Autor Wątek: Szumy w radiu  (Przeczytany 3024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzyb

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota
Szumy w radiu
« dnia: 09 Lutego 2024, 22:44:40 »
Witam, mam problem w mojej corolli z 2019 roku występują bardzo duże zakłócenia podczas słuchania radia. Chciałbym się zapytać czy może ktoś miał podobny problem i jeśli tak to jak go rozwiązał? Prawdopodobnie przyczyna tkwi w antenie, jednak nie mogę znaleść na internecie poradnika w jaki sposób taką antenę zdemontować i czy trzeba ściągać całą podsufitkę.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Szumy w radiu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2024, 15:42:03 »
Antena jest w tylnej szybie.
Problemem prawdopodobnie jest wzmacniacz anteny.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2024, 17:48:51 »
Colin by musiał rzucić opinią.
Toyote mam dopiero miesiąc.
Równie dobrze może to byc wina seperatora anteny.
Ja bym na Twoim miejscu podjechał do jakiegos warsztatu zajmujacego sie car-audio ogarna Ci to od ręki.

« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2024, 17:53:48 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2024, 18:04:33 »
Czy u Was też od kilku radio nie przełącza się na źródło IP?

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2024, 18:17:20 »
Tak u mnie też nie działa. Nawet zresetowałem dzisiaj system bo myślałem, że coś przestawiłem u siebie.

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2024, 18:23:42 »
W piątek na pewno się przełączalo. Dzisiaj nie zwróciłem uwagi. Za to zaobserwowałem kilkukrotnie coś innego: na kilka sekund pojawia się komunikat "Aktualizacja ustawień". Nie robię z tego afery, wszystko w tym czasie działa normalnie. Tylko wcześniej tego nie zauważałem. Może jednak było a nie widziałem?

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2024, 18:54:56 »
U mnie też od zeszłego tygodnia, co jakiś czas pojawia się komunikat o aktualizacjach ustawień i to zarówno kiedy tablet wyświetla stacje, czy nawigację.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2024, 11:22:33 »
Dzisiaj już jest ok., zaczęło się przełączać na radio internetowe. W sumie nie działało od soboty do poniedziałku.

Offline Grzyb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lutego 2024, 14:58:35 »
Colin by musiał rzucić opinią.
Toyote mam dopiero miesiąc.
Równie dobrze może to byc wina seperatora anteny.
Ja bym na Twoim miejscu podjechał do jakiegos warsztatu zajmujacego sie car-audio ogarna Ci to od ręki.
Próbowałem ściągnąć podsufitkę z tyłuale tam są tylko kable, 2 wiązki idą na prawą stronę, 1 idzie na lewą. Próbowałem ściągnąć ten plastik z prawej strony w bagażniku przy małej szybie, ale ciężko idzie i nie chcę czegoś uszkodzić tym bardziej że jest w nim też poduszka powietrzna. Dodatkowo dzwoniłem do gościa który sprzedaje ten wzmacniacz i powiedział mi że aby się do niego dostać to trzeba zdemontować całą deskę rozdzielczą i wzmacniacz jest koło nagrzewnicy także na pewno jakieś car-audio mi tego od ręki nie ogarnie jeśli naprawdę ten wzmacniacz jest tak schowany.
Rozumiem że skoro antena jest w szybie to wymiana samej płetwy rekina nic nie da bo tam anteny nie ma? Dodatkowo gdzie mogę znaleźć separator anteny? Próbowałem szukać na internecie ale nie mogę nic znaleźć do corolli E21, są tylko instrukcje do starszych modeli.

Offline Grzyb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2024, 21:58:58 »
Chyba jednak obejdzie się bez wymiany wzmacniacza. Pogrzebałem trochę w ustawieniach radia, wyłączyłem opcję alternatywna częstotliwość radia, zmiana kodu regionalnego oraz ustawiłem automatyczne wyrównanie dźwięku na poziom wysoki. Po zmianie tych ustawień szumy zmniejszyły się o jakieś 99%, co prawda dalej występują ale wcześniej praktycznie nie dało się słuchać radia. Trochę słabo ze strony toyoty że w ustawieniach radia są opcje które kompletnie rujnują jakość dźwięku radia.

Offline TomekGWCST

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2024, 10:03:07 »
sprobowałem tej opcji i szumi nadal a DAB zrywa i przełacza na FM. Moze mieszkam daleko od nadajników, ale w Bydgoszczy też szumi a tam jest blisko.
Chyba zgłoszę przy przegladzie by zbadali czy antena nie jest rozłączona. Albo coś zakłóca.
Toyota Corolla TS 2.0 196 GR Sport Imperial Red

Offline Grzyb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Kwietnia 2024, 19:40:49 »
Odświeżam temat, szumy z radia FM  jednak dalej występują, jakość dźwięku jest tragiczna i doprowadza mnie to do szewskiej pasji. Wie ktoś może gdzie znajduje się wzmacniacz anteny i czy można go jakoś łatwo wymienić? 

Offline Grzyb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2024, 21:20:59 »
Znalazłem przyczynę problemu. Okazało się że szumy w radiu FM powodowała kamerka zamontowana na tylnej szybie. Po jej zdemontowaniu szumy praktycznie zniknęły, chociaż i tak czasami występują.

Offline Grzyb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2026, 17:29:18 »
Odkopuję stary wątek.
​Szumy w radiu FM wcale nie zniknęły jak wcześniej pisałem, bardzo dużo zależy od pogody i miejsca. Po prostu trafiłem na taki moment, że akurat szumów nie było. Z mojego doświadczenia najgorsze szumy są jak jest super pogoda i świeci słońce, a najmniejsze gdy pada deszcz lub śnieg i w nocy. Co ciekawe, w moim starym 25-letnim samochodzie nie ma dosłownie żadnych szumów w radiu FM i jakość dźwięku jest znakomita. Ale do sedna – po 5 latach odkryłem, że moja Toyota obsługuje radio DAB, które gra super czysto, bez żadnych szumów i ma mnóstwo stacji! :shock:. Wiem, że to pewnie brzmi strasznie głupio, ale lepiej późno niż wcale. Kupiłem auto z Niemiec i moje radio non stop łączyło się z jakimiś niemieckimi stacjami, które były zapisane w ulubionych. Przez to radio wyrzucało "brak sygnału", a ja byłem przekonany, że mam to zablokowane i żeby to działało, to musiałbym wykupić jakiś abonament Toyota Online czy coś...
Wystarczyło wejść w główne ustawienia radia na dużym ekranie (nie na tym małym ekraniku za kierownicą) i przełączyć wyszukiwanie stacji na ręczne. ​Zostawiam tę informację dla kogoś, kto miałby kiedykolwiek podobny problem. Nawet nie wiecie, ile ja się przez to szumiące radio FM nakląłem przez te 5 lat... Ogólnie na co dzień puszczam muzykę przez Android Auto, ale lubię czasem posłuchać radia i nie chce mi się ciągle włączać aplikacji z radiem online na telefonie, żeby potem ręcznie wracać do Spotify. Może komuś to pomoże.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl