślę również nad dodatkowym alarmem montowanym poza ASO, ale motyw gwarancji znacznie mnie odstrasza.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2024, 09:36:43 »
Montaż dodatkowego wyposażenia, które nie zostało oficjalnie zatwierdzone przez gwaranta, nie powoduje automatycznej utraty czegokolwiek.
Gwarant ponosi jednak odpowiedzialność tylko za te problemy, które leżą po stronie pojazdu i nie są spowodowane rzeczami/akcesoriami domontowanymi.
I to zadaniem ASO jest potwierdzenie, czy zgłoszona usterka jest przypisana odpowiedzialności gwaranta i tylko wówczas taka usterka może zostać usunięta na jego koszt.
Masz wątpliwości lub ktoś odrazu na wstępie stwierdził, że "już po gwarancji"? Bierzesz to stanowisko od nich na PIŚMIE i zgłaszasz ten przepadek w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Tyle w temacie

Offline trasek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2024, 09:41:25 »
Dziękuję za odpowiedź!

Handlowiec - jak to oni, powiedział mi, że w przypadku jakiejkolwiek ingerencji w elektrykę, traci się na nią gwarancję.
Hipotetycznie  załóżmy taki scenariusz - po zainstalowaniu dodatkowej blokady can, w przeciągu miesiąca przestało działać radio. ASO odrzuca gwarancję, tłumacząc, że canlock siał po linii CAN i przez to radio się uszkodziło. No i teraz (moim zdaniem) jest problem. Bo jak niby mam im udowodnić, że tak się nie stało faktycznie?

Jak wygląda kwestia gwarancji po instalacji LPG? Podejrzewam, że wtedy jest wycinana gwarancja na silnik i elektrykę?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2024, 09:49:56 »
mam im udowodnić

To nie Ty masz udowadniać tylko oni Tobie

Stanowisko Toyoty w kwestii montażu instalacji poza ASO co do LPG z tego co wiem jest jednoznaczne i w takim przypadku gwarancją nie będą objęte
wszystkie elementy, na który bezpośredni wpływ ma instalacja LPG, czyli m.in: głowica, układ korbowo-tłokowy, układ elektryczny silnika, wydechowy, katalizator czy sondy.

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2024, 13:02:30 »
Powiem wam jak u mnie było. Kupiłem toyotę ale nie mieli alarmu przy odbiorze, po miesiącu zaprosili do ASO i tam zamontowali alarm. Następnego dnia po montażu alarmu auto nie odpaliło. Pomoc drogowa odpaliłem i do ASO. Tam po 3 dniach oddali wymienili na nowy akumulator i mówią że ok. Z nów powtórka z rozrywki po 2 dniach. Znów auto ląduje w ASO i tym razem naprawa i testy trwają ponad 2 miesiące :)
Koniec końców poradzili sobie ale trwało to bardzo długo. I pytanie czy montaż poza ASO alarmu i taki problem, czy naprawiali by takie usterki na gwarancji ?
Teraz mam nową odebraną na dniach i też nie ma alarmu, mam za jakiś czas się zgłosić na montaż, ale zastanawiam się czy go montować ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2024, 13:59:53 »
ponad 2 miesiące :)

Fundamentalne pytanie co można naprawiać dwa miesiące i jaka była przyczyna usterki o której zostałeś rozumiem poinformowany?

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2024, 20:56:41 »
Nie mogli ustalić jak to się dzieję że w ciągu doby akumulator jest rozładowywany do zera. Po zdjęciu alarmu wszystko było ok, jak go znów założyli uciekał prą. Po ok 2 miesiącach i wizyty fachowców z innego salonu doszli do wniosku że złe oprogramowanie jest. Po zmianie oprogramowania i wymianie akumulatora wszytko śmigało jak należy. Nie miałem ciśnienia aby zrobili na już, bo dostałem lepsze auto i większe jako zastępcze. Ale teraz mam dylemat bo kilka dni temu odebrałem nową corollę i zastanawiam się czy montować alarm. 

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2024, 21:00:36 »
Jeśli jest problem z alarmem to jest stosowny nr telefonu na infolinię SEMECO i przyjeżdża konkretny człowiek, który ogarnia temat w godzinę, góra dwie. Nawet u Klienta.

Także lekko żenujący temat i podejście

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marca 2024, 21:06:42 »
Ponoć w tym przypadku dzwonili pisali nawet do Włoch. Po co, na co, nie wiem, czemu to tak długo trwało. Po ok 3 tyg napisałem pismo aby był ślad że tyle się z tym borykają. Po prostu, nie mogli sobie z tym poradzić i tyle. Po wszystkim stwierdzili że niby 2 takie przypadki w Polsce mieli, nie wnikałem bo miałem czym jeździć a finalnie naprawili wszystko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl