Autor Wątek: przeglad i spaliny  (Przeczytany 7096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izadan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: proace verso
przeglad i spaliny
« dnia: 02 Lutego 2024, 15:52:57 »
Wybaczcie, ze zakladam nowy watek , nie moge znalezc tego z czym mam problem.

Mam Toyote proace verso 4 letnia, kupilam 2 letnia, tydzien temu zrobilam pierszy przegrlad dopiero po kupnie i nie przeszedl z powodu za duzych spalin :/
 Nie rozumiem dlaczego? Przeciez ma euro6, sprzedalam auto z euro5 by wlasnie moc nomalnie jezdzic a tu takie cos.
Jeszcze wiele lat bede splacac to auto a tu sie okazuje, ze nie spelnia wymogow?
 Poradzcie cos, dlaczego tak sie stalo? i co spowodowalo takie wysokie spaliny?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: przeglad i spaliny
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2024, 15:57:03 »
A jakie wartości konkretnie na przeglądzie zostały przekroczone?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline izadan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2024, 19:01:58 »
mialo ponad 200 a powinno byc 147?
Jesli dobrze pamietam.

Offline izadan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2024, 09:43:59 »
Nikt nie ma tego problemu?
oddalam auto do garazu by to naprawili, pojechalam znow na przeglad i przeszedl LEDWO, bo sie miescil ale w gornych partiach.
Czy to naprawde tak juz bedzie co roku?  auto mialo spelniac normy na kilkanascie lat a ja juz po 4 latach mam problemy z przegladem :( 
 co moze byc przyczyna?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2024, 09:47:29 »
Zapytaj sprzedającego co się stało z katalizatorem.
Przypuszczam, że masz auto z silnikiem 1.2.
Więcej informacji znajdziesz ma forum Peugota albo Citroena.
To auto z Toyoty ma tylko logo ma masce i kierownicy. :)
Reszta to francuskie paście.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 09:50:34 wysłana przez KubaCamry »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2024, 10:28:27 »
Mówimy o Polsce? Ostatni raz spaliny na przeglądzie sprawdzano mi chyba jeszcze w ubiegłym wieku.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2024, 10:31:38 »
Mówimy o Polsce? Ostatni raz spaliny na przeglądzie sprawdzano mi chyba jeszcze w ubiegłym wieku.
Raczej Belgia…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2024, 10:42:47 »
To po co pytać na polskim forum?

Offline izadan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2024, 11:25:47 »
Zapytaj sprzedającego co się stało z katalizatorem.
Przypuszczam, że masz auto z silnikiem 1.2.
Więcej informacji znajdziesz ma forum Peugota albo Citroena.
To auto z Toyoty ma tylko logo ma masce i kierownicy. :)
Reszta to francuskie paście.

Nie, silnik jest 2.0, kupilam auto nie od czlowieka a normalnie w garazu Toyoty.

Tak Belgia, tu wymogi sa rygorystyczne, przy kazdym przegladzie- koniecznie.

To po co pytać na polskim forum?
A co za roznica, auta sa na calym swiecie?
Poza tym polscy faceci znaja sie bardziej niz belgijscy, oni oddaja tylko do naprawy i nic ich nie interessuje, albo kupuja kolejne.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2024, 11:56:42 »
To może wróćmy kolejny raz do początku - a jakie wartości konkretnie na przeglądzie zostały przekroczone? Jakiś wydruk czy coś?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline izadan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2024, 13:21:41 »
To może wróćmy kolejny raz do początku - a jakie wartości konkretnie na przeglądzie zostały przekroczone? Jakiś wydruk czy coś?
Kupilam 2 letnia Toyote, ktora musiala przejsc jakos przeglad do sprzedazy, prawda?
W Belgii od 2022 r. pojazdy z silnikiem diesla muszą spełniać co najmniej normę Euro 5 lub 6.
No moj ma euro 6.
W Belgii przy kazdym przegladzie sprawdzaja spaliny , 
Mialo grubo ponad 200 a powinno byc 147, dostalam czerwona kartke i 2 tyg na poprawienie tego.
Pojechalam do garazu bo auto ma jeszcze gwarancje (toyoty) ale okazalo sie, ze gwarancja nie obejmuje wydechu :/, pan mi dolal jakiegos plynu, sadze, ze na przeczyszczenie tego wszystkiego, posmigal, sprawdzil i powiedzial, ze moge znow jechac na przeglad.

Tym razem przeglad przeszedl, ale mimo wszystko bylo blizej wyzszej normy, czyli nie 147 a cos okolo ponad 170.
Ok, mniej ale dla nich ciagle za duzo!
Dostalam zielona kartke ale z adnotacja na te spaliny, mimo wszystko!

Wiec wrocilam do garazu i pytam sie tego mechanika, czy ja juz tak co rok mam przjezdzac i cos dolewac i poprawiac? przeciez auto mialo spelniac normy europejskie, tak?
Polecil mi zebym nie zalaczala ogrzewania ani nic przed przegladem ( przeglad  styczen/ luty) , ze temperatura ma tez znaczenie, jeszcze jakies tam bzdety jeszcze, bylo na dworzu -10 auto nie bylo rozgrzane... eh.
On twierdzi, ze nic nie jest zapsute nie wymagal ode mnie bym zostawila auto do naprawy czy tam wymiany czegos.

Stad moje pytanie do posiadaczy takiego auta czy macie tez takie problemy? bo auto ma 4 lata a wychodzi na to, ze nie bedzie mi przechodzilo przegladu :(

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2024, 20:22:29 »
Skoro kupiłaś i masz w papierach euro 6, a auto nie spełnia tej normy na badaniach, to oddaj sprzedawcy.
Jak kupiłaś w salonie Toyoty to pisz do centrali w BE.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maja 2025, 19:59:40 »
Kupilam 2 letnia Toyote, ktora musiala przejsc jakos przeglad do sprzedazy, prawda?
W Belgii od 2022 r. pojazdy z silnikiem diesla muszą spełniać co najmniej normę Euro 5 lub 6.
No moj ma euro 6.
W Belgii przy kazdym przegladzie sprawdzaja spaliny , 
Mialo grubo ponad 200 a powinno byc 147, dostalam czerwona kartke i 2 tyg na poprawienie tego.
Pojechalam do garazu bo auto ma jeszcze gwarancje (toyoty) ale okazalo sie, ze gwarancja nie obejmuje wydechu :/, pan mi dolal jakiegos plynu, sadze, ze na przeczyszczenie tego wszystkiego, posmigal, sprawdzil i powiedzial, ze moge znow jechac na przeglad.

Tym razem przeglad przeszedl, ale mimo wszystko bylo blizej wyzszej normy, czyli nie 147 a cos okolo ponad 170.
Ok, mniej ale dla nich ciagle za duzo!
Dostalam zielona kartke ale z adnotacja na te spaliny, mimo wszystko!

Wiec wrocilam do garazu i pytam sie tego mechanika, czy ja juz tak co rok mam przjezdzac i cos dolewac i poprawiac? przeciez auto mialo spelniac normy europejskie, tak?
Polecil mi zebym nie zalaczala ogrzewania ani nic przed przegladem ( przeglad  styczen/ luty) , ze temperatura ma tez znaczenie, jeszcze jakies tam bzdety jeszcze, bylo na dworzu -10 auto nie bylo rozgrzane... eh.
On twierdzi, ze nic nie jest zapsute nie wymagal ode mnie bym zostawila auto do naprawy czy tam wymiany czegos.

Stad moje pytanie do posiadaczy takiego auta czy macie tez takie problemy? bo auto ma 4 lata a wychodzi na to, ze nie bedzie mi przechodzilo przegladu :(
I jak w tym roku? Przeszło przegląd?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline corollafan1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2025, 15:10:06 »
Hej, w Twoim przypadku to raczej nie kwestia normy Euro, tylko problemu technicznego – nawet auto z Euro 6 może nie przejść przeglądu, jeśli DPF, EGR albo sondy lambda są zabrudzone albo uszkodzone. Czasem wystarczy czyszczenie filtra cząstek stałych albo serwis układu recyrkulacji spalin, żeby emisja spadła do normy. Najlepiej zrobić diagnostykę i sprawdzić dokładnie silnik oraz układ wydechowy, wtedy będziesz wiedziała, co konkretnie powoduje te wysokie spaliny.
https://remont1.pl/ogolne-porady/kiedy-zdecydowac-sie-na-kompleksowy-remont-domu/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl