Autor Wątek: Nie mogę otworzyć auta...  (Przeczytany 7411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 2007
Nie mogę otworzyć auta...
« dnia: 05 Lutego 2024, 11:38:21 »
Dzień dobry wszystkim...
Jestem aktualnie nieszczęśliwym posiadaczem Aurisa z 2007 roku do którego nie mogę się dostać.
Samochód kilka dni temu zamknął się całkowicie normalnie.
Centralny zamek nie działa, dioda na kluczyku miga więc zakładam że to nie bateryjka. Kluczyk od zapłonu najparwdopodobniej od nieużywania zamka w drzwiach od kierowcy nie chcę wejść do zamka.
Pytanie czy ktoś się orientuje czy w innych dzrzwiach pod zaślepkami lub gdzieś w bagażniku są dodatkowe zamki? Jeśli tak to w jaki sposób zdjąć zaślepki z klamek?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Nie mogę otworzyć auta...
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2024, 11:43:47 »
Witaj,

Na początek zakup np. preparat do wkładek zamków Gerda lub inną adekwatną chemię i zapuść do środka. Być może uda się rozruszać.
Wyjmij baterię z pilota i zmierz napięcie albo wymień na nową.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2024, 14:25:25 »
Wymiana baterii niestety nie przyniosła rezultatu  <zalamka>
Zapuściłem środek do zamka ale biorąc pod uwagę że klucz nie wchodzi nawet do połowy i czuje twardy opór myślę że to też się nie uda.
Zauważyłem też że nie miga w środku dioda od alarmu co mogło by sugerować akumulator (Chociaż bardzo bym się zdziwił bo ma jakieś 8 miesięcy a ostatnio nie było żadnych mrozów a gdy wcześniej były to palił bez problemu).
Stąd pytanie o alternatywne metody dostania się do środka lub chociaż pod maskę żeby sprawdzić co z akumulatorem.
Czy naprawdę w tym aucie jest tylko jeden zamek do drzwi od kierowcy?

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2024, 15:57:01 »
Na 1 zdjęciu widać jaki problem jest z kluczem natomiast na drugim widok klamek w pozostałych drzwiach.
Myślicie że pod tymi zaślepkami mogą się kryć zamki czy nawet nie ma co próbować tego zdejmować?

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2024, 15:57:43 »
Na 1 zdjęciu widać jaki problem jest z kluczem natomiast na drugim widok klamek w pozostałych drzwiach.
Myślicie że pod tymi zaślepkami mogą się kryć zamki czy nawet nie ma co próbować tego zdejmować?

https://imgur.com/a/bYA1vis

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2024, 16:22:22 »
Pomacaj dół zaślepki w innych drzwiach, czy nie ma otworu. W innych markach można ją zdjąć.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2024, 16:37:30 »
Jeżeli jest dostęp od dołu do komory silnikowej, to może jakimś cudem sięgniesz do linki otwierającej pokrywę i pociągnij za nią aż zamek się odblokuje. Dawno temu tak otwierałem swego Poloneza a potem też Opla Kadetta E.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 16:39:07 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2024, 18:45:56 »
Niestety nie ma żadnych otworów w zaślepkach a jeszcze nie jestem na tyle zdesperowany żeby je wyłamywać i sprawdzać co jest pod spodem, tym bardziej że skoro są tak mocno zabite to najprawdopodobniej nie ma pod nimi zamka i w całym aucie jest on tylko jeden :embarassed:

Dostęp do komory od spodu bardzo utrudniony, więc raczej marne szanse żebym coś tam chwycił.

A co myślicie o metodzie z filmu poniżej? Jestem prawie pewien że to kwestia rozładowanego akumulatora, a tam koleżka podpina drugi przez żarówkę podświetlenia tablicy. Ma szanse zadziałać czy lepiej nie ryzykować żeby czegoś dodatkowo nie spalić?
https://www.youtube.com/watch?v=2kVmIPMfJQE

A może lepiej zadzwonić po jakiegoś magika od zamków? Tylko kolejne pytanie czy skoro nawet nie jestem w stanie włożyć kluczyka do zamka to da się go wogóle otworzyc?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2024, 21:04:30 »
Zamek masz tylko w drzwiach kierowcy.
Smaruj, psikaj, próbuj rozruszać kluczykiem, w końcu puści.
Jak kluczykiem nie możesz otworzyć to „awaryjne otwieranie” niewiele pomoże.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2024, 21:14:50 »
Jaki jest w Aurisie klawisz blokowania? Toyotowy przy klamce?
Możesz spróbować odgiąć ramkę szyby i łyżką do butów lub czymś podobnym przycisnąć klawisz blokady.
Jeżeli chciałbyś stłuc szybę to najlepiej opuszczaną w tylnych drzwiach. Najmniejsze zazwyczaj są najdroższe.
Najprościej szybę kierowcy ale lepiej tylną. Z tyłu możesz założyć choćby czarną folię i dojedziesz do warsztatu a w przednich drzwiach wypadałoby mieć jakąś widoczność.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2024, 08:24:28 »
Zamek masz tylko w drzwiach kierowcy.
Smaruj, psikaj, próbuj rozruszać kluczykiem, w końcu puści.
Jak kluczykiem nie możesz otworzyć to „awaryjne otwieranie” niewiele pomoże.

Będę próbował ale raczej marne szanse, nie chce pchać klucza mocno na siłę do środka żeby nie pogorszyć sytuacji, a opór jest silny.
Właśnie też miałem takie obawy czy skoro zamek jest w takim stanie to uda się go awaryjnie otworzyć.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2024, 08:25:57 »
Czy naprawdę nie jest najlepszym sposobem ten pokazany na filmiku? Pożyczyć od kogoś akumulator i z zewnątrz podpiąć go do masy i żarówki oświetlającej tablicę rejestracyjną.

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2024, 08:27:36 »
Jaki jest w Aurisie klawisz blokowania? Toyotowy przy klamce?
Możesz spróbować odgiąć ramkę szyby i łyżką do butów lub czymś podobnym przycisnąć klawisz blokady.
Jeżeli chciałbyś stłuc szybę to najlepiej opuszczaną w tylnych drzwiach. Najmniejsze zazwyczaj są najdroższe.
Najprościej szybę kierowcy ale lepiej tylną. Z tyłu możesz założyć choćby czarną folię i dojedziesz do warsztatu a w przednich drzwiach wypadałoby mieć jakąś widoczność.

Tak, przycisk jest w klamce, coś więcej na temat tego jak mam przycisnąć ten klawisz? Czego dokładnie szukać?
Biorąc pod uwagę co piszecie na temat awaryjnego otwierania coraz bardziej skłaniam się do opcji z szybą. Znalazłem już na olx za 50 zł taką która powinna pasować. Na coś szczególnego zwrócić uwagę podczas zakupu i samej akcji? Będę w stanie jako człowiek o przeciętnych umiejętnościach technicznynych sam wstawić nową? Jak bardzo skomplikowany jest to proces?

Offline JagaFan17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2024, 08:28:42 »
Czy naprawdę nie jest najlepszym sposobem ten pokazany na filmiku? Pożyczyć od kogoś akumulator i z zewnątrz podpiąć go do masy i żarówki oświetlającej tablicę rejestracyjną.

Doczytałem tam dalej w komentarzach że ta metoda ma jedną wadę, trzeba mieć włączone światła żeby to zadziałało co niestety w moim przypadku ją dyskwalifikuje.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2024, 08:33:31 »
Zadzwoń do speca od otwierania zamków samochodowych, oni mają swoje tajne metody.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl