Autor Wątek: Żarówki  (Przeczytany 18465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zygert

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Października 2005, 08:23:45 »
Cytat: Rysiu16
Zygert - odkręciłbyś moduł ABS? aby wymienić żarówkę. Nie prościej odkręcić dwie śruby 10 plus wkręt i reflektor sam wypada do rąk nisz wybudowywać akumulator i wypinać go od instalacji?

Oj szanowni forumowcy. Przepraszam, że dawno nie zaglądałem. Nawiązując do postów: Przecież akumulatora nie trzeba odkręcać (podałem bo tak wygodniej - w wyciągnąć cały reflektor to nie lada wyczyn). W instrukcji jest napisane odkręcić ABS (lewy reflektor) /Wlot Powietrza (prawy reflektor). Nie potrzeba żadnych śrubokrętów (wystarszy zapałka). Tam są takie wciskane plastikowe COŚ. Więc może źle sięwyraziłem pisząc ODKRÊCAÆ (tak naprawdęto trzeba tylko wyciągnąć zatrzask i to coś w co wchodzi zatrzask i żarówkęmożna wymienić bez narzędzi typu "12"/"10". Ale na podstawowym wyposażeniu jest narzędzie którym błyskawicznie akumulator można odkręcić i jest wtedy najwygodniej. Ale fakt instalacjętrzeba odpinać i trochęzachodu. Więc reasumując: usuwamy nasadkęz rury doprowadzającej powietrze i moduł ABSu i ślepka Toyki są już dla nas dostępne.

Pozdrawiam

zygert

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Października 2005, 08:32:36 »
Cytat: porkbone
No fajnie , ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie :
"Czy przepalenie żarówki jest jakoś sygnalizowane np na desce?"
oczywiście nie mówięo poświetleniu deski tylko pozostałych żarówek
Teoretycznie wszystko mozna sprawdzić np podjechać do jakiegoś
muru , ale jak np kierunek z tyłu kipnie i jakiś koleś mi wjedzie w kufer
albo z przodu i wyjedzie z tekstem że kierunku nie wrzuciłem ?

Ja wiem kiedy żarówka sięprzepala - kiedy inni kierowcy w nocy szybko zjeżdżają z lewego pasa gdy toyka z jednym okiem pocina. A dlaczego? Myślą, że to ścigacz jedzie i nie ma co motocykliście zawalać drogi. Miałem ostatnio na trasie taką akcję. Ostro drapałem sięw głowędlaczego mi tak wszyscy zjeżdżają (bardzo bardzo wcześnie). Wcześniej trzeba było "prosić" o zjechanie lub telepać sięza "Panem w kapeluszu z 60km/h gdzie ograniczenie do 90km/h".

Pozdrawiam

Spro-ket

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Października 2005, 10:13:25 »
Cytat: zygert
Ostro drapałem sięw głowędlaczego mi tak wszyscy zjeżdżają (bardzo bardzo wcześnie).

Niezły sposób   :shock:   (wyjąć jedna żarowkęi włączyć długie) , że tez nie wpadlem na to wcześniej    :aduh    :-DD  
Zostało Ci coś na głowie od tego drapania ?

No fajnie , ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie

Skoro żaden z użytkowników Twojego modelu tego nie potwierdził , to widocznie nie ma.
Czy tak trudno sprawdzić światła przed jazdą (skoro masz takie obawy) , przecież kilkanascie sekund to zajmuje.
Pozdro

pankuba

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Października 2005, 11:56:27 »
Cytat: Yaryś
no zmiana zaroweczki we12 jest utrapieniem co za glaby to wymyslily..aso mowi ze wyjmuja akumulator z prawej.(pan magik na shellu zmienil bez wyjmowania akumulatora 25minut mordęgi).

utrapieniem jak utrapieniem, wygodna nie jest to fakt, ale 25 min to przesada (może za 1 razem), mnie zajmuje to góra 10 (chyba że w sedanie jest troche łatwiej :?: )

ale wyjmować akumulator to już przesada

trzeba miec po prostu zręczne rączki  :D

pankuba

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Października 2005, 11:58:45 »
No fajnie , ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie :
"Czy przepalenie żarówki jest jakoś sygnalizowane np na desce?"

jak to nie :? , odpowiedziałem ci że wg mnie NIE

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
¿arówki
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Października 2005, 19:10:41 »
Cytat: zygert
le jak np kierunek z tyłu kipnie i jakiś koleś mi wjedzie w kufer
albo z przodu i wyjedzie z tekstem że kierunku nie wrzuciłem ?

jak kierunek kipnie (fajne określenie - prawie jak KOPYTKO  :D ) to kontrolka inaczej mruga (szybciej) - zrób test - wyjmij jedeną żarówkęod kierunku i włącz miganie - zobaczysz jak reaguje

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

gonia77

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Października 2005, 20:10:38 »
Cytat: pankuba
Yaryś napisał/a:
no zmiana zaroweczki we12 jest utrapieniem co za glaby to wymyslily..aso mowi ze wyjmuja akumulator z prawej.(pan magik na shellu zmienil bez wyjmowania akumulatora 25minut mordęgi).

utrapieniem jak utrapieniem, wygodna nie jest to fakt, ale 25 min to przesada (może za 1 razem), mnie zajmuje to góra 10 (chyba że w sedanie jest troche łatwiej  )

ale wyjmować akumulator to już przesada

trzeba miec po prostu zręczne rączki

No ja jestem dzis po przygodzie z zarowkami  :cry: Chcialam wymienic na te +50% i jak zapytalam w ASO o cene to padlam - 50 zeta. Uczynny kolega mechanik powiedzial, ze mi je wymieni za friko i ... urwal mi jakis kabel - w koncu nie mialam w ogole swiatel z jednej strony i musialam pojechac do ASO... tyle, ze wtedy kosztowalo mnie to juz 2 x 50 zeta. Coz mowia, ze chytry dwa razy traci i maja racje.
Zastanawia mnie tylko - jak ja sama mam sobie wymienic zarowke, gdy mi sie np przepali gdzies po drodze  :?  :aduh

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
¿arówki
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Października 2005, 20:26:18 »
Cytat: gonia77
Zastanawia mnie tylko - jak ja sama mam sobie wymienic zarowke, gdy mi sie np przepali gdzies po drodze

kup sobie CB Radio i... wołaj o pomoc (może trafisz na kogoś z nas)
a poza tym to żarówki sięczęsto nie przepalają... tak mniej wiećej raz na 1,5 - 2 lata

całkiem serio mówię

gonia77

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Października 2005, 20:28:32 »
Cytat: E9
kup sobie CB Radio i... wołaj o pomoc (może trafisz na kogoś z nas)
a poza tym to żarówki sięczęsto nie przepalają... tak mniej wiećej raz na 1,5 - 2 lata

No to ok - skorzystam  :D ale skoro wytrzymuja tak dlugo - to moze wiecej nie bede musiala ich juz wymieniac  :wink:
A swoja droga to wymienilam je w koncu w ASO, a dopiero w domu sie zorientowalam, ze nie oddali mi moich poprzednich zarowek  :evil: a w koncu byly calkiem dobre.. chyba jutro sie im przypomne :twisted:

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
¿arówki
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Października 2005, 20:32:57 »
a w koncu byly calkiem dobre.. chyba jutro sie im przypomne

"Pani, jakie żarówki ??"

:twisted:

tmx

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Października 2005, 09:45:49 »
Ja proponuje Tungsam +60% - 25 zł z aparke - poprzednie wytrzymały rok -i nadal działają ale juz nie sa takie jasne.
Ja sobie radze z wymiana sam w 15 minut para. Ale to w e-10.
A może w saerwisie takie cieniasy:)
TMX

pankuba

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Października 2005, 11:43:16 »
Zastanawia mnie tylko - jak ja sama mam sobie wymienic zarowke, gdy mi sie np przepali gdzies po drodze  

Jak to jak :?: ręką :D damskie rączki będą tam pasowały akurat  8)

gonia77

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Października 2005, 12:38:05 »
Jak to jak  ręką  damskie rączki będą tam pasowały akurat

Byc moze, ale z moja znajomoscia tematu pewnie skonczyloby sie na demolce lamp  :twisted: skoro mechanik urwal kabel i generlanie kiepsko mu szlo, to ja wole sie nie zabierac za takie rzeczy  :P
Poza tym mam nadzieje, ze zanim sie przepali kolejna zarowka to bede juz jezdzic innym modelem  :wink:

Jackal

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Października 2005, 12:53:29 »

Jak to jak :?: ręką :D damskie rączki będą tam pasowały akurat  8)

Nie będą :-)

Chyba że kobieta ma lat ... 5, ale wtedy nie zmieni żarówki ;-) :D

pankuba

• Gość
¿arówki
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Października 2005, 11:35:24 »
gonia77 eee no wiesz ty na pewno bys podeszła do tego z uczuciem i nic takiego by sie nie zdarzyło   :adiabelek  

Jackal cóż za brak wiary   :lol:  i to u Najwyższego Kapłana   :bnono    :adiabelek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl