Wolisz zapychającą się magistrale olejową z powodu łuszczenie się paska rozrządu w Puretechu? :p
" Absolutnie nie wolę takiego silnika. Nawiasem mówiąc byłem we wszystkich salonach oprócz Suzuki . W Peugeot , czy Citroenie na moje pytanie " pasek czy łańcuszek , kiedy wymiana ? ) , sprzedawca odkręcił wlew oleju silnikowego , a tam widać kawałek paska i kontrola po każdej wymianie oleju , ewentualnie wymiana paska , bo łuszczy się i zatyka smok.
W Reno Clio V nie mógł nachwalić się silnika . Natomiast mechanik w Mitsubishi , który podłączał w salonie akumulatory do ładowania , nic nie mógł powiedzieć o tym silniku , bo u nich to nowość.
Wracając do silnika Toyoty. Dotarłem do takiej opinii użytkownika nowego Yarisa :
" Miałem trochę obaw co do 3 cylindrów ale pracuje równo, nie trzęsie. Zauważyłem, że auto jest bardzo podatne na boczne podmuchy wiatru przy prędkościach powyżej 140km/h. Nie testowałem prędkości maksymalnej bo ten silnik nadaje się do raczej spokojnej jazdy, choć jeśli trzeba to potrafi dość płynnie przyspieszyć nawet na biegach wyższych. Aby nie mieć problemu z zaworem EGR należy po dotarciu silnika (około 2000 km) utrzymywać powyżej 2000 obr/min. Zbyt wolna jazda na niskich obrotach oraz szybka zmiana biegów na wyższe (sugerowana przez komputer) przyspoży w przyszłości problemy z zaworem EGR i jego chłodniczką. Wyższe ciśnienie w układzie EGR zapobiega gromadzeniu się nagaru. A więc nie bójmy się wciskać pedał gazu. "
źródło :
https://www.motobenzyna.pl/silniki/silnik-toyota-1-5-12v-dynamic-force-125km-m15a-fks.htmlCo sądzisz o tym , odpowiednia jazda na wyższych obrotach zapobiegnie usterce ?