Odkopuję stary wątek.
Szumy w radiu FM wcale nie zniknęły jak wcześniej pisałem, bardzo dużo zależy od pogody i miejsca. Po prostu trafiłem na taki moment, że akurat szumów nie było. Z mojego doświadczenia najgorsze szumy są jak jest super pogoda i świeci słońce, a najmniejsze gdy pada deszcz lub śnieg i w nocy. Co ciekawe, w moim starym 25-letnim samochodzie nie ma dosłownie żadnych szumów w radiu FM i jakość dźwięku jest znakomita. Ale do sedna – po 5 latach odkryłem, że moja Toyota obsługuje radio DAB, które gra super czysto, bez żadnych szumów i ma mnóstwo stacji!

. Wiem, że to pewnie brzmi strasznie głupio, ale lepiej późno niż wcale. Kupiłem auto z Niemiec i moje radio non stop łączyło się z jakimiś niemieckimi stacjami, które były zapisane w ulubionych. Przez to radio wyrzucało "brak sygnału", a ja byłem przekonany, że mam to zablokowane i żeby to działało, to musiałbym wykupić jakiś abonament Toyota Online czy coś...
Wystarczyło wejść w główne ustawienia radia na dużym ekranie (nie na tym małym ekraniku za kierownicą) i przełączyć wyszukiwanie stacji na ręczne. Zostawiam tę informację dla kogoś, kto miałby kiedykolwiek podobny problem. Nawet nie wiecie, ile ja się przez to szumiące radio FM nakląłem przez te 5 lat... Ogólnie na co dzień puszczam muzykę przez Android Auto, ale lubię czasem posłuchać radia i nie chce mi się ciągle włączać aplikacji z radiem online na telefonie, żeby potem ręcznie wracać do Spotify. Może komuś to pomoże.