Autor Wątek: Toyota Prius II remont silnika  (Przeczytany 26093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Toyota Prius II remont silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Lutego 2024, 22:32:05 »
Pisał o poprzednim samochodzie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Lutego 2024, 22:45:15 »
Pisał o poprzednim samochodzie.
O.K. Przetrawiłem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Lutego 2024, 00:31:38 »
Wszystko zamówione oprócz pierścieni, na razie hurtownia nie morze je zlokalizować
Jak chcesz to mogę Ci podesłać na PW hurtownie od cząstek silnikowych może mają pierścionki.

Pewnie dawaj, a czemu na PW, dawaj tu, niech każdy jak ja mógłby łatwo znaleźć informację. Informacji rzeczowej jak na lekarstwo:)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Lutego 2024, 00:33:33 »
Gdy demontowałem uszczelniacze, to na wtrysku ledwie ściągnąłem a na wydechu same odpadały, tego nie rozumiem

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Lutego 2024, 00:34:47 »
Czeka na mnie jeszcze szlifowanie szklanek, na razie nie wiem jak do tego się zabrać.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Lutego 2024, 06:19:42 »
Super, doceniamy inicjatywę jak najbardziej. Brawo
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Lutego 2024, 09:46:52 »
Muszę kupić skaner bo tych aut na parkingu trochę się zgromadziło aż za nadto, z każdym jeździć do mechanika na skaner to koszt minimum 150 zł. Kupiłem na alegro skaner ale nie czyta wszystkie samochody, więc będzie zwrot ale dzięki niemu znalazłem problem w nissanie Almeria i sam naprawiłem. Szukam jakiegoś uniwersalnego skanera, kto czym się wyręcza? Na alegro znalazłem taki Delphi 150 czy jest dobry, cena zaskakująco niska, planowałem kupić inny za 900 zł ale po co przepłacać jak ten mógłby być. Ktoś coś doradzi? https://allegro.pl/oferta/tester-diagnostyczny-delphi-ds150e-14878645452?fromVariant=14885566304

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lutego 2024, 17:04:12 »
Nie mogę znaleźć pierścieni na ten tłok, chcę go roztoczyć pod grubsze pierścienie, kto wie jak wyciągnąć sworzeń? Mam warzenie że składa się z dwói części bo na środku sworznia jest jakiś uskok. Kto wie o co chodzi? Mam prasę ale nie wiem czy mogę go po prostu wyprasować i w jaką stronę?
Czytałem też, że te 1 mm pierścienie nie były dobre i toyota zrezygnowała i przeszła na 2 mm. Wiec zabieg wydaje się być zasadnym
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2024, 17:21:56 wysłana przez zero »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lutego 2024, 22:39:35 »
Wyprasowałem sworznie, tak to wyglądało: https://youtu.be/Exhl3XVlYIs

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lutego 2024, 22:54:59 »
Dopóki samochód jest uziemiony, mam okazję zrealizować mój pomysł związany z baterią. Mam dobrą baterię ale ją wyciągam, zawiozę do Krakowa. Tam mi dorobią ładowarkę do tej baterii bym mógł ją ładować z gniazdka. Będzie też przetwornica która będzie rozładowywała baterię i zasilała dom. Będzie to chyba pierwsza na świecie hybryda który może służyć jako agregat prądotwórczy. I będzie też przetwornica która pozwoli mi dołączyć do samochodu drugą byle jaką baterię (12-300V niema znaczenia, przetwornica wszystko przetrawi) która będzie wspomagać główną baterię podczas jazdy. Komputer nie będzie jej widział więc nie powinno być problemu. Będzie działać tylko w jednym kierunku, więc nie będzie ładowana przez silnik.  Mam w instalacji PV baterię od VW na 50v na razie wykorzystam ją. Niedawno kupiłem kilka elementów baterie priusa na 3 KW ale do innego projektu takiego przenośnego Powerbanku na 2 kW/h, możliwie że będę go wykorzystywał w priusie bo do niczego mi obecnie nie będzie potrzebny.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2024, 23:21:04 wysłana przez zero »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Lutego 2024, 15:47:59 »
Kupiłem pierścienie GOETZE 1.5-1.5 i 2.5 mm. Następna wymiana pierścieni będzie łatwiejsza. Tłoki zawiozłem do ślusarza, obiecał w ciągu tygodnia zrobić.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Lutego 2024, 16:18:29 »
Kolega bloga powinien założyć.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Lutego 2024, 18:28:40 »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Lutego 2024, 16:52:02 »
Przerażająca prawda. Serwis baterii mojego Priusa naraził użytkowników do niebezpieczeństwa. Mogli zapłacić życiem za błędy serwisanta. Na dwóch ogniwach przewody balansjera po prostu są przytulone do kontaktu komuś zabrakło wyobraźni. Płacimy chore pieniądze za serwis baterii a serwis tak traktuje swoich klientów. Już niema fachowców same bezmyślne dziady. .https://youtu.be/7pnUqWCYIMY

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lutego 2024, 19:31:05 »
Zastanawia mnie skąd taka korozja. Niby połączenie stali nierdzewnej i miedzi są bezkolizyjne i nie wywołują korozję. Poczytałem forum radio hobbystyczny, piszą, że smarują miejsca łączenia plasteliną i wszystko gra. Ja planowałem wszystko zalać lakierem. Dziwi mnie brak zabezpieczenia. Przecież wentylator wdmuchuje powietrze do baterii prosto z ulicy. Czytałem historię Japonii i tam pisali, że Japończycy nie są wstanie cokolwiek wynaleźć, kopiują wszystko jak Chińczycy i wydają za swoje. I chyba coś w tym jest. Japonia to klimat morski czyli mokro i te baterie powinny korodować w mgnienie oka. Jednym słowem porażka konstrukcyjna.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl