Autor Wątek: Rav 4 hybrid 2,5 2019 - drgania silnika na postoju - skrzynia w pozycji P  (Przeczytany 4635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline davidkostek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota rav4
Witam.
Od niedawna mam problem podczas postoju w pozycji P (parking). Szarpanie silnikiem narasta liniowo. Trzęsie się cała karoseria. W momencie zmiany biegu na drive problem ustępuje. W momencie zmiany na Neutral - także nie szarpie. Najczęściej szarpanie pojawia się na zimnym silniku. Gdy jest rozgrzany szarpie mniej. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Szukałem na forum ale widzę, że chyba będę pierwszy.
Dodam, że świece wymieniałem , brak błędów, zero innych objawów.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Rav 4 hybrid 2,5 2019 - drgania silnika na postoju - skrzynia w pozycji P
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2024, 13:33:42 »
Raczej normalna sprawa, może wcześniej nie zaobserwować tego i nie skupiłeś się na tym.  Układ posiada dwa układy wtryskowe bezpośredni i pośredni i między sobą sie przełącza stąd odczuwalne wibracje.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2024, 14:14:42 »
U mnie w Carmy, zwłaszcza w zimie, potrafi szarpać jak w Ursusie C30.
Tu nie masz co szukać odpowiedz jest prosta TTTM.

Offline davidkostek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2024, 15:09:10 »
Gdyby było tak, że od samego początku były takie objawy to byłbym skłonny przyjąć tezę, że tak ma być ale 2 lata użytkowania było jak do tej pory perfekcyjne. Myślałem, żeby olej w skrzyni zmienić albo znowu świece no ale im więcej takich odpowiedz jak poprzedników tym bardziej będę skłonny topi prostu starać się ignorować

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2024, 15:21:59 »
Witamy na forum
Wypada sprawdzić czy pojawiają się w trakcie tej pracy wypadania zapłonu oraz stopień otwarcia EGR, można też go wysterować i zamknąć obserwując czy drgania się zmniejszają. To pozwoli powiedzieć coś więcej. Zwłaszcza że zawory się utlenialy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline davidkostek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2024, 15:40:33 »
Witamy na forum
Wypada sprawdzić czy pojawiają się w trakcie tej pracy wypadania zapłonu oraz stopień otwarcia EGR, można też go wysterować i zamknąć obserwując czy drgania się zmniejszają. To pozwoli powiedzieć coś więcej. Zwłaszcza że zawory się utlenialy
a jaki to może mieć wpływ gdy skrzynia jest w pozycji N? Wtedy nic nie trzęsie… sam silnik pracuje perfekcyjnie. Karoseria bez drgań. Tutaj właśnie jest ta zmyłka i różnica. Problem jest tylko na P. Podczas jazdy i postojów na światłach (w trybie D) również nie ma problemu. Na autohold jak stoi to też wszystko ok. Jeśli zrzucę wskazanie na parking to znow drgania powracają. Nasilają się liniowo aż do rzucania całą karoseria.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2024, 15:47:55 »
Nic nie trzęsie na N bo na N bateria trakcyjna nie jest ładowana i nie ma obciążenia silnika spalinowego
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Marcin74

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marca 2024, 10:02:48 »
Tak jak pisze kolega Colin. W pozycji N nic nie trzęsie, gdyż nie ma ładowania baterii. Że nie ładuje baterii widać to na wyświetlaczu gdy ustawimy wyświetlanie pracy układu napędowego. Drgania są na pozycji P, gdy silnik ładuje baterię. Czy jest to normalne gdyż trochę mnie to niepokoi?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2024, 10:42:01 »
Warto mieć świadomość, że w napędzie HSD Toyoty nie ma żadnego sprzęgła (rozłączanego), a wszystkie trzy silniki na przedniej osi (spalinowy i elektryczne MG1, MG2) są na stałe i na sztywno ze sobą połączone poprzez przekładnię planetarną.
Gdy mamy położenie P i silnik spalinowy się załącza by ładować akumulator trakcyjny to pewne siły / momenty z powodu luzów w przekładniach i w blokadzie napędu (blokada mechaniczna na P) przenoszą się na przednie koła.
W położeniu P jest co prawda automatycznie zaciągany hamulec ręczny ale tylko na tylnej ośce (chyba, że ktoś sobie to wyłączy).
Dlatego drgania powodowane włączaniem silnika spalinowego są mniej odczuwalne gdy wciskamy hamulec nożny (np. w położeniu D) - koła przednie są wtedy zablokowane dodatkowo hamulcem.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2024, 10:44:49 wysłana przez Markid »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2024, 15:54:11 »
śmiem polemizować. nie ma sprzęgła, wiec silniki nie są w żaden sposób spięte. żeby auto w ogóle ruszyło, jeden z nich musi wytworzyć moment hamujący. przekładnia planetarna zarządza całym tym ambarasem. hamulec ręczny nie ma nic do rzeczy, nawet autohold jest realizowany z zasobnika ciśnienia pompy aby. tak ja to widzę..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2024, 16:36:34 »
śmiem polemizować. nie ma sprzęgła, wiec silniki nie są w żaden sposób spięte. żeby auto w ogóle ruszyło, jeden z nich musi wytworzyć moment hamujący. przekładnia planetarna zarządza całym tym ambarasem. hamulec ręczny nie ma nic do rzeczy, nawet autohold jest realizowany z zasobnika ciśnienia pompy aby. tak ja to widzę...
A ja muszę polemizować, choć za tym nie przepadam.
Mamy w HSD 4 elementy, które mogą się obracać: silnik spalinowy, 2 silniko-generatory i koła przedniej osi (dla uproszczenia pomijam przekładnię różnicową oraz to że są dwa koła przednie), jeśli zablokujemy przednie koła (np. położenie P) oraz 2 z 3 silników (np. elektryczne poprzez podanie zasilania tak by wytwarzały moment przeciwny do momentu, który chce nimi obrócić), to tym 3 silnikiem nijak nie obrócimy gdyż jest to połączenie sztywne z tymi pozostałymi elementami.
Dla lepszej ilustracji, załóżmy, że ten mechanizm ma tylko 2 elementy ruchome (tylko po to aby zobrazować zależność), np. dwa silniki elektryczne połączone przekładnią.
Nie ma w tym wypadku możliwości aby jednym z nich kręcić, a drugi zatrzymać.
Inny przykład - tym razem z naszego HSD - jeśli zablokujemy elektrycznie (podając odpowiednie zasilanie) 2 silniki elektryczne, to koła są na sztywno (z określonym przełożeniem) połączone z silnikiem spalinowym - dzięki temu można np. hamować silnikiem. Kolejny przykład - gdy zablokujemy koła w pozycji P to silnik spalinowy może obracać silnikami elektrycznymi i to robi - wystarczy, że jeden z nich będzie blokowany elektrycznie przed obrotami, a wtedy drugi odbiera energię od spalinowego i wytwarza prąd do ładowania baterii trakcyjnej.

Nasz rzeczywisty HSD ma tych ruchomych elementów 5 (2 koła, 2 silniki el. i silnik spalinowy) i dlatego może się wydawać, że nie jest to sztywne połączenie ale one wszystkie są ze sobą jednak połączone na sztywno - mam nadzieję, że wyjaśniłem i za bardzo się nie wymądrzałem.

ps. o hamulcu postojowym pisałem w zasadzie to samo co ty - działa na tylną oś, więc przedniej nie tyka.
Natomiast po wciśnięciu nożnego przednie koła są hamowane, przy autohold również.
W położeniu P to hamowanie nożnym dodatkowo usztywnia przednie koła, gdyż sama blokada P w przekładni ma pewien niewielki luz i bez hamulca pozawala na niewielkie ruchy kół przednich.
To wyjaśnia dlaczego włączenie spalinówki na P jest odczuwalne, a na D z hamulcem nie.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2024, 16:42:40 wysłana przez Markid »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marca 2024, 21:05:36 »
@Markid… nie bądź taki sztywny. :)

Sztywno stoisz na stanowisku, że wszystko jest połączone na stałe?
A co to jest za część?
https://allegro.pl/oferta/prius-iv-1-8-hybryda-sprzeglo-komplet-14286452520

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marca 2024, 21:10:16 »
@Markid… nie bądź taki sztywny. :)

Sztywno stoisz na stanowisku, że wszystko jest połączone na stałe?
A co to jest za część?
https://allegro.pl/oferta/prius-iv-1-8-hybryda-sprzeglo-komplet-14286452520
tłumik drgań?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Marca 2024, 22:09:10 »
;) ano tak, ponadto zabezpieczenie przeciążeniowe.
Kuba trafiłeś w 10, w średniej miałem ksywkę "Sztywny" i pewnie skądś się to brało ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl